logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziţia de membru al Curţii Europene de Conturi, a anunţat europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan. Este vorba de Viorel Ştefan, viceprim-ministru fără portofoliu.
„A avut 8 voturi pentru şi 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE”, spune Siegfried Mureşan, într-o postare pe Facebook.
„România nu pierde această poziţie, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competenţă şi să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar”, a precizat europarlamentarul liberal.
„Vedem că Guvernul României nu reuşeşte să obţină nimic în Europa, deşi deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat ţării noastre, Viorel Ştefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reuşit să convingă. Guvernul Dăncilă nu reuşeşte să obţină nici măcar ceea ce se cuvine de drept ţării noastre”, mai arată Siegfried Mureşan.
Acesta a subliniat că a fost în sală la momentul votului, dar nu a votat deoarece „au fost prezenţi suficienţi membri plini şi membri supleanţi din Comisia CONT” iar el nu este membru în comisia respectivă.
O privire asupra cv-ului lui Viorel Ştefan ne poate oferi o explicaţie. Viorel Ştefan nu are niciun fel de experienţă europeană. Studiile sale au fost făcute exclusiv în ţară. Ştefan nu a participat la vreun curs în Occident, la niciun seminar, congres peste graniţă.
Ştefan nu s-a implicat în niciun schimb de experienţă cu instituţii sau economişti din afara României, nu a fost inclus în studii sau cercetări transnaţionale. În 40 de ani el a terminat doar facultatea de Economiei la Iaşi. Cu toate acesta, slujba pentru care a aplicat Ştefan, susţinut de guvern, cerea, implicit, ca anvergura studiilor lui Ştefan să fie europeană.
Experienţa sa profesională este legată de o singură firmă de stat, apoi privată – Compania Naţională Fluvială Română NAVROM.
22 de ani au trecut din momentul în care Viorel Ştefan a terminat Facultatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1980) şi momentul în care a ajuns doctor (2002). Nu a fost vorba de încununarea unei cariere academice, Ştefan fiind interestat de afaceri şi mai ales de politică.
La începutul anilor 2000, când teoretic era cufundat până peste cap în studiile de doctorat, Viorel Ştefan era senator şi Preşedinte Companiei de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi.
Trebuie menţionat că Viorel Ştefan nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi şi nu are niciun fel de experienţă în audit. Actual vicepremier şi deputat PSD, Viorel Ştefan (63 de ani), a fost ministru de Finanţe în Cabinetul Grindeanu.

(surse: AgerPress, Mediafax, Newsweek) 12 - aprilie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...