logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Revenim cu un ultim episod, pentru a cincea săptămână la rând despre evenimentul creat de către Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi (PIMM), al cărui preşedinte este economistul Marian Filimon.
Vom începe prin a remarca şi evidenţia antreprenorii care au ştiut să-şi conducă afacerile încât au ocupat poziţii de podium la cele patru categorii ale TOP 2017. Apoi ne vom uimi şi de anomalii date de profituri brute (p.b.) care merg de la 45% până la 99% din cifra de afaceri (c.a.), uneori realizat chiar cu un singur salariat!
Şi o remarcă la final de şapou: marele absent de la acest FESTIN al celor care ţin Galaţiul în viaţă precum şi pe salariaţii din administraţia publică, poliţie, finanţe, învăţământ, sănătate, cultură, justiţie şi pensii, a fost ION MOCANU, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, dar şi vicepreşedinte la nivel naţional al sistemului cameral.

Premii speciale… uitate!

Revenim cu lista premiilor speciale pe care le acordăm noi, echipa Impact-est, acelor antreprenori care au ştiut să întoarcă din câştigul lor şi societăţii în care s-au realizat financiar, profesional şi ca statut de respectabilitate.
Primul în lista specialilor… uitaţi este prof. univ. dr. Alexandru Şerban, care conduce compania Criomec SA Galaţi, companie care se implică în acordarea de burse de susţinere unor studenţi de excepţie, dar ai căror părinţi nu pot finanţa singuri astfel de costuri, precum şi în finanţarea unor manifestări culturale cu participare naţională.
Compania s-a clasat în TOP 2017, la categoria „întreprinderi” mari, doar pe poziţia 10, cu o c.a. de peste 59 milioane de lei şi un p.b. de peste 4,8 milioane de lei. Toate astea cu un număr de 448 de salariaţi. Adică, iată, cu câte familii stau la masă patronii acestei companii care are filiale şi (sau) lucrări de criogenie în Germania, în Franţa şi în Corsica. Oricum, în TOP 2016 s-a clasat pe locul 16 şi faţă de atunci p.b. este de patru ori mai mare, chiar dacă au fost făcute investiţii masive.

Valerică Anghel, un special căzut din bugetari

Valerică Anghel nu a renunţat niciodată la firma sa cu afaceri în agricultură, chiar dacă a fost în două rânduri câte patru ani director al Regiei Autonome de stat AFDJ, adică bugetar. Iată-l acum, în TOP 2017 remarcându-se şi devenind un premiant special al Impact-est, căci la o c.a. de circa 3,8 milioane de lei a obţinut o rată a p.b. de aproape 55%, adică de peste două milioane de lei, cu doar opt salariaţi, clasându-se, ca p.b. pe locul 1 la categoria „microîntreprinderi”.
Tot la premii speciale… uitate aducem în lumina reflectoarelor pe investitorii americani de la Wand River Systems România SRL, firmă care activează în mediul de softwere încorporate. Pentru o rată a profitului de 98% (cea mai mare dintre cele aproape o sută de companii din TOP 2017), era cât pe ce să îi încadrăm la „anomalii”. Iată, cu 145 de creiere au realizat o c.a. de 47,3 milioane de lei şi un profit brut de peste 46 milioane de lei (aproape 10 milioane de euro, fraţilor!).

Haideţi să dăm o raită şi prin anomalii

Prima din TOP 2017 – anomalii, nu ca firmă, ci ca patroni, este Makinvest Com SRL, care face parte din fost salbă a imperiului de rahat, poreclit „Herăscian”. Ei bine, toate, dar absolut toate instituţiile de control şi de sancţionare ale statului i-au lăsat pe fraţii Petrică şi Marius Herăscu (mă rog, Mariusică încă se încalţă cu fesul şi n-are el treabă cu ingineriile financiare), prefăcându-se că dorm un somn stimulat cu multe zerouri după prima oră de somn!
Nu contează că firmele imperiului alcătuit prin mangliri şi anexări ale întregii industrii alimentare şi de desfacere a judeţului Galaţi (panificaţie, morărit, lactate) au acumulat datorii la bugetele de stat şi la bănci care săreau de cinci milioane de euro, la un moment dat. Nimeni nu a acţionat în conformitate cu fişa postului şi cu legea: nici de la SRI, nici de la Poliţie, nici de la Parchet, nici din ANAF, nici din Justiţie.
Doar Dumnezeu le-a mai dat câte o palmă celor care au distrus toată reţeaua de librării din judeţ, tipografia, a treia ca mărime şi dotări din România, toată reţeaua de autoserviri… de însilozare şi desfacere a legumelor şi fructelor… etc.
Iată-i acum iarăşi în TOP 2017 cu o c.a. de circa 3,5 milioane de lei şi un p.b. de aproape 2,2 milioane de lei. Rata profitului obţinut cu cei 17 salariaţi se apropie de un spectaculos 65%, ei ocupând poziţia 25 din TOP la categoria „întreprinderi mici”. În TOP 2016 au ocupat locul 19 cu o c.a. de aproape 3,1 milioane de lei şi un spectaculos p.b. de aproape 2,5 milioane de lei! Asta e, când ai o susţinere politică atâta de sus şi atâta de ticăloşită!

