http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 09.08.2022

Ministerul Agriculturii va aloca banii pentru despăgubirile către fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă printr-o rectificare bugetară care va fi făcută în luna iulie. Adrian Oros spune că pe 15 iunie se va finaliza procesul de evaluare din teren astfel încât în luna iulie să se facă o rectificare bugetară la Ministerul Agriculturii iar plăţile să fie făcute la 30 iulie, cel târziu.
„Sper ca în câteva zile să se definitiveze procesul de evaluare, pentru a şti cât mai exact care sunt pierderile şi pentru a se definitiva suma despăgubirilor. Aceasta va proveni de la bugetul de stat, printr-o rectificare de buget care se va face în luna iulie”, a arătat Adrian Oros, în cadrul evenimentului Agricultura Viitorului. Ministrul agriculturii a dat asigurări că se va face tot posibilul pentru ca plata despăgubirilor să se facă până la data de 30 iulie pentru ca fermierii să poată să-şi achite inputurile pentru culturile de toamnă: „La discuţiile pe care le-am avut cu fermierii şi cu asociaţiile de fermieri, aceştia ne-au cerut ca plăţile să fie făcute până la data de 30 iulie, dată la care ei trebuie să achite inputurile pentru culturile de toamnă. Deci, noi vom face tot posibilul ca până atunci plăţile să fie făcute”. Ministrul Oros a declarat că pe lângă pagubele înregistrate de fermieri din cauza secetei, într-o proporţie mai mare sau mai mică sunt şi impacte negative din cauza epidemiei de coronavirus.
„Deşi în activităţile noastre munca a continuat, din cauza modificării comportamentului consumatorilor şi a restricţiilor de circulaţie mulţi fermieri au probleme cu stocurile”. Anterior, Oros a spus într-o conferinţă de presă, că din totalul celor 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă, comisiile de evaluare a pagubelor cauzate de secetă au întocmit deja procese verbale pentru 1,3 milioane de hectare. În şedinţa de Guvern, Adrian Oros a precizat că situaţia va fi finalizată până la 15 iunie.
La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile de evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane de hectare din totalul de 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamnă.
Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa cu 329.000 ha, Tulcea cu 122.000 ha, Botoşani cu 105.000 ha, Ialomiţa cu 103.000 ha, Timiş cu 75.000 ha, şi Buzău cu 69.000 de hectare. Totodată, oficialul a făcut apel la conştiinţa fermierilor în ceea ce priveşte raportarea corectă a pagubelor.

Cum vinde un cioban lapte şi brânză prin Whatsapp

Dacă mulţi fermieri s-au orientat către mica publicitate on line şi Facebook, Emil Dobre, crescător de animale din judeţul Olt, mărturiseşte că el se foloseşte de aplicaţia Whatsapp pentru a-şi vinde produsele. De peste un deceniu, domnia sa a renunţat la jobul de consultant financiar şi acum deţine peste 400 de capre. Face brânzeturi, chefir şi iaurt, produse foarte căutate, încât clienţii au ajuns să se înscrie pe liste de aşteptare. Nu merge în pieţe, ci face livrare directă: „Primesc comenzile pe Whatsapp, iar duminica merg şi le onorez”. Pentru Emil, ziua de lucru începe la ora 5 dimineaţa şi se încheie odată cu amurgul. În fiecare lună produce aproape o tonă de lactate. Vinde kilogramul de lapte cu 6 lei, iar brânzeturile pornesc de la 30 de lei kg. Din câte spune domnul Emil, preţurile sunt foarte convenabile.

Ioan Dan PINTILIE 26 - iunie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...