logoImpact EST nr. 893 - 27.11.2021

Acum avem şansa să aducem pe rafturi alimente româneşti în procent de peste 80%

Dragoş Frumosu, preşedintele SindAlimentara, consideră că producătorii români din industria alimentară pot asigura peste 80% din necesarul de alimente pentru populaţie, cu condiţia să fie sprijiniţi de guvern. Dar, după cum se vede (n.r.) din tot felul de declaraţii făcute de ministrul Oros şi de slujbaşii acestuia, nu se pune problema unor investiţii concrete în păpica noastră cea de toate zilele. S-a spus ceva de o sumă de 80 milioane euro, pe care probabil îi vor primi de la naşii de cununie europeni, dar afirmaţia a fost făcută cam în şoaptă.
Preşedintele SindAlimentara, Dragoş Frumosu, spune hotărât că Industria alimentară trebuie să lucreze pentru români. Acum avem şansa să aducem pe rafturi produse româneşti în proporţie de 80%. Producătorii români de alimente pot asigura necesarul pe rafturi, dar nu „ne distrugeţi”. Nu este greu de înţeles ce vor să spună prin asta.
De asemenea se cere eliminarea preţurilor pentru certificatele de situaţii de urgenţă, mai ales că eliberarea unui astfel de certificat de către Camera de Comerţ şi Industrie a României costă 500 de euro, plus TVA. „Totodată, se crede că ar trebui eliminate taxele şi impozitele societăţilor din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni, iar angajatorii ar trebui să fie scutiţi de plata salariilor pentru o perioadă de 6 luni. Astfel veniturile lor vor creşte, iar companiile îşi pot asigura forţa de muncă necesară producţiei, căci peste 70% dintre angajaţi locuiesc în comunele limitrofe ale marilor oraşe”, a adăugat Dragoş Frumosu.
El mai spune că ar trebui oprite şi exporturile de materie primă pentru industria alimentară şi încurajate importurile pentru acest sector, sprijinti sectorul procesării cărnii şi subvenţionată industria de procesare a cărnii.
„Trebuie ca toţi factorii politici şi reprezentanţii diferitelor sectoare economice să discute serios înainte de a fi luate măsuri pripite pe care ulterior le vom plăti toţi lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri nu vor face decât să amplifice criza”, a menţionat preşedintele SindAlimentara.
De altfel, Frumosu consideră că preţurile alimentelor şi medicamentelor ar trebui plafonate, iar în cazul în care creşte preţul materiei prime, aceasta să fie subvenţionată de stat. „Viitorul reluării activităţii după starea de urgenţă este incert, dacă uitaţi de antreprenori” a întărit acesta.
Sindicatele din Industria Alimentară avertizează: Deprecierea leului şi creşterea costurilor vor scumpi alimentele cu 6-8%.
Creşterea tuturor elementelor de cost la nivelul producţiei şi deprecierea leului vor determina scumpiri cu 6-8% la alimentele de bază, a declarat D. Frumosu, într-o conferinţă de presă.
„S-a scumpit energia, gazele şi celelalte utilităţi”. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie. Au fost majorate preţurile la carburanţi, odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor duce la majorare cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft. Liderul sindical a mai arătat că 70% din carnea folosită ca materie primă vine din import, la fel şi 20% de panificaţie-patiserie, care vin congelate.

Ioan Dan PINTILIE 19 - iunie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...

Guvernul Ciucă ia

Eficientizarea companiei TAROM, continuarea procesului de modernizare a infrastructurii aeroportuare ...

Având şapca lui Le

Dacă intraţi pe siteul Impact-est şi daţi căutare, sus ...