http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 933 - 04.02.2023

Pe 22 martie, Mike Whitney l-a intervievat pe Larry C. Johnson, un veteran al CIA şi al Biroului de combatere a terorismului din cadrul Departamentului de Stat. Este fondatorul şi directorul BERG Associates, firmă înfiinţată în 1998. Larry a asigurat timp de 24 de ani instruirea comunităţii de operaţiuni speciale a armatei americane. A fost defăimat atât de democraţi, cât şi de republicani, ceea ce înseamnă că trebuie să fi făcut lucruri bune.

Whitney – Îmi puteţi explica de ce credeţi că Rusia câştigă războiul din Ucraina?

Larry C. Johnson – În primele 24 de ore ale operaţiunii militare ruseşti din Ucraina, toate radarele terestre de interceptare au fost anihilate. Fără aceste radare, forţele aeriene ucrainene şi-au pierdut capacitatea de a face interceptare aer-aer. În cele trei săptămâni care au trecut de atunci, Rusia a instituit de facto o zonă de interdicţie de zbor deasupra Ucrainei. Deşi este în continuare vulnerabilă la rachetele sol-aer trase din umăr, furnizate de SUA şi NATO ucrainenilor, nu există dovezi că Rusia a fost nevoită să reducă operaţiunile aeriene de luptă.
Sosirea trupelor Rusiei la Kiev la trei zile de la invazie mi-a atras, de asemenea, atenţia. Mi-am amintit că naziştilor din Operaţiunea Barbarossa le-a luat şapte săptămâni pentru a ajunge la Kiev şi că au avut nevoie de încă şapte săptămâni pentru a supune oraşul. Naziştii au avut avantajul de a nu renunţa la lovituri pentru a evita victimele civile şi au fost dornici să distrugă infrastructura critică. Cu toate acestea, mulţi aşa-zişi experţi militari americani au susţinut că Rusia era împotmolită. Atunci când o zonă de 24 de mile (sau 40 de mile, depinde de sursa de ştiri) a fost poziţionată la nord de Kiev timp de mai bine de o săptămână, a fost clar că abilitatea Ucrainei de a lansa operaţiuni militare semnificative a fost eliminată. Dacă artileria lor era intactă, atunci acea coloană era o pradă uşoară pentru o distrugere masivă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Alternativ, dacă ucrainenii ar fi avut o capacitate viabilă de aripă fixă sau rotativă, ar fi trebuit să distrugă acea coloană din aer. Acest lucru nu s-a întâmplat. Sau, dacă ar fi avut o capacitate viabilă de rachete de croazieră, ar fi trebuit să facă să plouă cu iad asupra coloanei ruseşti presupus blocate. Acest lucru nu s-a întâmplat. Ucrainenii nu au organizat nici măcar o ambuscadă semnificativă de infanterie asupra coloanei, cu noile lor Javeline americane.
Scara şi amploarea atacului rusesc sunt remarcabile. Au capturat în trei săptămâni un teritoriu mai mare decât masa terestră a Regatului Unit. Apoi au continuat să efectueze atacuri ţintite asupra unor oraşe şi instalaţii militare cheie. Nu am văzut niciun caz în care un regiment ucrainean sau o unitate de mărimea unei brigăzi să atace şi să învingă o unitate rusă comparabilă. În schimb, ruşii au împărţit armata ucraineană în fragmente şi le-au tăiat liniile de comunicaţii. Ruşii îşi consolidează controlul asupra Mariupol şi au securizat toate abordările la Marea Neagră. Ucraina este acum izolată în sud şi în nord.
Aş dori să remarc faptul că SUA au avut mai multe dificultăţi în capturarea unui teritoriu atât de mare în Irak, în 2003, în timp ce luptau împotriva unei forţe militare mult inferioare şi mai puţin capabile. În orice caz, această operaţiune rusă ar trebui să-i sperie de moarte pe liderii militari şi politici americani.
Vestea cu adevărat importantă a venit săptămâna aceasta, odată cu atacurile cu rachete ruseşti asupra a ceea ce sunt de facto baze NATO în Yavoriv şi Zhytomyr. NATO a efectuat un antrenament de securitate cibernetică la Zhytomyr în septembrie 2018 şi a descris Ucraina ca fiind un ”partener NATO”. Zhytomyr a fost distrus cu rachete hipersonice sâmbătă. Yavoriv a avut o soartă similară duminica trecută. Acesta a fost principalul centru de antrenament şi logistică pe care NATO şi EUCOM îl foloseau pentru a furniza luptători şi arme Ucrainei. O mare parte din personalul militar şi civil de la acea bază a devenit victimă.
Nu numai că Rusia loveşte şi distruge bazele folosite de NATO în mod regulat din 2015, dar nu a existat niciun avertisment de raid aerian şi nu a existat nicio oprire a rachetelor de atac.

