http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 988 - 20.07.2024

„Stimaţi Colegi, începând cu data de 17 decembrie 2013 nu mai sunt director al Şcolii Doctorale de Inginerie din Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, întrucât mi-am depus demisia. Vă mulţumesc pentru colaborare şi vă urez succes în activitate. Vă urez sărbători fericite. Cu stimă, Ionel Chirică”

Așa arată e-mailul de adio funcție grasă al profesorului suspect de plagiat Ionel Chirică. E-mailul, trimis pe 18 decembrie 2013, a fost adresat rectorului Iulian Bîrsan și spre știință unui număr de 50 de conducători de doctorat și persoane din conducerea UDJ Galați. El, e-mailul,  purta un titlu ironic „SDIng – Sărbători fericite” și era conceput cu intenția vădită de a stoarce lacrimi. Nimic despre cauzele demisiei, lăsînd loc la fel de fel de supoziții. Or fi cauze personale? Or fi cauze penale? O fi primit, săracu’ om, ordin să demisioneze? Tocmai, pentru a lămuri toate aspectele acestei încâlcite afaceri de-a plagiatul în școala de imitații Ugal, ne-am adresat (credeam noi, celei mai competente și dornice persoane de a face lumină) rectorului Iulian Bîrsan, cu un set de întrebări de explorare a necuprinsului improvizației. Rectorul, tufă de Veneția! Nu răspunde la provocări. Dacă suspectul a demisionat , se cheamă că ce am provocat a fost fundamentat?!

 

Chirică a demisionat, dar Oprea s-a oprit?

 

Am făcut ce trebuie, am depus și în scris 10 întrebări pe care le-am rătăcit și prin emailuri anterioare. Întrebări la care nu s-a răspuns încă, dar pe care insistăm, dle rector Iulian Bârsan. E drept, n-au trecut încă 30 de zile regulamentare, dar dacă s-a rătăcit mailul , se poate rătăci și scrisorica. Ca să o protejăm de rătăcire prin sertare și ca să vă ajutăm în munca dv de înaltă resposabilitate, să repetăm aici ce am depus la registratură (ca să nu se spună la instanță că reclamația administrativă a fost tardivă). Către Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Compartimentul  pentru informaţii publice al Universităţii, subsemnatul Silviu Vasilache, domiciliat în Galaţi, vă solicit ca în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să îmi comunicaţi următoarele informaţii:

1.  daca conducerea Universității are cunostinţă de faptul ca domnul prof. Ionel Chirica este suspicionat de plagiat sau autoplagiat, fiind singurul profesor din UDJG care apare pe internet (la o simplă căutare pe Google) cu lucrări ce poartă menţiunea RETRACTED sau WITHDRAWN, şi nu doar una, ci trei? (Retracted-Inlaturat: A Numerical Model for Torsion Analysis of Composite Ship Hulls, Mathematical Problems in Engineering, volume 2012, article ID 212346, authors Ionel Chirică and Elena-Felicia Beznea, etc)

2.  aveti cunostinţă de faptul că domnul prof. Ionel Chirică mai are si alte lucrări retrase sau înlăturate, în afară de cele trei menţionate la întrebarea de mai sus, care nu au fost depistate încă, dar se încadrează în aceaiaşi situaţie?

3. dacă s-a discutat în Senatul Universităţii faptul că domnul prof. Ionel Chirică şi-a adăugat în mod nejustificat la fişa de autoevaluare pe anul 2012 peste 2.600 de puncte (în condiţiile în care un profesor universitar are un scor de cca. 2.500 puncte), încercând în acest fel să-şi dubleze prin fraudă punctajul?

4.  care era componenta comisiei de concurs pentru pozitia de conferenţiar a doamnei Elena-Felicia Beznea, din luna septembrie 2012 şi dacă era posibil ca domnul prof. Ionel Chirică, ca membru în comisie, să formuleze, în mod incorect, un referat pozitiv deşi ştia în mod sigur că doamna Elena-Felicia Beznea nu îndeplinea criteriile, întrucât, chiar lucrarea „Torsion dynamic behavior of the ship hull made of composite material”,  la care domnul prof. Ionel Chirică era singur autor a fost suspendată şi astfel candidata Elena-Felicia Beznea la poziţia de conferenţiar, nu mai indeplinea criteriul de citări?

5.  poate fi un fapt pozitiv pentru imaginea Universitatii Dunărea de Jos Galati existenţa acestor deficiente de rigoare stiinţifică şi deontologică

legate de prezenţa domnului prof. Ionel Chirică în fruntea unei structuri academice care se referă la studiile doctorale?

