logoImpact EST nr. 886 - 18.09.2021

În şedinţa de guvern din 27 august 2020 a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19, în perioada cuprinsă între 01 martie – 01 iulie 2020, având ca scop compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalentul UVM, în funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie.
Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul a 100.000 de euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de convenţie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe). Valoarea totală a schemei de ajutor este de 119.560 de mii lei.
Beneficiarii acestei măsuri de sprijin sunt crescătorii care deţin animale din specia suine, respectiv, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor. Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) Să deţină exploataţie cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar.
b) Să desfăşoare activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul 1al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane.
c) Să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene.
d) Să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la data de 31.12.2019.
Precizăm că fermierii au la dispoziţie 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentaţiei. De asemenea, banii vor fi viraţi în conturile acestora până la data de 31 Decembrie 2020.

Ioan Dan Pintilie 20 - septembrie - 2020

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Aceşti habarnişti

Indivizii aceştia, care, cică, sunt ai noştri şi care hotărăsc,în ...

Gala premiilor PIMM

Mereu reuşeşte Marian Filimon, acum pentru a 20-a oară, să ...

Cică se vrea veceu

Aflăm că în laboratoarele Primăriei Galaţi s-a pus la copt ...