http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2023, nr. 966 - 04.12.2023

Stanestiiiii1Cazul de terorism etnic produs în timpul alegerilor din 2014 în comunitatea ţiganilor din Lieşti nu are o rezolvare fermă şi legală nici după un an şi jumătate de la începerea cercetărilor. Victimele incendierii şi distrugerii a două case din Lieşti acuză autorităţile implicate-poliţia, jandermeria şi parchetul- de complicitate la muşamalizarea unor acte de violenţă evidente şi probate cu înregistrări filmate.

Stănescu Istrate, zis Luia, împreună cu familia lui rămân sinistraţi refugiaţi aciuaţi

şi după un an şi jumătate de la întâmplările tragice din comuna Lieşti. Sunt refugiaţi sinistraţi într-o localitate din Prahova. Sunt de fapt fugari, aciuaţi pe la diverse rude şi stau cea mai mare parte a anului în corturi. Ei sunt victimele unor acte teroriste declanşate împotriva lor de alţi membri ai comunităţii romilor din Lieşti, după ce un membru al familiei Stănescu a comis prin imprudenţă un omor cu automobilul. Este cazul care a dus la agitaţii maxime la Lieşti, după ce Costel Stănescu, din familia lui Luia a călcat cu maşina o copilă. În acţiunea de răzbunare, familia copilului ucis a incendiat două case şi a distrus bunuri din alte două case ale membrilor familiei Stănescu. Deşi cei violentaţi şi alungaţi din sat au chemat în ajutor pompierii, poliţia şi jandarmii, ordinea publică pare să fie la dispoziţia unui grup de turbulenţi. Ferma, Busuioc şi Oaia au fost liderii de comando ţigănesc, care –minune-fac legea la Lieşti şi dau ordine şi poliţiştilor, şi jandarmilor, şi pompierilor. Cu toată mobilizarea, maşinile pompierilor au fost blocate de comando la calea ferată, casele ţiganilor excomunicaţi din clanul Stănescu arzând în voie. De decor au fost în timpii următori poliţiştii care au „cercetat” cazul de terorism şi pogrom.

Statul de drept a luat poziţia de drepţi în faţa infractorilor

VIORICA GOTUla fel şi poliţiştii Rubică, Macovei, poate că nici Oancea nu e departe. A aflat de situaţie şi alt poliţist, Mihalache, ce reprezintă Inspectoratul de Poliţie în Biroul pentru Romi. Tot degeaba. La Concilierea organizată la Lieşti în 28 ianuarie 2016 de şefa Biroului pentru Romi, Viorica Gotu, a venit toată lumea, dar familia de terorişti, canci. Nu i-a adus vajnica poliţie rurală cu nici un chip. Membrii familiei Stănescu acuză organele de ordine publică de complicitate şi tergiversare a aplicării legilor. Aproape că nu mai există dubii, dacă punem sub lupă două detalii. Nici după un an şi jumătate nu există un dosar al cazului, poliţia refuză să le înregistreze plângerile celor din familia Stănescu, aceştia rămân sinistraţi exilaţi în judeţul Prahova. Nici atacul cu pistolul, executat atunci când au încercat să revină la Lieşti nu a fost văzut de poliţia din Lieşti, deşi există filmări ale agresiunii. Poliţiştii Rubică şi Macovei se fac că nu au văzut şi nu au auzit de nici o agresiune şi refuză să înregistreze plângerile victimelor.

Pogromul instituit împotriva familiei Stănescu din Lieşti are consecinţe dezastruoase

Patru femei şi opt copii cu vârste cuprinse între un an şi 10 ani şi cei trei fii ai săi locuiesc din 2014 în corturi, în alte localităţi. Ei nu au mai putut să se simtă în siguranţă în casele lor pe tot parcursul procesului declanşat de autorităţi, ce s-a finalizat cu condamnarea la cinci ani şi opt luni de închisoare pentru autorul omorului, Costel Stănescu. Agresiunile au continuat în diferite forme şi la Palatul de Justiţie, şi în comuna Lieşti, unde Poliţia a asistat pasivă la atacul cu pistolul asupra unor membri ai familiei Stănescu. Şeful Biroului pentru Romi din Judeţul Galaţi, Viorica Gotu, atrage atenţia că o prelungire a stării de provizorat şi de tergiversare a actelor de justiţie este periculoasă, deoarece tensiunile pot degenera în noi acte de violenţă. Dacă se va întâmpla, oroarea unor noi violenţe şi a unor crime în a cui cont de slujbaş (i)responsabil va fi pusă? Cine se oferă? Poliţia? Jandarmeria? Prefectura? Primăria? Sau Judecătoria?

Silviu VASILACHE 18 - martie - 2016

One Response so far.

  1. […] articolul apărut în publicația „Impact-est”, intitulat „Terorismul etnic din Lieşti are complici de stat” fixa datele problemei enunțate mai sus, și cerea organelor […]

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

OAMENI ȘI „CLIȘE

În arsenalul vorbirii stereotipe se înscriu şi clişeele conversaţiei politicoase, ...

CAMPIOANA NOASTRĂ.

O tânără gălățeancă minunată a reușit să demonstreze lumii întregi ...

Un model de Poet - g

Vasile Alecsandri, discurs în Senatul României 1879 DISCURS ŢINUT ÎN ŞEDINŢA ...