logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

În urma sesizărilor adresate Ministerului Culturii (MC) de către arhitectul Şerban Sturdza, Liviu Brătescu, Secretar de Stat în cadrul MC, s-a deplasat vineri, 29 mai, în comuna Ţibăneşti, judeţul Iaşi, pentru a vedea stadiul în care se află unul din elementele de identitate ale patrimoniului cultural naţional, şi anume Monumentul istoric „Ansamblul conacului Petre P. Carp din Ţibăneşti“, clasat în grupa A (a obiectivelor de valoare naţională şi universală), care are ca subcomponente conacul propriu-zis, Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor”, mausoleul familiei Petre P. Carp, un corp anexă-gang şi parcul istoric al conacului.
Cea mai mare parte din parc (cca. 6,5 ha), împreună cu mausoleul familiei Petre P. Carp, este în prezent administrată de Primăria Comunei Ţibăneşti, fiind în desfăşurare un proces pentru retrocedare. În ultimii ani, Primăria condusă de Aurica Cobuz a schimbat denumirea parcului din „Parcul Petre P. Carp“ în „Parcul Central“, a tăiat arbori seculari sănătoşi din parc, a plantat arbuşti din specia Tuia Columna pe limita parcului, a creat accese, a schimbat traseele şi finisajele aleilor din parc, a intervenit asupra bazinului din axul de compoziţie N-S al parcului cu distrugerea detaliilor şi prin tehnici de intervenţie inadecvate, a realizat diverse alte amenajări şi a efectuat lucrări pentru construirea unei săli de sport, toate acestea fără avizele necesare pentru protejarea patrimoniului cultural.
„Astfel de acţiuni pun în pericol caracterul parcului, precum şi ponderea şi importanţa în cadrul compoziţiei acestuia a speciilor şi a exemplarelor vegetale istorice. Pentru astfel de intervenţii în parcul monument istoric, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi a sesizat organele de cercetare penale care au deschis un dosar penal, în 2019, aflat pe rolul parchetului. Parcul de la Ţibăneşti a devenit de prea mult timp dintr-o perlă a Moldovei un exemplu pentru ce pot face nepăsarea şi ignoranţa unui primar“, declară Liviu Brătescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii.
„Am constatat şi de această dată cum Primăria lasă să se ruineze mausoleul familiei Petre P. Carp, monument istoric, permite depozitarea gunoiului în parcul-monument istoric. Potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, este în obligaţia Primăriei Ţibăneşti să asigure paza, integritatea şi protecţia parcului şi a mausoleului, să asigure efectuarea reparaţiilor curente şi de întreţinere, precum şi lucrări de conservare, consolidare şi restaurare.
Constatând neînscrierea în cadastru a calităţii de monument istoric, Ministerul Culturii va transmite, în scurt timp, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi o solicitare în acest sens.
De asemenea, am solicitat vineri Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi să pună în vedere Primarului comunei Ţibăneşti, Aurica Cobuz, faptul că este timpul să-şi îndeplinească atribuţiile legale şi să înceteze intervenţiile fără aviz în monumentul istoric şi zona lui de protecţie. Distrugerea parcului şi degradarea mausoleului familiei P.P.Carp nu pot fi privite cu indiferenţă la nesfârşit de instituţiile statului român. Aştept ca ancheta desfăşurată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi să pună în vedere Primăriei Ţibăneşti sancţiunile la care se expune dacă nu va înceta continuarea încălcarea prevederilor legislaţiei cu privire la protejarea monumentelor istorice!“, încheie Liviu Brătescu.

Scurt istoric

Conacul şi biserica au fost construite în 1819 de Ion Carp, bunicul omului politic Petre P. Carp. La acel moment, conacul avea un regim de înălţime parter şi un etaj. Supraetajarea construcţiei s-a petrecut în 1905, fiind realizată de către Petre P. Carp. Conacul are o bogată istorie, aici având loc multe dintre şedinţele Societăţii Culturale Junimea, întruniri ale oamenilor politici (inclusiv pentru realizarea programului de guvernare al Partidului Conservator) şi diverse manifestări culturale. În incinta parcului a fost organizat, în Primul Război Mondial, un spital pentru răniţi. Acesta a fost des vizitat de Regina Maria.
În jurul anului 1830, fiul lui Ion Carp, Petrache Carp, a început amenajarea parcului conacului. Parcul, protejat ca monument istoric, are cca. 8 ha. Aflat în centrul localităţii şi strângând în jurul său principalele funcţii ale acesteia (biserică, primărie, învăţământ, comerţ şi servicii), reprezintă elementul structurant al aşezării. Parcul cuprinde o diversitate crescută în ceea ce priveşte speciile de arbori şi arbuşti. Componentele valoroase ale parcului sunt: zona de belvedere, poiana cimitirului cu goruni, bazinul şi întregul ax aflat la sud de conac, plantaţia cu specii rare, organizarea funcţională a parcului şi relaţia cu localitatea.
În martie 1949 proprietatea familiei Carp a fost confiscată de stat. În jurul anului 1960 în parc s-a construit o şcoală cu profil profesional. În 2012, o parte din parc, împreună cu conacul au fost restituite moştenitorilor.

(R.I.) 4 - iunie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...