logoImpact EST nr. 866 - 15.04.2021

Joi, 4 august, pe la 10,15, PS nea Costică Casian a făcut lumânarea mai mică şi a dat iama-n inventarul Muzeului de Artă Contemporană, clădire care a fost reşedinţă episcopală până în 8 iulie 1966, dată la care alte lichele comuniste, de data aia cu acte purtate la mare vedere, au luat imobilul cu pricina, în suprafaţă construită de 3.051,60 mp şi terenul în suprafaţă de 17600 mp. Ce a primit Episcopia Dunării de Jos la schimb este trecut sub nesimţire popească, exact ca-n hora călugărilor plină de plăceri pro-funde de la care mai ales episcopii proveniţi din monahal nu se pot abţine. Deci, ce au primit la schimb preacuviosul episcop de atunci, nu vrea să dea înapoi PS nea Costică, larg la suflet cât puţa de furnică. Dar aceste amănunte  le puteţi citi în pagina 4, căci le-am mai pus pişăcioşilor de politicieni, pe tavă, şi-n ediţia Impact cu nr.66 din 29 iulie 2004. În pagina asta vă mai spunem că o primă încercare a Episcopiei de a-şi lua legal un bun care i-a aparţinut, a fost în data de 21 iulie, dar imobilul n-avea cartea funciară. Joi, pe 4 august 2005, a făcut a doua încercare, dar i s-a dat peste deşte lui PS Casian, cu legea, ca la lepădarea de Satana, întrucât nu există o hotărâre a Consiliului Judeţului Galaţi, proprietarul de acum al Muzeului-Reşedinţă.

Dragi enoriaşi, şi de unde nu s-a învărtoşat odată nea Costică şi-a dat ordin să i se spună musai cine-s aceşti consilieri judeţeni şi care-s numerele lor de mobil pentru a-i chema la spovedit şi mărturisit cu cârja episcopală până le-o ieşi colbul din schinări.

Sigur că până va trece puntea, episcopul se va face frate cu ei şi-i va băga în seamă mai ceva decât pe sfinţii murali din catedrală.

Dar, să n-o mai lungim aici, treceţi fuguţa la pagina 4 în care o să tot scriem despre această japcă până când dreptatea va fi şi de partea gălăţenilor, nu doar de partea PS dr. Casian-Costică Crăciun. Toate documentele care susţin legalitatea demersului nostru  jurnalistic le puteţi  vedea pe ediţia electronică  a Impact-est, care va fi postată  vineri, după ora 14,00.

Acum, după ce ne-am lămurit cu ce hal de ecumenism avem de-a face, haideţi să vedem cum poate Episcopia să-şi ia legal ce i-a aparţinut şi cum, tot legal, trebuie să restituie comunităţii ce a primit la schimb. Conform noii legi a proprietăţii, cultele care îşi revendică bunurile care le-au aparţinut şi cum, tot legal, trebuie să restituie comunităţii ce a primit la schimb. Conform noii legi a proprietăţii, cultele care îşi revendică bunurile care le-au aparţinut le pot obţine de la entităţile social-administrative numai în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi judeţene.

În speţa de faţă, CJG ar trebui să se întrunească în plen (probabil pe la finele lunii august) pentru a vota un proiect de hotărâre prin care Muzeul de Artă Contemporană trece din domeniul public în domeniul privat. Abia după îndeplinirea acestei proceduri PS Casian poate să o facă pe stafia prin cele 3.051,60 metri pătraţi de construcţie şi să sară ca broasca în piscina de la subsolul Muzeului Reşedinţă.

În „actul de schimb” încheiat în 8 iulie 1966 între „Sfatul Popular Oraş Galaţi” şi „Episcopia Dunărea de Jos” ni se arată şi ce trebuie să primească înapoi gălăţenii şi nu doar ce au luat comuniştii cu japca, tot de la ei.

„În schimbul imobilului specificat mai sus (reşedinţa episcopală – n.a.), Episcopia Dunărea de Jos, prin delegat, primeşte de la Sfatul Popular oraş Galaţi în proprietate imobilele situate în Galaţi în proprietate Bdul. Republicii nr.106 fost 140, teren în suprafaţă de 554,74 mp cu construcţiile aferente în suprafaţă de 469,14 mp, imobilul situat  în Galaţi Bdul Republicii nr.108 fost 142, teren în suprafaţă de 700,74 mp cu construcţiile aferente în suprafaţă desfăşurată de 560 mp, imobilul situat în Galaţi str.Mihai Bravu nr.15, teren în suprafaţă de 1.621,25 mp cu construcţiile aferente în suprafaţă desfăşurată de 561,11 mp şi suprafaţa de 0,50 hectare vie situată în punctul Bariera Traian pe partea stângă a şoselei Galaţi-Bârlad (în zona vilelor din str.Arcaşilor -n.a.). Suprafaţa totală a terenurilor este de 7.876,73 mp iar suprafaţa desfăşurată a construcţiilor aferente terenului este de 1590,25 mp.”

