logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

Reporter: Confederaţiile au murit, trăiască sindicatele!

Gheorghe Tiber: Dacă vorbim, înseamnă că n-am murit de tot. Murim până terminăm de trăit. Suntem între starea de graţie şi starea de lehamite. Graţia a fost în anii 90, acum am ajuns la lehamite. Oamenii au ajuns. Noi, liderii, refuzăm să credem că se poate duce o viaţă normală fără sindicate. Deci nu vrem să murim. Este însă o slăbiciune a societăţii civile, societate din care fac parte şi sindicatele. Instituţiile statului se întăresc în minciună şi putere, patronatele sunt artificial umflate şi jonglează cum vor ele cu profitul şi venitul, cu intrările, cu ieşirile, iar mişcarea sindicală a slăbit. Nu este din cauza liderilor, ci din cauza coabitării forţelor oculte din societate.

Rep.: Sindicalismul moare, sindicatele galbene prosperă.

Ştefan Frunză: Sunt sindicate susţinute şi înfiinţate de angajator sau chiar de politic. Aici este cauza… Oamenii numiţi în funcţii de cetăţean au misiunea să facă să fie mai bine. Ei caută însă soluţii de dispersare şi dezbinare a oamenilor care protestează în stradă. Ei fac diversiuni şi sparg mişcări sindicale. Eu nu văd rezolvări, guvernele nu rezolvă, nu au programe de strategii şi reconversie. Închizi, dar ce faci cu oamenii? Îi dai afară, reduci cheltuielile, dar rămânem cu şomerii.. .Agenţii economici cu eficienţă şi productivitate au fost distruşi şi am făcut mall-uri…

G.T.: Mobilitatea şi posibilitatea salariatului de a se adapta rapid a fost numită flexibilizare. Au transformat-o prin modificarea criminală a Codului Muncii. I-au pus forţei de muncă şi grapă, şi sapă şi alte ustensile, ca să iasă maximul de profit cu minimul de bani. Nu conversie, ci flexibilizare!

Ş.F.: Hai să spunem cum stă treaba. Sunt termeni inventaţi de CIS-Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Româno-Americană, care a şi solicitat modificarea legislaţiei în domeniul muncii din România, cu complicitatea clasei politice. Clasa politică a promis, dar nu s-a ţinut de cuvânt să modifice legislaţia… Patronii din firmele capitaliste cu tradiţie şi-au dat seama că nu mai iese profitul atât de uşor. Şi ce au zis? Hai să facem o breşă în România, e în UE dar nu au legi atât de drastice, instituţiile sunt corupte… Aplicăm acolo şi apoi rostogolim şi în celelalte state. Şi la noi a prins, că politicienii noştri ce nu fac pentru un pumn de verdeaţă, pentru un cont deschis afară… Se alege, nu se alege, el şi-a făcut plinul.

G.T.: Ponta şi Antonescu sunt la unison cu legislaţia muncii. Spun că nu trebuie modificată, că nu permite FMI, Banca Mondială, instituţiile… De fapt nu permite CIS şi Camera Româno-Americană. Ei au fost principalii lobbyşti care au schimbat Codul Muncii. Mai sunt iniţiative de schimbare a anumitor articole din Cod, dar nu se întâmplă nimic. Cei care au comandat nu permit guvernanţilor să schimbe. Iar liderii nu pot să schimbe fără susţinerea armatelor de lucrători din stradă. Liderii sunt atacaţi violent. Tactica este să ameninţi liderul să nu se dea deoparte, chiar dacă nu este corupt, ca să nu vină altcineva din spate. Frunză, de exemplu, ar putea veni în faţă, nu este compromis, nu este şantajabil… Asta este situaţia. Până ce masa de muncitori nu-şi va da seama că trebuie să facă ceva… La Pungeşti au reuşit să înlăture Chevron-ul, şi acum au pus jandarmii să-i bată. Primul ministru a mulţumit jandarmilor, pentru modul semilegal în care i-au bruscat şi îndepărtat pe opozanţi. La fel e şi cu lucrătorii, cu cât se trezesc mai târziu, cu atât va fi mai greu de răsturnat această buturugă din ce în ce mai mare. Nu putem să mai mergem cu diplomaţie, deoarece dialogul social a fost total anihilat.

Rep.: Dialogul social este o formă fără fond.

G.T.: A fost o formă cu fond. Acum e fără fond, căci nimic nu mai funcţionează.

Ş.F.: Eu nu mai particip la dialogul de la Prefectură de un an şi jumătate, deoarece n-am timp de pierdut. Acolo se bifează o simulare de acord social. Este o activitate fără finalitate. Esenţa dialogului social este informarea şi consultarea între parteneri. Ori, statul social a armonizat legislaţia, şi cu consultare şi informare, cu argumente etc. Se uită, se spune că dialogul este doar un schimb de opinii. Nu se poate să schimbi opinii când există lege. Ei ne transmit opiniile lor, şi spun că ne consultă. Ori de câte ori nu le iese cifra de afaceri, dau oameni afară. Ne anunţă şi basta! Legea dialogului social este sublimă, dar nu poate fi aplicată.

Silviu VASILACHE 6 - ianuarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...