6.   care au fost urmările textului publicat în săptămânalul Impact referitoare la faptele de mai sus? A fost sesizată comisia de etică a UDJG cu privire la faptele domnului prof. Ionel Chirică? Dacă a fost sesizată, aveţi cunoştinţă ce rezoluţie s-a dat?

7. care este numele preşedintelui comisiei de etică universitară şi dacă este o persoană cu prestigiu profesional şi autoritate morală, calităţi absolute necesare pentru o astfel de funcţie?

8. dacă are vreo legătura favorizarea şi acoperirea evidentă a faptelor domnului prof. Ionel Chirică cu apartenenţa sa la vreo lojă masonică, din care fac parte mai multe persoane din conducerea Universităţii DUNĂREA DE JOS Galaţi.

9. doresc câteva detalii despre stadiul rezolvării contestaţiei prof Mihaela Rădulescu la rezoluţia Comisiei de Etică Universitară în cazul de plagiat al Prof. univ. dr. Oprea Răducan şi a Prep. univ. drd. Oprea Ramona, despre care săptămânalul Impact a scris in anul 2012 articolul „Oprea nu se mai oprea decât în plagiat”.

10. prof univ dr. Gheorghe Ivan a fost președinte al CEU în cazul de plagiat Oprea? Recentele dezvăluiri din presă privitoare la acuzațiile de corupție şi hărțuire sexuală  afecteaza poziția universitară a lui Gheorghe Ivan? Dar prestigiul Universității Dunărea de Jos?  3  01 2014,  Vă mulţumesc pentru solicitudine!

 

UEFISCDI finanțează lucrări științifice suspecte de plagiat?

 

Toate lucrările suspecte de plagiat ale profesorului Ionel Chirică au proiecte de cercetare și sunt finanțate de entitatea națională pentru cercetare UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanțarea  Învățămantului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării. Ținem la arhivă cele cinci lucrări care demonstrează și incriminează. Cum ce? Păi, ce fel de finanțare face UEFISCDI, dacă rezultatul este un număr de lucrări suspecte de plagiat? Cum a fost posibil ca astfel de lucrări științifice, cu așa rezultate, să fi fost finanțate din greu de entitatea națională pentru cercetare UEFISCDI? Așteptăm ca timpul (dar mai ales rectoratul Ugal) să rezolve și aceste dileme cu ieșire rușinoasă și să punem un accent de final cu Chirică – cinci case. Conform declarației de avere din 2013, Ionel Chirică are în prezent, nici mai mult nici mai puțin decât 5 (cinci) case (situație care l-ar face să pălescă de invidie până și pe Năstase-patru-case) însumând o suprafață totala de 1.190 metri pătrați, după cum urmează: casa 1 = 70 mp, casa 2 = 300 mp, casa 3 = 280 mp, casa 4 = 260 mp, casa 5 = 280 mp. Ultima achiziție datează din 2012, are suprafața de 280 metri pătrați, îi aparține integral și, în mod evident, o mare parte din banii cu care a fost cumpărată, ar putea provine din proiectele de cercetare câștigate și derulate în perioada când, deja, avea lucrări științifice suspecte de plagiat, cu predilecție în epoca ministrului Daniel Funeriu. Tot în declarația de avere din 2013, profesorul Ionel Chirică, scrie fără să-i tremure mâna sumele de bani din conturi: 220.000 lei la Millenium Bank, 60.000 lei la ING Bank, 1.000 euro tot la ING Bank și 6.000 euro la Banca Transilvania. Din declarațiile de avere, pe 2011, 2012 și 2013, ale profesorului Ionel Chirică, mai rezultă: pe 2011, 100.000 lei (1 miliard lei vechi) încasați numai din cercetare (vezi pagina 5 din Declarația de avere pe 2011), pe 2012, 39.500 lei (395 milioane lei vechi) încasați din cercetare și ca expert național în probleme științifice (2012) și pe 2013, 46.400 lei (464 milioane lei vechi) încasați din cercetare și ca expert național în propleme științifice. Curat murdar cercetare! Câte revelații ies și din cercetarea conturilor, nu?  O fi pe fază și pe cerecetare cineva de la DNA sau de la Curtea de Conturi?

Silviu VASILACHE 16 - ianuarie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Din 22 iulie 2024 de

Începând cu ziua de luni, 22 iulie 2024, demarează o ...

Pensionarii români,

  O noutate apărută în legislaţia vizând acordarea pensiilor este aceea ...

Am acţionat în ins

De ce? Pentru că mi se încalcă drepturile de cetățean ...

Ultimul mare cărtur

Zi de mare tristețe pentru cultura română. Ultimul mare cărturar român, ...

A câștigat Spania!

A câștigat pentru că a venit la acest campionat european ...