logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

Domnul Primar ţipă şi urlă, ameninţă cât e ziua de mare că dacă nu se plătesc restanţelela Termoficare, dăm de draku’ şi vom muri cu toţii de frig în case.

Ba chiar ne îndeamnă într-un hei-rup de tristă amintire, să ne dăm mână cu mână şi să cotizăm fiecare, într-o primă fază cu 30 de  lei, ca să aibă cu ce plăti gazele necesare la Electrocentrale.

Ameninţări, nervi, vorbe grele, îndemnuri tovărăşeşti, toate, doar-doar se vor mai strânge ceva bani, în primul rând de la cei cu datorii. Numai că rezultatul este nesemnificativ pe ansamblu din cauza faptului că el nu aparţine, în majoritatea cazurilor de persoanele datoare, cauzele reale fiind independente de voinţa acestora. Într-un oraş în care toată industria a fost pusă la pământ cu o duşmănie greu de explicat, în care s-au pierdut peste 100.000 de locuri de muncă, în care avem peste 40.000 de oameni fără slujbe, în care foamea, malnutriţia, bolile se află la ele acasă, precum în Bangladesh(?), de unde să aibă bieţii oameni bani să plătească. Ţipaţi, tovarăşi politruci! Urlaţi! Că habar nu aveţi ce fel se trăieşte „jos” în rândul populimii pauperizate, a vulgului. Ca să nu vă doară capul şi să nu mai aveţi probleme, mai bine omorâţi-i, lăsaţi-i în frig şi GATA, chiar vă credem în stare de aşa ceva.

Într-un oraş în carela Spitalulde Urgenţă eşti trimis peste drum – unde prosperă şase farmacii una lângă alta – să-ţi iei seringi, pansamente, medicamente, branule şi o mie de alte produse farmaceutice necesare în spital, dar care lipsesc cu desăvârşire, într-un spital în care se bagă bani cu sacul şi se fură cu roaba, şi-n care se moare ca la abator, adică cu zile, mai marii oraşului organizează paranghelii, aruncând cu euroii strânşi de la contribuabili.

Bă, Stane! Băi, alde consilieri! Ce draku’ ne trebuie nouă aşa sărbători ale Galaţiului? A, mergeţi pe principiul „daţi-le circ” şi o să uite de necazuri, nu este aşa?! Fiţi, mă, mai rezonabili, „mai uşor cu pianul pe scări”, lăsaţi-o drakului cu Smokie, Bolton şi alţi expiraţi, pe o groază de euroi. Parcă suntem la curtea regelui sau împăratului Verde care-şi mărită fata, iar sărbătorile durează o săptămână. Măi, fraţilor, când eşti rupt în cur, ca vai de mama noastră, o laşi mai moale cu galele, cu spectacolele, cu artificiile, sau vreţi să-l eclipsaţi pe Înalt Prea Sfinţia Sa, arătând cât de tare e laicul în defavoarea religiosului, că tot se sărbătoreşte Sfântul Andrei. Dar dacă eram mai economi şi o parte din bani îi alocam pentru plata gazelor s-ar fi asigurat măcar o lună din trei (de iarnă) căldura necesară amărâţilor?

Şi ne mai deranjează ceva, măi tovarăşi, şi anume faptul că aceste sărbători eclipsează şi ziua de 1 Decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, ziua cea mai adevărată şi sfântă a neamului nostru. Folosim acest prilej să atragem atenţia tuturor autorităţilor statului, celor locale, Prefectură, Consiliul Judeţean şi Consiliul Local că sunt obligate (şi vom fi cu ochii pe ei) să organizeze manifestări ample, de ţinută, cu participare, care să nu arunce în derizoriu şi în rutină ceea ce înseamnă Ziua Naţională. De Sfântul Andrei are cine să se ocupe, în persoana instituţiei Biserica Ortodoxă, dar de 1 Decembrie trebuiesc reinventate instituţiile STATULUI.

Insistăm asupra acestui aspect din experienţa anilor trecuţi când, a doua zi (de 1 Decembrie), după „SĂRBĂTORI”, „lumea” avea o stare de plictis şi oboseală.

Observator 29 - noiembrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...