logoImpact EST nr. 889 - 20.10.2021

Autorităţile vor pune la dispoziţia fermierilor, anul viitor, sisteme de irigaţii pe aproape 1,6 milioane de hectare şi 2.200 kilometri de canale cu apă, după reabilitarea făcută în acest an de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), a declarat Florin Barbu, directorul general al instituţiei, într-un interviu acordat AGERPRES.
El a vorbit despre reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, noua strategie din acest domeniu, care prevede finalizarea a 50 de kilometri din canalul Siret- Bărăgan, despre lucrările făcute până în prezent, dar şi despre interesul fermierilor de a-şi iriga culturile agricole, în condiţiile în care statul asigură apă gratuită pe canale şi cea mai ieftină energie de pe piaţă.
Barbu a mai spus că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare face demersuri pentru a deveni eligibilă să atragă fonduri europene pe noul PNDR, Programul Naţional Strategic 2021 – 2027 în vederea reabilitării amenajărilor de desecare din România.

– AGERPRES: În ce stadiu se află programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii? Ce s-a făcut concret până în prezent şi ce suprafeţe pot fi irigate în urma investiţiilor realizate.
– Florin Barbu: Programul de reabilitarea infrastructurii de irigaţii prevede 2 milioane de hectare. Noi avem în prezent aproape 58 de amenajări pe care sunt şantiere deschise pentru 1,4 milioane hectare. În noiembrie deschidem încă 22 de şantiere pentru a acoperi diferenţa de 600.000 de hectare pentru reabilitarea celor două milioane de hectare din programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii. În anul 2019 au avut puse la dispoziţia fermierilor 1,4 milioane de hectare şi 2.000 kilometri de canale. După reabilitarea care s-a efectuat în acest an vom putea pune la dispoziţie pentru anul 2020 aproape 1,6 milioane de hectare şi 2.200 kilometri de canale cu apă.
– AGERPRES: Aţi spus că aveţi 58 de amenajări de irigaţii unde aţi efectuat lucrări de reabilitare, câte sunt finalizate efectiv?
– Florin Barbu: În momentul de faţă sunt 11 amenajări finalizate, din care pe 7 dintre ele s-au pus procese verbale de recepţie, iar 4 urmează să le recepţionăm între 31 noiembrie şi 15 decembrie. Asta înseamnă că este reabilitată integral infrastructura de irigaţii pe aproape 500.000 de hectare. Vorbim de staţia de pompare Spiru Haret, care are în spate 200.000 de hectare pe Brăila, dar sunt finalizate şi în zona Olt, Bucşani-Cioroiu, Stoieneşti-Vişina şi terasa Caracal.
De asemenea, avem finalizată la Constanţa amenajarea Carasu-Galeşu, am mai avut recepţie la Hunedoara pe Ostrov-Clopotiva şi urmează să punem în procesul verbal de recepţie Stânca-Costeşti pe Botoşani, zonă unde avem şi amenajarea Manoleasa. Aceste staţii au fost puse în funcţiune după 20 de ani în care nu au funcţionat. Am finalizat şi la Cluj amenajarea Mihai Viteazul, unde, la fel, de 15 ani nu s-a mai irigat, iar anul acesta vom avea şi pe zona Arad, amenajarea Păuliş, unde lucrările sunt aproape 90% finalizate, iar pe 20 octombrie ar trebui să punem proces-verbal de recepţie şi să asigurăm apa pe 18 kilometri de canal. Suntem în grafic cu lucrările, conform programului, nu avem întârzieri.
– AGERPRES: Aveţi asigurate resursele financiare pentru toate aceste investiţii?
– Florin Barbu: Pentru anul acesta bugetul a fost asigurat. La rectificarea bugetară am primit o suplimentare de aproape 120 milioane de lei la investiţii pentru irigaţii. Sunt acoperite costurile pentru toate amenajările.
– AGERPRES: Ce suprafeţe de teren au fost irigate în acest an, în ce zone agricole şi ce culturi? A existat mai mult interes din partea fermierilor decât anul trecut?
– Florin Barbu: Anul acesta au fost contractate aproape un milion de hectare, din cele 1,4 milioane de hectare puse la dispoziţia fermierilor şi au fost irigate până în prezent 660.000 de hectare şi avem 1.500 de kilometri de canal plin cu apă dar sperăm să creştem cu încă 120.000 de hectare până la sfârşitul lunii noiembrie, pentru că întotdeauna aşa s-a întâmplat în perioada de toamnă, se cere apă pentru aprovizionare, pentru a putea însămânţa, adică prima rapiţă pentru răsărire la rapiţă. În 2019, cea mai mare suprafaţă de 250.766 hectare – a fost irigată în judeţul Brăila, din care 123.805 hectare cu porumb, 52.309 hectare cu soia, iar cu grâu – 28.857 ha şi orez 14.044 hectare.
În top 5 judeţe în care fermierii au irigat cel mai mult anul acesta se află şi Dolj (70.925 ha), Galaţi (53.549), Tulcea (31.745) şi aici suprafeţele cultivate cu porumb ocupă primul loc. Anul trecut suprafaţa irigată a fost de 622.000 hectare.
– AGERPRES: Ce i-a împiedicat pe fermieri să irige o suprafaţă mai mare de teren, având în vedere că aveau la dispoziţie infrastructura principală, aşa cum ne-aţi spus pentru 1,4 milioane hectare. A contribuit şi vremea ploioasă din primăvară şi chiar de la începutul verii?
– Florin Barbu: Nu numai vremea nefavorabilă ci şi pentru că majoritatea Organizaţiilor de Udători sunt în reabilitare pe infrastructură secundară de irigaţii pe măsura 4,3 din PNDR. Noi am avut proiecte de aproape 320 de milioane de euro aprobate şi cele din 2017 sunt în lucru, iar cele din 2018 – 200 de milioane de euro – încep anul acesta şi anul următor. Până în 2021 el trebuie să se finalizeze. Acesta a fost motivul principal pentru care nu s-a irigat, deoarece sunt în reabilitare cu infrastructura secundară de irigaţii.
De asemenea, pe lângă acestea, au schimbat în PNDR pentru a putea să îşi ia şi echipamentele de irigat, astfel încât să închidem acest ciclu: infrastructură principală, infrastructură secundară şi echipamentele de irigaţii.
Continuare în numărul următor.

Ioan Dan PINTILIE 15 - noiembrie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg