logoImpact EST nr. 899 - 22.01.2022

Investiţiile de peste 33 milioane de euro sunt în pericol

digestor statie epurare ispaProgramul ISPA pentru reabilitarea sistemului de colectare a apelor uzate şi realizarea unei staţii pentru epurarea acestora, construită în amonte de municipiul Galaţi, a început foarte prost, contractorul lucrării finanţată în proporţie de 90,24% din fonduri UE, firma turcă Sistem Yapi, ratând tot ce se putea în materie de respectare a tehnologiei şi a calităţii, până a falimentat. Valoarea iniţială a lucrării a fost de 20,12 milioane de euro, din această sumă finalizându-se şi prima etapă a Staţiei de Epurare. Pentru faza a doua, beneficiarul Apă Canal a contractat un credit la BERD de 13,2 milioane de euro.

Dar ce a început atâta de prost şi de dezastruos pentru Galaţi (amintiţi-vă câte milioane de euro a înghiţit „falezogaura” de la elice), continuă şi mai prost, DIGESTORUL de fermentare a nămolului fisurându-se după penultimul cutremur.

Turnarea continuă, doar în scripte

Informaţiile în baza cărora scriem despre acest subiect nu provin din surse oficiale ale operatorului Apă Canal, societate de stat aparţinând Consiliului Municipal Galaţi, care este finanţată din bani publici. Cei responsabili preferă să secretizeze tot şi să tripleze efectivele de pază contractate de la o firmă privată, în loc să aplice transparenţa la care îi obligă investiţiile din bani publici româneşti şi comunitari. Ca de fiecare dată, lăsăm paginile Impact-est deschise dialogului.

Să revenim la DIGESTORUL de nămol.

Acesta este o structură uriaşă din beton armat, cu formă cilindrică, în care fermentează nămolul primar provenit din decantarea apelor uzate, în urma procesului tehnologic rezultând biogaz şi deşeu numai bun ca îngrăşământ. Dar noi aruncăm, deocamdată, biogazul în atmosferă, iar nămolul la Depozitul de Gunoi de la Tirighina. Chit că suntem la etapa a doua a investiţiei în Staţia de Epurarea: treapta biologică. Pentru care comunitatea, prin Apă Canal, a contractat de la BERD un credit de 13,2 milioane de euro.

După falimentul turcilor de la Sistem Yapi, lucrările au fost continuate de către subcontractorul ERG Termrom SA Galaţi.

Persoanele care s-au putut apropia de giganticul DIGESTOR ne-au informat că după penultimul cutremur de pământ, structura din beton armat s-a fisurat înspre partea de sud, fiind observabilă o dungă neagră de sus până jos, înălţimea construcţiei fiind de circa 30 de metri.

Cine a turnat betonul armat se pare că nu a respectat tehnologia de turnare continuă decât în scripte, întreruperile de turnare ducând la segregări ale betonului, efectele acestora observându-se deja după o minimă cutremurare a pământului.

Biogazul îl aruncăm în aer şi ardem gazul metan pe bani

bazine decantareSursele noastre ne-au mai precizat că la această oră biogazul rezultat din fermentarea nămolului în DIGESTOR este emanat în atmosferă, şi nu captat şi trecut printr-o instalaţie de cogenerare pentru a putea produce căldură şi energie electrică necesare funcţionării Staţiei de Epurare. Aşa că pentru uscarea nămolului rezultat ardem pe bani gazul metan, iar produsul îl aruncăm la Depozitul de Gunoi, în loc să-l uscăm şi să-l ambalăm pentru a-l valorifica în agricultură pentru îngrăşarea solului.

Dar cine să ia probe de laborator pentru a analiza componenţa chimică a acestui reziduu? Acolo sunt doar ingineri tehnologi care habar nu au să seteze instalaţia de uscare a nămolului, echipamentele fiind germane. La darea în exploatare, specialiştii le-au explicat tehnologilor noştri cum se lucrează cu acest sistem, dar noi am rezolvat tehnica nemţească politic: aruncăm nămolul la gunoi, închizând socoteala în stil pesedist.

Dar, până la finalizarea investiţiei mai avem ceva timp, turcii de la Yapi, încă prezenţi, mai având de montat pompe şi echipamente, românii subcontractori lucrând la decantoare şi deznisipatoare.

Nea Pintilie, automatizează-l cu nuiaua pe Vidraşc!

Dar, până în 2016, termenul de predare a lucrării, este timp de demolare şi improvizare, noi fiind Republica lui „merge şi-aşa”! Tot specialiştii ne atrag atenţia că am construit Staţia de Epurare sub reţeaua de înaltă tensiune. Că pânza freatică este foarte la suprafaţă, uneori sub şase metri. Că în zonă sunt multe izvoare. Că am intrat cu construcţiile şi pe teren privat, dar fostul primar Nicolae a rezolvat litigiul ca la Dolhasca, jignind justiţia. Iar în acest timp, şeful staţiei, inginerul Aurel Vidraşc, îşi prinde urechile în tehnologia germană şi tot apelează la un specialist în automatizări, pentru a da start sistemului, nea Pintilie fiind adus cu lectica de acasă!

Aşteptăm punctul de vedere al celor plătiţi din bani publici să-şi facă treaba bine şi transparent, nu ascunzându-şi neputinţele tehnologice şi greşelile catastrofale sub tăinuiri vinovate, păzite cu străşnicie de firme private, căci aici sunt mai mulţi agenţi de pază, decât muncitori, schema totală, cu tehnologi, cu cinci laborante şi trei ingineri fiind de maximum 30 de persoane.

În ediţiile viitoare vom vorbi despre anomaliile prin care sunt alimentate uzinele de apă şi cât de puşi la zid suntem în cazul unei avarii.

Gelu CIORICI-ŞIPOTE 19 - decembrie - 2014

One Response so far.

  1. vasile spune:

    oare cati dintre cei care lucreaza la apa canal si sunt sefi la epurare sau captare apa sunt cu studii de specialitate in hidrotehnica sau alimentari cu apa? au studii in drept, mecanica, etc, din aceasta cauza habar nu au de tehnologie; oare cum a putut fi inchisa, ilegal, uzina veche de apa? nu raspunde nimeni?

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...