De-alde apă, canal şi ploaie

Desigur, cea mai gravă, nu şi cea mai spectaculoasă anomalie este profitul obţinut de SC Apă Canal SA, firmă de stat aparţinând Consiliului Local Galaţi.
Cum, mă, să jupoi populaţia asta sărăcită şi ruptă în cur, majorând mereu şi mereu tarifele, prin votul aleşilor neamului prost din CLM, la apa rece şi la canalizare, plus că apele rezultate din scurgerile pluviale sunt taxate la ochiometru, chiar şi pe timp de secetă cruntă? Numai aşa, ca să-şi atingă cu 120% Gelu Stan performanţele manageriale asumate prin contract, care îi aduc la încheierea anului fiscal mereu şi mereu câteva miliarde de lei în contul personal?
Băi, alde labă tristă, nu mai tot aprobaţi astfel de majorări nefundamentate şi nejustificate la preţul apei potabile, al apei de ploaie şi din canalizare, căci sunteţi părtaşi la această nemernicie. Cum să faci tu profit brut, ca firmă de stat, de peste 11 milioane de lei la o cifră de afaceri de 92,7 milioane de lei? Tu, stat, dai statului, pe spatele săracilor şi mai ai şi 995 de salariaţi din care o treime sunt atârnaţi ai partidelor serelizate.

Anomalia Prutul SA

Gata, mă doare capul de atâta mizerie şi şmen pe spatelor celor mulţi şi amărâţi, care nu se pot apăra, nici revolta, ci doar vota tâmpeneşte.
Iată încă o anomalie: Prutul SA, cumpărată de bucureşteni, a făcut o cifră de afaceri uriaşă de aproape 650 milioane de lei şi un profit brut, cu 458 de salariaţi, de doar 453.092 lei! Nu putem decât să presupunem că desfacerea uleiului comestibil se face printr-o altă firmă, care sigur are un profit brut de peste 90%, căci zilnic, pe strada Ana Ipătescu sunt tiruri şi cisterne întinse pe kilometri întregi de coadă la încărcare.
O altă anomalie o reprezintă intrarea în TOP 2017 a firmelor care au săli de jocuri, păcănele, cazinouri electronice.
Iată, în TOP 2017, la categoria „întreprinderi mijlocii” a intrat pe poziţia a treia firma NEIDAN SRL a lui Dan Neicu. Cu 52 de salariaţi, Neicu a reuşit, că doară e sărăcie lucie în Galaţi, o c.a. de 20,5 milioane de lei şi un p.b. de aproape 10 milioane de lei, rata profitului apropiindu-se de 46%!
Şi tot din cauza sărăciei, pe locul 4 în TOP 2017 s-a clasat firma JAKPOT SRL, patronată, se pare, de către un fost comisar de la Garda Financiară. La o c.a. de 19,6 milioane de lei, p.b. a fost de aproape 8,9 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 50% rată a profitului, cu 115 salariaţi.
Dan Neicu a anunţat triumfalist, când i s-a înmânat premiul, că a dat la stat taxe şi impozite pe 2017 de şapte milioane de lei.

Profit cu zero salariaţi

Iată, avem o firmă de curăţenie care cu zero salariaţi a reuşit o c.a. de 1,9 milioane de lei şi un p.b. de 1,1 milioane de lei. Se numeşte Proclean WWTP SRL. Tot cu zero salariaţi sare ca broasca-n betonul ANAF, pe locul 22 în TOP 2017 (precedenta e pe locul 21), la categoria „microîntreprinderi”, şi Rocsi Fast-Food SRL, care a făcut o c.a. de 2,6 milioane de lei şi un p.b. de 1,11 milioane de lei. Repet, cu zero salariaţi!
Dincolo de anomalii şi de uimiri gazetăreşti, se cuvine să-i felicităm pe toţi aceşti antreprenori care îşi sacrifică viaţa şi sănătatea, nopţile şi somnul pentru a scoate Galaţiul din zona cenuşie în care a tot fost împins de către politrucii pitici, animaţi doar de interese personale şi de clan, lipsiţi de viziune şi de altruism, de bun simţ, de educaţie şi de cultură.
Nu comentăm labamentabila scremere cu pretenţii de lectură-recitare-declamare, din parcursul galei TOP 2017, produsă de către actorii V.V. şi D.L., a unor texte semănătoriste aliniate, chipurile, patriotardismului ieftin, la care au subscris până şi fermaciile, anului centenarului marii uniri.

Gelu CIORICI 9 - noiembrie - 2018

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF