logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

Oamenii de ştiinţă japonezi au polenizat cu succes o livadă de peri folosind baloane de săpun.
În ultimii ani, cercetările s-au axat pe identificarea polenizatorilor alternativi pentru plantele agricole, deoarece populaţiile insectelor polenizatoare se află în continuă scădere. Astfel, oamenii de ştiinţă au avansat proiecte privind realizarea albinelor-robot şi a dronelor minuscule care într-o zi ar putea să înlocuiască coloniile de albine. Întrucât atingerea acestor obiective se află în faze departe de a fi finalizate, iată că un grup de cercetători japonezi de la Institutul de Ştiinţe şi Tehnologii Industriale Avansate (AIST) au demonstrat că bulele de săpun pot fi folosite cu succes la polenizarea florilor pomilor fructiferi. Potrivit unui studiu publicat recent în iScience, cercetătorii au reuşit să livreze boabe de polen fără a dăuna florilor într-o livadă japoneză.
„Pare oarecum fantezie, dar bula de săpun este pe deplin funcţională, permite polenizarea eficientă a florilor şi asigură aceeaşi calitate fructelor ca şi în cazul unei polenizări convenţionale. În comparaţie cu alte tipuri de polenizare la distanţă, bulele de săpun funcţionale au o potenţialitate inovatoare şi proprietăţi unice, cum ar fi livrarea eficientă şi convenabilă a boabelor de polen la florile ţintă şi o flexibilitate ridicată pentru a evita deteriorarea acestora”, a declarat cercetătorul Eijiro Miyako, într-un comunicat de presă.
Experimente cu pistol şi drone
Cercetătorii au realizat o soluţie de săpun în care a inclus boabele de polen şi cu ajutorul unui pistol cu bule „s-a tras” asupra florilor într-o livadă cu pere. Fiecare balon conţinea în jur de 2000de boabe de polen. Într-n alt experiment, au încărcat o dronă controlată prin GPS cu soluţia cu bule şi au testat-o pe crini falşi. Japonezii au descoperit că bulele au reuşit în proporţie de 90% să ţintească florile vizate. Cercetătorii recunosc limitele proiectului, deoarece baloanele de săpun nu vor fi eficiente pe vreme nefavorabilă, atunci când plouă sau bate vântul. Prin urmare, polenizatorii au un rol important în agricultură, întrucât aproximativ 30% din produsele alimentare cultivate în întreaga lume depind de ei.
Sursa: portalul ModernFarmer.com

Ioan Dan PINTILIE 4 - septembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...