Whitney – De ce încearcă mass-media să convingă poporul ucrainean că poate învinge în războiul lor împotriva Rusiei? Dacă ceea ce spuneţi este corect, atunci toţi civilii care sunt trimişi să lupte cu armata rusă mor într-un război pe care nu îl pot câştiga. Nu înţeleg de ce mass-media ar vrea să inducă oamenii în eroare în legătură cu un lucru atât de grav. Ce părere aveţi despre acest subiect?

Larry C. Johnson – Aceasta este o combinaţie de ignoranţă şi lene. În loc să facă reportaje reale, marea majoritate a presei (scrisă şi electronică), precum şi Big Tech susţin o campanie masivă de propagandă. Îmi amintesc când George W. Bush era Hitler. Îmi amintesc când Donald Trump era Hitler. Iar acum avem un nou Hitler, Vladimir Putin. Aceasta este o carte de joc obosită şi eşuată. Oricine îndrăzneşte să ridice întrebări legitime despre război este imediat catalogat ca fiind o marionetă a lui Putin sau o slugă a Rusiei. Atunci când nu poţi argumenta faptele, singurul recurs este apelul la nume.

Whitney – Săptămâna trecută, colonelul Douglas MacGregor a fost invitat la Tucker Carlson Show. Opiniile sale despre război sunt izbitor de asemănătoare cu ale dumneavoastră. Iată ce a spus în interviu:
”Războiul s-a terminat cu adevărat pentru ucraineni. Au fost măcinaţi în bucăţi, nu există nicio îndoială în această privinţă, în ciuda a ceea ce auzim de la mass-media noastră mainstream. Aşadar, adevărata întrebare pentru noi în acest stadiu este: Tucker, vom trăi cu poporul rus şi cu guvernul lor sau vom continua să urmărim acest fel de schimbare de regim deghizat în război ucrainean? Vom înceta să mai folosim Ucraina ca un berbec împotriva Moscovei, ceea ce am făcut efectiv.” (Interviu Tucker Carlson- MacGregor)
Sunteţi de acord cu MacGregor că scopul real al determinării Rusiei să intre în război în Ucraina a fost ”schimbarea regimului”?
În al doilea rând, sunteţi de acord cu faptul că Ucraina este folosită ca teren de pregătire pentru ca SUA să ducă un război prin procură împotriva Rusiei?

