logoImpact EST nr. 880 - 29.07.2021

„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) consideră că modificările aduse Codului Penal în Parlament sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri naţional, iar ele vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor şi a antreprenorilor.
Abuzurile unor reprezentanţi ai statului sunt nu doar certe, ci şi foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instanţelor romaneşti. Abuzurile funcţionarilor publici pun în pericol investiţii generatoare de locuri de muncă şi afectează mediul concurenţial naţional.
Antreprenorii romani din toată ţara s-au lovit în multe situaţii, între altele, de întârzierea nejustificată a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitaţiile publice.
Cu atât este mai surprinzătoare decizia din Parlament, cu cât oamenii de afaceri romani au cerut, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, măsuri pentru reducerea arbitrariului din deciziile instituţiilor publice de la nivel local şi central. De aceea, o justiţie eficienta, având la depoziţie un Cod Penal modern reprezintă o aşteptare importantă a companiilor şi a antreprenorilor romani.
În opinia sistemului cameral, România are nevoie de o legislaţie penală care să respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale în pripă nu face decât să slăbească credibilitatea ţării în fata partenerilor europeni. Modificarea intempestivă a Codului Penal creează percepţia de lipsa de predictibilitate şi va afecta negativ credibilitatea României că destinaţie de investiţii.
Considerăm că România trebuie să dea un semnal puternic că reuşeşte să se ancoreze în principiile democratice europene, iar, pentru asta, coaliţia majoritară ar trebui să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, pe care România l-a solicitat. Aşteptarea avizului Comisiei de la Veneţia ar fi şi un semn de seriozitate a României în fata partenerilor europeni.
Considerăm că aplicarea nediscriminatorie şi cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezintă un element care va duce la creşterea investiţiilor în crearea de locuri de muncă.
Camera de Comerţ şi Industrie a României solicita public părţilor interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor şi a antreprenorilor din România.”

(R.I.) 13 - iulie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...

Valea Mărului, în

În ziua de duminică, 18 iulie 2021, oficialităţile din localitatea ...

FCSB în cădere acc

Fără Steaua, FCSB a devenit de pluton! De la echipa ...

De la Cîţu, citire

Preţul bunurilor de larg consum, ale serviciilor, alimentelor, combustibililor, au ...