http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

Adresă oficială la Bruxelles! Asociaţia Forţa Fermierilor a transmis Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, şi conducerii Direcţiei pentru Agricultură – DG AGRI, o adresă în care a făcut apel la Bruxelles să susţină aplicarea la nivel naţional a tuturor reglementărilor europene care au în vedere protejarea şi susţinerea fermelor de familie. Adresa AFF a fost transmisă sub formă de informare în data de 5 aprilie, elaborarea ei fiind coordonată de vicepreşedinţii Asociaţiei – Petronela Pricochel, Coordonator al Departamentului Ferma zootehnică medie, şi Florin Platon, Coordonator al Departamentului Ferma de Familie.
Apelul Asociaţiei Forţa Fermierilor a fost trimis după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat neoficial că a primit obiecţii din partea Comisiei Europene cu privire la alocarea sprijinului financiar în perioada de tranziţie, declaraţii care nu au fost urmate ulterior de nicio comunicare oficială, de nici un document publicat pe site-ul instituţiei şi de nicio conferinţă de presă sau mesaj pe reţelele de socializare, unde, atât ministrul Oros, cât şi MADR au o activitate intensă.
„Facem apel către instituţia pe care o conduceţi pentru a monitoriza atent politicile agricole aflate în curs de adoptare şi implementare la nivel naţional de către MADR din România. Vă rugăm să ne sprijiniţi în demersul nostru de a se transparentiza dezbaterea şi procesul decizional privind alocările şi condiţiile de finanţare din fonduri europene. De asemenea, facem apel către Dumnevoastră să aveţi în vedere situaţiile în care ferma de familie-ferma mică şi ferma medie, sunt nedreptăţite în raport cu exploataţiile agricole mari, care s-au capitalizat puternic, în ultimii ani prin accesarea măsurilor de sprijin şi a plăţilor directe din fonduri europene şi naţionale” a transmis către Comisarul Janusz Wojciechowski şi conducerea DG AGRI.
„Precizăm că în România există un număr mare de ferme de familie care utilizează o parte semnificativă a suprafeţei agricole. La momentul de faţă, unele exploataţii – din cauza problemelor întâmpinate în cursul anului agricol 2020, sunt vulnerabile economic şi aproape în incapacitate de a se îndrepta către piaţă, prin urmare acestea au nevoie de sprijin”, au mai menţionat în adresă cei doi vicepreşedinţi AFF.
„Vă semnalăm cu îngrijorare şi responsabilitate că cele mai recente acţiuni şi măsuri adoptate de Ministerul Agriculturii sunt în contradicţie cu politicile comunitare de susţinere a fermelor de familie, având ca beneficiari exploataţiile agricole mari, deja capitalizate şi care nu întâmpină probleme financiare.

Lipsă de transparenţă în procesul decizional

Asociaţia Forţa Fermierilor a semnalat la Bruxelles lipsa de transparenţă în procesul decizional, în care întâlnirile şi discuţiile pe tema fondurilor europene nu sunt publice, iar, ulterior documentele, minutele şi înregistrările video ale acestora nu apar pe site-ul MADR sau pe alte canale oficiale.
Alocarea totală în cuantum de 760 de milioane de euro pentru finanţarea măsurilor şi submăsurilor de dezvoltare rurală, prin Pilonul II, din cadrul PNDR, în perioada de tranziţie 2021-2022, nu a avut în vedere situaţia dificilă a exploataţiilor agricole mici şi medii, nici restricţiile actuale la nivel naţional din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, menţionăm că simplificarea aşteptată şi mult necesară procedurilor de accesare a finanţării nu se regăseşte în direcţiile făcute publice de către Ministerul Agriculturii în cadrul comunicărilor publice. Menţionăm că la acest moment, dezbaterile şi minutele întâlnirilor organizate de către Autoritatea de Management pentru PNDR nu sunt publice şi nu se regăsesc pe site-ul www.madr.ro , precum pe nici un alt portal oficial asumat instituţional. În legătură cu alocările complet netransparente pentru perioada de tranziţie, semnalăm că exploataţiile mici şi medii nu vor avea acces la finanţare.
Contextul prezentat de AFF oficialilor europeni include şi promisiunile neonorate ale ministrului Adrian Oros pentru plata despăgubirilor de secetă, dar şi haosul creat în zootehnie de Ordinul nr. 180/2020 care loveşte fermele de familie din zootehnie.
Dincolo de faptul că O.M. nr. 180/2020 impune obligaţii nelegale şi contrare chiar şi legislaţiei Uniunii Europene, acesta are ca efect distrugerea afacerilor tuturor crescătorilor autorizaţi de animale, cu consecinţa principală a reducerii şeptelului ţării, a pierderii veniturilor realizate de statul român din taxarea/impozitarea acestora, cât şi a tuturor subramurilor economice derivate din această activitate. Astfel, dincolo de falimentarea afacerilor noastre, aplicarea O.M. 180/2020 va conduce la reducerea catastrofală a şeptelului ţării, la pierderea siguranţei alimentare conferită de această rezervă inestimabilă, la pierderea mai multor zeci de mii de locuri de muncă din industria zootehnică şi derivatele acesteia, la reducerea veniturilor statului corespunzător cu reducerea bazei de impozitare actuale. Este foarte important de stabilit dacă dispoziţiile introduse forţat, intempestiv şi nejustificat sunt doar rodul incompetenţei sau instrumentul unor vectori de influenţă/decizie interesaţi fie de distrugerea şeptelului şi capitalului din zootehnie autohton, fie în câştigarea cu orice preţ a unor sume de bani. Adresa transmisă în data de 5 aprilie este prima dintr-un demers legitim al organizaţiei care în continuare este exclusă din dialogul civil cu MADR, şi pentru noi multe discriminări săvârşite de amploiaţii care diriguiesc prezentul şi viitorul agriculturii din România.

DIP - DIP 7 - mai - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...