http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

M-am apucat de alergat. Da, am decis să dau jos jumătate din cantitatea de „de toate” din shaorma care mă încorporase brusc şi, cum faleza e ocupată, mai nou, de biciclişti şi rolleri sau de oameni şi câini, am zis că atletismul serios şi nefluierat se face pe stadion. Zis şi făcut. După ce am trecut în revistă toate locaţiile cu acest nume din Galaţi, am descins cu avânt pe Dunărea. Căci Siderurgistul şi Portu Roşu sunt praf, iar la Oţelul nu au acces muritorii de rând!

Dunărea! Dunărea arăta bine pe vremea bunicii. Sau pe vremea lui Nicolae. Acum e o ruginitură cu ştaif şi cu foarte multe garduri. Atât de multe, încât, deşi e deschis peste tot, ca să ajungi în teren, trebuie să-l ocoleşti trei sferturi. Degeaba intri prin spate pe la McDonalds, doar ca să vezi cât ai de mers ca să ajungi jos… Mă rog, se cheamă încălzire, deci m-am conformat. Pe stadion – lume puţină, oameni mai deloc!…

 

Stadion, muzeu pentru gazon

Când mă încălzeam mai cu foc, un domn, pe care l-am presupus responsabil cu iarba de pe teren, îmi zice cu aplomb că nu am voie pe gazon. Că e al fotbaliştilor, că aşa a fost distrus şi Siderurgistul, că dacă toată lumea ar veni pe stadion să calce pe iarbă unde am ajunge? Am trecut frumos şi umil pe pistă, că de!, nu eram fotbalist şi nici atlet, dar am rămas să rumeg întrebările. Păi cum bre, vii la stadion şi nu ai voie pe iarbă? Nici aici, nici în Grădină Publică! Care e parc! Nici pe Faleză, că e zonă protejată şi proaspăt amenajată! Nici în Cimitir, că e loc de reculegere. Nici în alte grădini şi parcuri de printre blocuri şi alei, că sunt îngrădite. Nici la Stejaru, că acolo s-a inventat pădurea suspendată. Calci pe nişte punţi, aşa, pe deasupra vegetaţiei, ca în filmele SF…

Şi atunci cum facem? Ne luăm iarbă la ghivece? Povestim copiilor din amintiri că gazonul e făcut să calci pe el? Mestec în gând nişte întrebări fără răspuns, preţ de vreo două ture. Şi mă trezeşte un alt domn, cu fluier de antrenor la gât. Care îmi spune răstit că dacă vreau să alerg, musai să o fac pe partea exterioară pistei. Că pe interior se produc atleţii, nu amatorii. Mă uit la el să văd dacă glumeşte, dar băiatul vorbeşte serios. Îl intreb ironic dacă pot să alerg pe partea exterioară a lotului de scaune ruginite, da’ nu prinde ironia. Mai bine, îmi zic eu în gând, că poate mă trimitea să mă produc fix pe şanţul de scurgere a apei pluviale.

Concluzia: avem patru rupturi de stadioane, pe care le întreţinem din banii noştri şi nişte pseudo-activităţi sportive la limita supravieţuirii. Da’ se cheamă că suntem zen, iubim mişcarea şi încurajăm practicarea sportului în rândul tinerei generaţii. Ţie, cetăţean de rând, Grigore, dacă îţi vine într-o zi să exersezi toate sporturile din lume pe stadion, nu ai unde! Nu poţi să alergi de capul tău, nu ai voie să baţi mingea pe gazonul întregului popor! Marş la rigolă!! Avem parcuri şi grădini proaspăt renovate în care intri ca în muzeu. Mai că ţi se cere să levitezi! Şi atunci, domnule primar, eu unde găsesc nişte gazon pe care să-l calc în picioare, de dragul europenizării? Că mi-aduc aminte cum, acum vreo 20 de ani, într-unul din parcurile regale ale Londrei, am întins o pătură şi am citit liniştită pe gazon, fără să ţipe nici un VIP sportiv la mine!

P.S.: Să mai încep cu răutăcisme de genul: ce picior de fotbalist a mai intrat pe Dunărea? Şi în ce divizie mai joacă echipa, dacă mai joacă? Mai bine, nu!

Made in Galati, adică Daniela Bogdan 19 - iulie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...