logoImpact EST nr. 899 - 25.01.2022

Când vizionez filme inspirate din fapte reale nu mai pot evada din mine prin nici un argument sau artificiu. Nu mai pot spune nimic despre experiența cinematografică, ci doar că lumea e rea și inumană. Iar inumanitatea este singura însușire a oamenilor (culmea!) pe care n-o pot înțelege: când cel din fața ta este om ca tine și tu îl chinui de parcă ar fi un joc pe calculator… când rânjești satisfăcut văzându-l pe celălalt umilindu-se, perpelindu-se, arzând de durere… Nu pot înţelege dulceaţa răzbunării așa cum explica nazistul Adolf Eichmann în procesul său din Israel: senin și sigur pe sine, făcând abstracție de evreii care își plângeau familia pierdută în lagăre, relata că el doar a împlinit un ordin, că pentru el virtutea de a fi un angajat conștiincios era vitală și „pur şi simplu” nu s-a implicat emoţional.

Am văzut „12 years a slave” și mi-a rămas o parte din suflet, încremenit, acolo. Atâta tristețe și lipsă de iubire, sau măcar de omenie, în lumea asta! Atâtea suflete pustii și uscate…

Și nu doar povestea în sine m-a marcat, ci conștientizarea faptului că nu suntem mai buni, că lumea a rămas la fel: inumană, egoistă, răzbunătoare. Trăim aceleași sentimente amare și în viața cotidiană, când șefului nu-i pasă de noi, ci doar de cifra de afaceri, când profesorul te scoate în fața clasei să te mustre și le spune colegilor să râdă de tine, când cel pe care-l iubești și alături de care ți-ai închipuit viața pleacă senin, pentru totdeauna, fără nicio explicație sau vorbă de rămas bun…Uneori mi se pare că iubim animalele și obiectele mai mult decât oamenii. Că ne considerăm mai înalți și mai nobili prin nume, funcții, rase, sex sau vârstă. Că ne bucurăm de suferința celuilalt sau, mai grav, ne este indiferentă.…. că trăim mai vehement cel dintâi dintre păcate: de a nu ne iubi aproapele nici măcar cât rochia preferată. Cum putem fi atât de lipsiţi de empatie? Dacă putem ajuta pe cineva, de ce să nu o facem? Relația dintre noi se poate desfășura și dincolo de contract (de orice natură ar fi el), fiindcă suntem oameni și putem, ne putem înţelege… omenește, cu rațiune și simțire,cu iubire, punându-ne, la nevoie, în locul celuilalt.

Gabriela Filimon 13 - noiembrie - 2015

One Response so far.

  1. basil spune:

    LIKE ! ! !

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Patronul: prima viol

În data de 23. 12. 2021, în jurul orei 12,10, ...

Ucraina şi România

Despre acest subiect am început să scriu mai aplicat încă ...

La un pas de război

Criza ucraineană continuă să se adâncească. Rusia a depăşit probabil ...

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...