Larry C. Johnson – Doug este un analist excelent, dar nu sunt de acord cu el – nu cred că există cineva în administraţia Biden care să fie suficient de inteligent pentru a gândi şi planifica în aceşti termeni strategici. După părerea mea, ultimii 7 ani au reprezentat inerţia status quo-ului NATO. Ceea ce vreau să spun prin asta este că NATO şi Washingtonul au crezut că pot continua să se strecoare spre est la graniţele Rusiei, fără a provoca o reacţie. NATO şi EUCOM au desfăşurat în mod regulat exerciţii – inclusiv furnizarea de pregătire ”ofensivă” – şi au oferit echipamente. Cred că sunt credibile rapoartele din Statele Unite potrivit cărora CIA ar fi coordonat pregătirea paramilitară a unităţilor ucrainene care operează în Donbass. Dar îmi vine greu să cred că, după dezastrele noastre din Irak şi Afganistan, avem brusc strategi de nivelul lui Sun Tzu, care trag sforile la Washington.
Există un aer de disperare la Washington. Pe lângă faptul că încearcă să interzică tot ce este rusesc, administraţia Biden încearcă să intimideze China, India şi Arabia Saudită. Nu văd niciuna dintre aceste ţări să se alinieze. Cred că echipa lui Biden a făcut o greşeală fatală încercând să demonizeze tot ce este rusesc şi toţi ruşii. În orice caz, acest lucru îi uneşte pe ruşi în spatele lui Putin. Sunt pregătiţi pentru o luptă lungă.
Sunt şocat de greşeala de calcul în a crede că sancţiunile economice asupra Rusiei îi vor îngenunchea. Dimpotrivă, este adevărat contrariul. Rusia este autosuficientă şi nu este dependentă de importuri. Exporturile sale sunt esenţiale pentru bunăstarea economică a Occidentului. Dacă va reţine grâul, potasiul, gazul, petrolul, paladiul, nichelul finit şi alte minerale cheie din Occident, economiile europene şi americane vor fi afectate. Iar această încercare de a constrânge Rusia cu sancţiuni a făcut acum foarte probabil ca rolul dolarului american ca monedă de rezervă internaţională să ajungă în coşul de gunoi al istoriei.

Whitney – Încă de când a ţinut celebrul său discurs de la München, în 2007, Putin se plânge de ”arhitectura securităţii globale”. În Ucraina putem vedea cum aceste probleme de securitate sâcâitoare pot evolua într-un război în toată regula. După cum ştiţi, în decembrie, Putin a formulat o serie de cereri legate de securitatea Rusiei, dar administraţia Biden a ridicat din umeri şi nu a răspuns niciodată. Putin a vrut asigurări scrise că extinderea NATO nu va include Ucraina (aderare) şi că sistemele de rachete nucleare nu vor fi desfăşurate în România sau Polonia. Credeţi că cererile lui Putin sunt nerezonabile?

Larry C. Johnson – Cred că cererile lui Putin sunt destul de rezonabile. Problema este că 99% dintre americani nu au idee despre tipul de provocări militare pe care NATO şi SUA le-au desfăşurat în ultimii 7 ani. Publicului i s-a spus întotdeauna că exerciţiile militare au fost ”defensive”. Pur şi simplu nu este adevărat. Acum avem veşti că DTRA finanţa biolaboratoare în Ucraina. Cred că Putin ar putea fi de acord să permită instalarea sistemelor de rachete nucleare americane în Polonia şi România dacă Biden este de acord să permită ca sisteme ruseşti comparabile să fie desfăşurate în Cuba, Venezuela şi Mexic. Când privim lucrurile în aceşti termeni, putem începe să înţelegem că cererile lui Putin nu sunt nici nebuneşti, nici nerezonabile.

Whitney – Presa rusă raportează că rachete ruseşti ”de mare precizie, lansate din aer” au lovit o instalaţie din vestul Ucrainei ”ucigând peste 100 de soldaţi locali şi mercenari străini”. Aparent, centrul de antrenament pentru operaţiuni speciale era situat în apropierea oraşului Ovruch, care se află la doar 15 mile de graniţa cu Polonia. Ce ne puteţi spune despre acest incident? A încercat Rusia să trimită un mesaj către NATO?

Larry C. Johnson – Răspuns scurt – DA! Loviturile militare ruseşti din vestul Ucrainei din ultima săptămână au şocat şi alarmat oficialii NATO. Prima lovitură a avut loc duminică, 13 martie, la Iavoriv, Ucraina. Rusia a lovit baza cu mai multe rachete, unele dintre ele, se pare, hipersonice. Peste 200 de persoane au fost ucise, printre care se numără militari şi membri ai serviciilor de informaţii americane şi britanice, iar alte sute au fost rănite. Mulţi au suferit răni catastrofale, cum ar fi amputări, şi se află în spital. Cu toate acestea, NATO şi mass-media occidentală au manifestat puţin interes pentru a relata despre dezastru.
Yavoriv a fost o bază avansată importantă pentru NATO. Până la jumătatea lunii februarie (înainte de invazia Rusiei în Ucraina), Comandamentul de instruire al Armatei a 7-a a SUA a operat de la Yavoriv. Rusia nu s-a oprit aici. Ştirile militare ASB raportează că Rusia a lovit un alt sit, Delyatyn, aflat la 60 de mile sud-est de Yavoriv (cred că joi). Ieri, Rusia a lovit Zytomyr, un alt sit unde NATO a avut anterior o prezenţă. Putin a trimis un mesaj foarte clar – forţele NATO din Ucraina vor fi privite şi tratate ca şi combatanţi. Punct şi de la capăt.

