logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

Mi-ar fi ruşine să fiu ales Primar al unui mare Municipiu, reşedinţă de judeţ, cu oameni cu mare orizont de aşteptare şi să mă ascund cât pot de ei, să nu organizez nici o întrunire publică, să nu fac dezbateri, să nu ţin audienţe, să mă feresc de conferinţe de presă, să nu răspund la e-mail-uri şi să umilesc ziariştii, ţinându-i în picioare, la sfârşitul şedinţelor de Consiliu Local. Au trecut doi ani şi jumătate din mandat, din singurul lui mandat, şi Primarul Marius Stan se dovedeşte incoerent şi incapabil să mişte marile proiecte de care are nevoie acest oraş urgisit şi chinuit. Este evident că acestui ins nefericit, dar aferat şi înfumurat, nu i se potriveşte deloc angajamentul specific de care trebuie să dea dovadă un edil de succes. Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul singurului municipiu reşedinţă de judeţ care nu are sediu pentru Primărie, să continui să stau într-un sediu epuizat, jigărit şi insuficient pentru schema de funcţionari şi să plătesc 15. 000 de euro lunar, să nu grăbesc cu toată forţa de care dispun (ca în cazul demolării garajelor de la Ancora) amenajarea sediului Primăriei Galaţi, inclusiv pe baza unui proiect de finanţare europeană. Mi-ar fi ruşine…mi-ar fi ruşine…Noroc că nu sunt Primarul pus să ardă de atâta ruşine. Păcat că Primarul ales de omenetul disperat al Galaţilor nu are dileme, ci doar certitudini. La orice zbatere sau dezbatere, Primarul are instincte şi reacţii-nu se implică în aceste tulburări trecătoare, căci nu vrea să se încarce negativ. Cine vrea, poate să se mire odată cu noi – de asta alegem Primarul, ca să nu se încarce negativ?

Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul municipiului Galaţi şi să fiu mentorul şi promotorul unor proiecte minuscule, care să nu aducă nimic remarcabil în viaţa oraşului, care să-l lase în aceeaşi obscură decădere ce au dat nota în ultimii 25 de ani.

Mi-ar fi ruşine să asist impasibil cum se bulucesc maşinile pe strada de pe lângă Turnul de televiziune din Micro 19 şi să nu fac tot ce este posibil să realizez proiectul (minuscul, dar extrem de important pentru ideea de fluenţă a circulaţiei) străzii de străpungere prin curtea unităţii militare către bulevardul de ieşire către Brăila. Situaţia este cu atât mai urgentă cu cât s-a închis şi str. Stadionului (deşi a făcut parte din două proiecte-ISPA şi Modernizare Oţelarilor, str. Stadionului a rămas fără nici o modernizare şi este o catastrofă urbană în evoluţie). Tergiversarea este cu atât mai jenantă cu cât militarii de la Unitatea de Grăniceri şi-au făcut temele şi au răspuns cu afirmativ la dosarul de realizare a străzii. Dosarul zace, însă, prin sertarele Primăriei Stan.

Mi-ar fi ruşine să fiu Primarul Municipiului reşedinţă de judeţ în care cea mai frumosă stradă –Bulevardul Marii Uniri, adică Faleza de mijloc, se gâtuie în stil bezmetic într-o altă catastrofă urbană, cea de la Elice, unde zace nerezolvată o prăbuşire repetată a colectorului vechi de evacuare. De doi ani nu se face nimic, de doi ani nu se comunică nimic, de doi ani se amână o lucrare vitală pentru punctul forte al Municipiului – scările monumentale. Mi-ar fi ruşine să amân nejustificat o lucrare ce ar reconfigura o zonă excepţională, de unde s-ar câştiga enorm, din fluxurile de turişti, într-un oraş al deschiderilor către turism dunărean.

Mi-ar fi ruşine să nu fie încă funcţional Parcul Industrial, deşi prin vara trecută a fost anunţată inaugurarea acestuia. Singura reuşită este că Parcul are şi sediu, şi drumuri de acces, şi instalaţii, şi alimentare cu apă şi curent, are şi director, dar rămâne totuşi un proiect cu zero investitori.

Cât de ruşinoasă trebuie să fie postura de Primar al unui municipiu cu zero investiţii serioase (nu mall şi stadion), dar cu atât de multe studii de fezabilitate. S-ar putea spune că duduie producţia de studii de fezabilitate ale unor proiecte care nici pe departe nu erau vitale. Nu s-a lansat studiul de fezabilitate pentru canalele de Net City, care ar rezolva simultan şi pistele de biciclete adevărate, ce ar fi amplasate obligatoriu deasupra. Oraşul ar scăpa de păienjenişul jenant de sârme, cabluri, noduri şi tulumbe agăţate, cocoţate şi busculate caraghios şi haotic pe stâlpii din orice stradelă şi piaţetă. Cât de ridicolă poate fi votarea triumfală a SF-urilor de pasarele peste punctele de mare circulaţie de pe str. Brăilei, cât timp nu sunt rezolvate parcările de mare capacitate din aceleaşi mari îngrămădeli urbane, ce vor lăsa traficul în aceleaşi date de primitivism şi subdezvoltare provincială.

Silviu VASILACHE 24 - decembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...