Autor: Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova
Pe măsură ce populația lumii este în continuă creștere, producătorii de alimente caută inovații
pentru a hrăni mai mulți oameni și animale pe mai puține hectare de teren și într-un mod mai
sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu susținut de compania
Corteva Agriscience și realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre
consumatorii europeni afirmă că vor cere alimente produse în mod durabil, iar 42% dintre
fermieri și-au schimbat deja planificarea agricolă pentru a se alinia la așteptările consumatorilor.
Pe măsură ce fermierii încearcă să îmbunătățească nivelul de calitate și randament al culturilor,
ei cred din ce în ce mai mult că inovația în materie de editare genomică are multe de oferit, iar
aceste tehnici contribuie la sănătatea consumatorilor și a mediului. Raportul relevă că 63%
dintre fermierii europeni intenționează să utilizeze noi tehnologii de editare genomică a plantelor
în următorii cinci ani, îmbunătățirea valorii nutriționale a culturilor și eliminarea alergenilor fiind
prioritățile cel mai frecvent citate. În rândul consumatorilor, mai mult de jumătate (53%) declară
că există posibilitatea să accepte aceste tehnici, dacă astfel vor putea cumpăra alimente
produse în mod sustenabil. Îmbunătățirile în materie de sănătate și sustenabilitate sunt
considerate în general ca fiind mai importante în climatul social actual. Pe lângă cei 24% dintre
agricultori care consideră că valoarea nutritivă sporită a culturilor este cel mai mare beneficiu al
noilor tehnici de editare genomică la plante, 17% sunt entuziasmați de potențialul de reducere a
risipei alimentare, iar 15% citează nevoia redusă de combatere a dăunătorilor.
Noile tehnici, cum ar fi editarea genomică a plantelor prin metode precum CRISPR, le pot
permite fermierilor să gestioneze mai bine bolile culturilor, rezistența acestora la condiții
meteorologice extreme și la presiunea dăunătorilor, precum și să îmbunătățească conținutul de
nutrienți al acestora. Editarea genomului cu ajutorul CRISPR este un instrument care permite
dezvoltarea de produse îmbunătățite și aduce un plus de valoare pentru producători și
consumatori, deoarece include secvența genetică a plantei sau a culturii vizate, făcând posibilă
furnizarea de plante nutritive care ar putea apărea în natură sau ar putea fi dezvoltate prin
ameliorare convențională, dar mai rapid și mai eficient. Cu ajutorul CRISPR, oamenii de știință
oferă plantei noi trăsături benefice, cum ar fi: o nutriție îmbunătățită, rezistență superioară la
boli, toleranță la secetă și randamente productive mai ridicate.
În SUA, unde se află sediul central al Corteva Agriscience, compania este lider în domeniul
CRISPR pentru dezvoltarea agriculturii, în special pentru culturi cum ar fi porumbul, soia și
rapița. Angajamentul companiei este de a încuraja utilizarea pe scară largă a tehnologiei în
agricultură, abordând preocupările care îi interesează cel mai mult pe consumatori: sănătatea
nutrițională, schimbările climatice, reducerea risipei de alimente și necesitatea unor tehnici de
producție mai naturale. CRISPR îi ajută pe oamenii de știință de la Corteva să dezvolte soluții
inovatoare, sustenabile cu o rapiditate și precizie mult mai mari decât în cazul ameliorării
convenționale a plantelor și reprezintă un instrument care influențează pozitiv nivelul nutrițional
al culturilor pentru oameni și mediu.
Adaptarea la tehnologiile inovatoare necesită modernizarea abordărilor existente în materie de
evaluare a riscurilor și de reglementare. În conformitate cu cerințele Departamentului Agriculturii
din SUA (USDA), cercetătorii nu vor trebui să ceară aprobarea agenției dacă produc o trăsătură
într-o cultură care există deja în mod natural într-o plantă compatibilă cu reproducerea. O plantă
modificată nu va fi reglementată și nici nu va necesita etichetare în cazul în care conține
„modificări” minore – o schimbare a unei perechi de baze de aminoacizi sau o eliminare a unei
părți de ADN – care ar crea o trăsătură ce ar fi putut fi produsă prin ameliorarea convențională.
Cu alte cuvinte, în SUA, plantele produse prin utilizarea unor noi tehnici de ameliorare sunt
acum reglementate pe baza produsului final, nu a mijloacelor de creare.
Fermierii europeni sunt, de asemenea, dispuși sa asimileze rapid noile tehnologii agricole care
ar putea produce alimente mai bogate din punct de vedere nutritiv și să se adapteze la o gamă
largă de practici sustenabile. Este foarte important să continuăm să lucrăm împreună cu factorii
de decizie politică și cu alte părți interesate pentru a crea un cadru pragmatic, bazat pe știință,
pentru noile tehnici genomice, în care inovația să poată prospera, iar fermierii să aibă acces la
produsele de care au nevoie pentru a crește seminificativ productivitatea și calitatea produselor
oferite consumatorilor.