Whitney – Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a fost adulat în presa occidentală ca un ”lider în timp de război” şi un ”Winston Churchill” al zilelor noastre. Ceea ce mass-media nu le spune cititorilor săi este că Zelensky a luat o serie de măsuri pentru a-şi întări controlul asupra puterii, în timp ce a afectat instituţiile democratice fragile din Ucraina. De exemplu, Zelensky a ”interzis unsprezece organizaţii de ştiri deţinute de opoziţie” şi a încercat să interzică şefului celui mai mare partid de opoziţie din Ucraina, Viktor Medvedciuk, să candideze pentru un post de preşedinte, sub o acuzaţie falsă de ”finanţare a terorismului”. Acesta nu este comportamentul unui lider serios angajat în favoarea democraţiei.
Ce părere aveţi despre Zelensky? Este el cu adevărat ”liderul patriot” pe care îl prezintă mass-media?

Larry C. Johnson – Zelensky este un comediant şi un actor. Şi nu unul foarte bun, după părerea mea. Occidentul se foloseşte în mod cinic de faptul că este evreu pentru a distrage atenţia de la contingentul considerabil de neo-nazişti (şi mă refer la nazişti autentici, care încă mai sărbătoresc realizările unităţii ucrainene Waffen SS în timp ce luptau alături de nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial). Faptele sunt clare – el interzice partidele politice de opoziţie şi închide mass-media de opoziţie. Cred că aceasta este noua definiţie a ”democraţiei”.

Whitney – Cum se termină asta? Există o postare excelentă pe site-ul Moon of Alabama, intitulată ”Care va fi starea finală geografică a războiului din Ucraina”. Autorul postării, Bernard, pare să creadă că Ucraina va fi în cele din urmă împărţită de-a lungul râului Nipru ”şi la sud de-a lungul coastei care deţine o populaţie majoritar etnică rusă”. De asemenea, el mai spune şi următoarele: ”Acest lucru ar elimina accesul ucrainean la Marea Neagră şi ar crea o punte terestră spre Transnistria, regiunea separatistă moldovenească, aflată sub protecţia Rusiei. Restul Ucrainei ar fi un stat limitat la pământ, în mare parte agricol, dezarmat şi prea sărac ca să devină o nouă ameninţare pentru Rusia în curând. Din punct de vedere politic, ar fi dominată de fasciştii din Galicia, care ar deveni astfel o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.”
Ce părere aveţi? Îşi va impune Putin propria soluţie teritorială în Ucraina pentru a consolida securitatea Rusiei şi a pune capăt ostilităţilor sau este mai probabil un alt scenariu?

Larry C. Johnson – Sunt de acord cu Moon. Obiectivul principal al lui Putin este de a securiza Rusia de ameninţările străine şi de a efectua un divorţ cu Occidentul. Rusia are resursele fizice pentru a fi un suveran independent şi este în curs de a face această viziune să devină realitate.

Bogdan Munteanu, opozitia.net 13 - octombrie - 2022

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Directorii şi juri

Deseori, Gelu mi-a spus că scriu prea scurt, puţin, redus, ...

NIMIC FĂRĂ DUMNEZE

Puţine ţări din lume se pot mândri cu o istorie ...

Joi la Galaţi a aju

Din 18 ianuarie, publicul din 14 oraşe din ţară a ...

Branza e pe bani si

Kim Kielsen este prim-ministru al Groenlandei, care este cea mai ...