http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

În ianuarie 2019 vă aduceam la cunoştinţă că Petrică Herăscu (medalion, în foto) şi Irimia Petrişor „s-au fript” cu îngheţata ieşeană, asta ca urmare a faptului că procurorii D.I.I.C.O.T. Iaşi, după zece ani de cercetări, au reuşit să finalizeze dosarul devalizării Lactis SA Iaşi, o fabrică arhicunoscută şi apreciată în zonă şi nu numai, renumită pentru produsele lactate, brânzeturi şi îngheţată. Rechizitoriul întocmit de aceştia ajunsese în instanţă la finele lunii septembrie 2018 şi face obiectul dosarului nr. 543/45/2018 de la Curtea de Apel Iaşi. Ani de zile firma ieşeană Lactis SA a făcut obiectul unor ample cercetări privind implicarea gălăţeanului nostru, Petrică Herăscu, în afaceri dubioase care au contribuit la devalizarea şi falimentarea acestei fabrici. În toamna anului ce a trecut, Petrică Herăscu, Irimia Petrişor-Gabriel, precum şi alte trei persoane din fosta conducere a SC Lactis SA Iaşi – Gâlcă Constantin, Micu Maria şi Burlacu Gheorghiţă – au fost trimişi în judecată pentru gestiune frauduloasă în dosarul sus-amintit. În dosar figurează ca persoană responsabilă civilmente societatea Galmopan SA Galaţi şi firma Euro-Lact SRL, firme controlate tot de Herăscu Petrică. Conform rechizitoriului prezentat de procurorii ieşeni, pentru devalizarea firmei Lacta SA, Herăscu Petrică s-a folosit de trei societăţi, Galmopan SA şi Spaţii SRL din Galaţi, precum şi de un srl constituit în Iaşi, respectiv Euro-Lact SRL. Acuzele aduse celor trimişi în judecată privesc tot felul de maşinaţiuni, artificii contabile, contracte dubioase şi păguboase pentru firma ieşeană, care practic a fost pusă în situaţia de transfera sume mari de bani din conturile sale către firmele grupului Herăscu, precum şi înstrăinarea unor clădiri şi terenuri către companiile acestui grup gălăţean. Că s-au „fript” cu îngheţata ieşeană, aşa credeam atunci. Între timp se pare că lucrurile s-au mai schimbat, îngheţata s-a cam „fleşcăit” de prea mult stat în fierbinţeala evenimentelor din jurul dosarului.

O nucă prea tari pentru colţii D.I.I.C.O.T. Iaşi

Aşa s-ar putea spune despre bătălia D.I.I.C.O.T. Iaşi cu gălăţenii noştri Petrică Herăscu şi Irimia Petrişor-Gabriel. Hârşiţi în bătălii grele, ce au durat mai bine de 20 de ani, cu D.I.I.C.O.T. Galaţi, D.I.I.C.O.T. Bucureşti, D.N.A. Bucureşti şi apoi D.N.A.Galaţi, pentru treburi mult mai fierbinţi decât îngheţata ieşeană, aceştia nu par dispuşi a se împotmoli tocmai la Iaşi. Dar (mereu există un dar), pentru a se trece la judecarea pe fond a dosarului sus-amintit, trebuia trecut de furcile caudine ale camerei preliminare. Astfel, s-a format dosarul cu numărul 543/45/2018/a1, de la Curtea de Apel Iaşi, Secţia Penală, ce a avut ca obiect „măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară”, protagonişti fiind persoanele considerate vinovate pentru gestionare frauduloasă. După două termene de judecată, instanţa a rămas în pronunţare şi după mai multe amânări, în sfârşit a decis. Ce? Iată decizia instanţei:
„Soluţia pe scurt: În temeiul art.345 alin.1 C.proc.pen., admite, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Gâlcă Constantin, Herăscu Petrică şi Irimia Petrişor Gabriel. În baza art. 345 alin.3 C.proc.pen., constată neregularitatea rechizitoriului nr.139/D/P/2009 din 31.05.2018 emis de P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Iaşi, sub aspectul trimiterii în judecată a inculpaţilor pentru fapte pentru care nu a fost extinsă urmărirea/acţiunea penală. În baza art.346 alin.3 lit.a C.proc.pen., restituie cauza la parchet pentru extinderea urmăririi/acţiunii penale cu privire la toate faptele pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată. În temeiul art.102 alin.3 C.proc.pen., dispune eliminarea fizică din dosarul cauzei a raportului de expertiză contabilă şi a raportului de expertiză contabilă suplimentară întocmite de expertul Simion Corneliu. În baza art.345 alin.1 C.proc.pen., respinge celelalte cereri şi excepţii formulate de inculpaţii Gâlcă Constantin, Herăscu Petrică şi Irimia Petrişor Gabriel, precum şi de partea responsabilă civilmente S.C. GALMOPAN S.A., ca nefondate. În baza art. 272 C.proc.pen., onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Micu Maria şi Burlacu Gheorghiţă, în cuantum de câte 32,5 lei, conform delegaţiilor nr. 1211/08.02.2019 şi nr. 1212/08.02.2019, se achită către Baroul Iaşi din fondurile Ministerului Justiţiei, urmând să rămână în sarcina statului, potrivit art. 275 alin.6 teza întâi C.proc.pen. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 22.03.2019.”
Au făcut ai noştri gălăţeni ce au făcut şi „s-au blocat” în preliminarii, asta însemnând că până la începerea judecăţii pe fond a dosarului este cale lungă pentru procurorii DIICOT Iaşi. Noi le dorim multă sănătate şi putere de muncă procurorilor respectivi, că vor avea mult de treabă în continuare. Cunoscând cum merg treburile în astfel de cazuri şi cu astfel de personaje bine protejate, putem concluziona: să ne dorim sănătate, atât nouă, cât şi cititorilor noştri, ca să putem apuca sfârşitul telenovelei „îngheţata ieşeană pe băţ”. Toate părţile implicate au depus contestaţie la această decizie, aşa că mai este cale lungă de străbătut. Vom urmări cazul şi vă ţinem la curent.

Leo IANCULESCU 21 - iunie - 2019

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...