logoImpact EST nr. 875 - 15.06.2021
Din motive judiciare, suspendam aparitia tiparita a Impact-est, incepand de saptamana viitoare (joi, 17 iunie). Cand va fi posibila reluarea acesteia, va vom anunta pe site-ul https://www.impact-est.ro (Redactor-sef Gelu CIORICI)

Sunt câteva zone din oraş vizate insistent de mafia imobiliară şi una dintre ele este cea a Plajei Dunărea, vreo 12 hectare cu ieşire la Dunăre. Mulţi dintre cei care au ratat un apartament cu vedere la Dunăre şi Munţii Măcinului în unul din blocurile Vega de pe Faleză s-ar muta şi la Turnul TV. Ar fi cool, mai ales că vor avea şi posibilitatea să îşi parcheze barca alături, la noul port de ambacaţiuni al Marina Danubius SRL. Să ne amintim că în perioada 2003-2004, o companie de construcţii din Israel intenţiona să construiască la Plaja Dunărea un ansamblu rezidenţial de lux, Proiectul „Marina”, în care investea sute de milioane de euro. În concluzie, este rezolvată prima condiţie a unui tun imobiliar, pentru ca terenul să fie de interes pentru un proiect rezidenţial din care să iasă bani. Restul, „operaţiunile”, vin de la sine şi decurg încet, pas cu pas, pentru ca gălăţenii să se obişnuiască cu ideea. Dacă ar fi puşi deodată în faţa faptului împlinit se revoltă pe Facebook şi nu ştii ce iese.

Pregătirea „tunului” prin compromiterea utilităţii publice

Să conturăm şi al doilea pas, prima „operaţiune” care pregăteşte un tun imobiliar. Asta presupune convingerea populaţiei că acea zonă nu mai este de interes public, că primăria nu mai are bani ca să finanţeze ce se întâmplă acolo şi cel mai bine ar fi să fie concesionată afacerea de pe terenul vizat. La începutul anilor `90, când a fost amenajată în zona Turnului TV, Plaja Dunărea era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată şi o discotecă în aer liber. Pe vremea lui Dumitru Nicolae plaja a fost funcţională, se găseau bani de asigurarea condiţiilor de minimă igienă. Odată cu venirea lui Marius Stan, brusc n-au mai fost bani. Ne aşteptam ca Marius Stan, un primar mai tânăr care înţelegea ce înseamnă că tinerii din Galaţi au nevoie de locuri de petrecere a timpului liber, să modernizeze plaja, să modernizeze bazinele, să cumpere instalaţie de purificare a apei şi să reabiliteze şi acareturile. Nu ar fi fost o cheltuială prea mare cumpărarea unei instalaţii. Cum a cumpărat o astfel de instalaţie pentru bazinul de la Baia Comunală, o putea face şi pentru cele de la Plaja Dunărea. Dar începând din 2013, primul sezon estival din mandatul lui Stan, plaja nu a mai fost administrată. În 2014 nu au mai fost alocaţi nici măcar banii pentru completarea fliselor de la grupurile sanitare şi pentru văruirea clădirilor, aşa că pe 15 august 2014 plaja a fost închisă de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Simultan, primarul Marius Stan a început să vorbească de concesionarea Plajei Dunărea pentru o perioadă de 49 de ani. În concluzie, a fost utilizată şi în cazul Plajei Dunărea aceeaşi metodă, cu instituţiile publice care nu sunt în stare să administreze şi în consecinţă plaja trebuie să fie concesionată.

Etapa ratată: dezmembrarea Plajei Dunărea

Să ne întoarcem cu un an în urmă, pe 28 iulie 2016. În acea zi era fixată o şedinţă a Consiliului Local, la care noul primar, Ionuţ Pucheanu, a iniţiat un proiect de hotărâre referitor la dezmembrarea, în vederea concesionării, a celor 12 hectare de plajă. Proiectul proiectul de hotărâre nr 34/13.07.2016, iniţiat de Pucheanu, se referea la „dezlipirea în 4 loturi a terenului în suprafaţă totală de 115.720 mp, situat în Municipiul Galaţi, str. Saturn nr. 25”. Adică Plaja Dunărea. Lotul 1, cu o suprafaţă de 20.387 mp, era „plajă cu nisip”, Lotul 2, de 6.910 mp, era constituit de terenuri pe care se află drumurile de acces, Lotul 3 – „piscine, duşuri”, în suprafaţă de 26.629 mp, era terenul pe care se află cele două bazine mari şi bazinele pentru copii, dar şi duşurile, grupuri sanitare, etc, iar Lotul 4 – „versantul” este suprafaţa de 61.974 mp de terenuri de pe Faleza Dunării pe care nu se află nici un fel de construcţii. Dezmembrarea plajei a fost retrasă, pentru că se risca un imens scandal.

O afacere imobiliară de milioane de euro?

S-ar putea spune că prin proiectul de hotărâre nr 34/13.07.2016 se ajungea şi la o „dezmembrare” a intereselor imobiliare pentru terenurile plajei. În special cele peste 6 hectare ale versantului falezei ar fi generat o afacere imobiliară de succes, pentru că este o suprafaţă generoasă, permiţând construirea unui ansambul rezidenţial la faleza Dunării, zona cu cele mai scumpe locuinţe din Galaţi. Şi la Turnul TV e tot faleză, chiar dacă nu ne-am obişnuit cu ideea, pentru că nu e la fel de bine amenajată. În imediata apropiere a Plajei Dunărea se află Baza Siderurgistul, ale cărei terenuri, de 4,4 hectare, sunt evaluate la 10 milioane de euro. În aceste condiţii, înseamnă că valoarea celor 12 hectare pe care se află plaja ar fi de 30 de milioane de euro. Păi ar cam merita să iei în concesiune plaja pentru 49 de ani, adică până prin 2070, cu o redevenţă de 2-3 milioane de lei pe an şi să ai viitorul în faţă pe un teren de 30 de milioane de euro? De-a lungul anilor, în timp, „proiectele” se mai schimbă…

Iani Costea 21 - iulie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...