 

Căutăm primar cu frica lui Dumnezeu nu cu frică de salariaţii bisericii

 

Moştenitorul instituţional al Sfatului Popular oraşGalaţieste Consiliul Local Galaţi confundat mereu cu PrimăriaGalaţi, instituţie care nu mai există, ea fiind transformată în instituţia Primar.

Se ştie că Primarul Galaţiului este instituţie executivă a Consiliului Local, care este legislativul şi se mai ştie că consilierii şi primarul sunt aleşi prin votul celor circa 250 de mii de gălăţeni cu drept de vot şi nu noar de sindicaliştii de la Fabrica de Lumânări. Îi atenţionăm pe aleşii noştri să se autosesizeze şi să facă demersurile legale pentru a readuce în proprietatea comunităţii clădirile şi terenurile pe care Episcopia le-a primit la schimb pentru ce-şi va lua înapoi la finele lunii august.

În clădirea Seminarului Teologic din Mihai Bravu se poate amenaja un mult mai superb Muzeu de Artă Contemporană,  iar seminariştii pot face vocalize cât poftesc în clădirea fostului Tribunal din strada Basarabiei, loc în care se lăfăiesc într-un lux orbitor vreo 20 de orfeline pentru care se cheltuiesc anual sume importante din banii contribuabililor sub paravanul Aşezământului „Sf. Vasile cel Mare”.

În clădirile din Domnească, unde acum este Reşedinţa Episcopală, sala de oaspeţi, dormitoare, garaje, cantină, sediu Eparhie, pot funcţiona aşezăminte social culturale care ar putea rivaliza cu instituţii  asemănătoare din Uniunea Europeană, iar pe cei 5000 de metri pătraţi de teren din Bariera Traian se pot construi zece vile pentru specialiştii de care Galaţiul are nevoie şi  pe care îi poate atrage prin această ofertă. Şi ne gândim la doctori, profesori universitari, să nu mai moară gălăţenii în timpul vieţii pe rutele Galaţi-Bucureşti, Galaţi-Cluj sau Galaţi-Iaşi. Dar parcă văd că acolo (în Barieră) se va înălţa o bisercică sfidătoare prin opulenţă şi mereu în contrast cu mizeria şi sărăcia în care nici nu trăiesc bine şi mor amărăştenii care cotizează pentru salariaţii BOR, instituţie care şi-a pierdut busola socială din cauza unor salariaţi fundamentalişti.

Deci, aşteptăm nerăbdători ca aleşii noştri să-şi intre în normalitatea misiunii cu care i-am investit prin vot şi să acţioneze şi să trăiască doar în frica de Dumnezeu, nu cu frică de salariaţii bisericii care ştiu mai bine decât noi, laicii, că acatistele strâmbe (nedrepte) se întorc împotriva celor care le proferează.

Articolul de faţă a fost publicat în Impact-est nr. 119 din 11-17 august 2005.

 

 

Gelu CIORICI 16 - noiembrie - 2012

3 Responses so far.

 1. bobi spune:

  ma numesc silviu teodoru si cred ca arhiepiscopul nu are CONSTINTENTA.
  in concluzie, este RACITURA-la revedere, praf de popa.S.P.

 2. securistul democratiei spune:

  iar ai gresit gelu ciorici, tu, informatorul securitatii specializat in turnarea oamenilor nevinovati la securitatea lui ceausescu. oare ti-ai pus intrebarea cati oameni nevinovati au fost arestati de securitate pe baza informatiilor date de tine datorita imaginatiei tale bogate sau fanteziste? ai uitat cand te fofilai pe langa oamenii care stateau la coada la parizerul cu soia si glumeau pe seama lui ceausescu? iar tu, ca un inger pazitor al regimului ceausescu te duceai si ii dadeai din cioc la securitate. adica, faceai cioc cioc cioc. noi radem, dar cati oameni nevinovati au fost arestati de securitate datorita tie care acum te-ai transformat intr-un justitiar, aparator al democratiei si un exemplu moral de corectitudine si dreptate???

  • Vasile Mardare spune:

   Securistul democratiei ori e prost ori dus cu capul ori e vreun preafericit popa pus pe jecmaneala si care vrea sa ne distraga atentia de la situatia aratata. In articol se prezinta o seama de documente legate de subiectul in cauza nu de seuritata sau stiu eu ce altceva. Asa ca „stimabile” daca ai ceva de spus ,spune dar legat de ceea ce se discuta. .Dupa 23 de ani nu prea ma mai interesaza ca nu stiu care a fost securist sau ce io fi facut masii dar chiar ma intereseaza ce se intampla cu urbea ( care se duve dracului ) si de ce traim asa prost.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Pelicanii de la AJVP

Un grup de membri ai Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi ...

SIDEX-Liberty Galaţ

Din nou presa internaţională alocă prima pagină combinatului Liberty Galaţi. ...

Terenul ELNAV nu put

Aflăm că terenul de circa 11,4 hectare (nu nouă hectare) ...