logoImpact EST nr. 893 - 28.11.2021

Două lucruri ne-au pus pe gânduri, întâmplate la ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi, când de următoarele puncte aflate pe ordinea de zi s-a ales praful şi pulberea: unul se referea la alegerea viceprimarului, iar al doilea era în legătură cu acordarea unor ajutoare de minimis agenţilor economici aflaţi la ananghie după un an de zile de restricţii şi efecte ale măsurilor antipandemie, ambele puncte extrem de importante şi cu o încărcătură politică şi economico-socială deosebită. Dar să le analizăm pe rând, şi mai ales contextul aranjamentelor până la a fi promovate în Consiliul Local.

Primarul trebuia să îşi facă harakiri

Aşadar, prin promovarea lui Humelnicu în sferele înalte ale politichiei româneşti, acolo unde se fac legile care guvernează ţara, în Parlamentul României, unul din cele două posturi de viceprimar s-a vacantat (celălalt fiind ocupat de pesedistul Sorin Enache – nevăzut, necunoscut), fiind astfel nevoie de alegeri în Consiliul Local. Numai că propunerea făcută de primarul Pucheanu în persoana consilierului local LUCIAN VALERIU ANDREI, tot pe-se-dist, că doar ei au câştigat alegerile, a căzut cu mare zgomot, cu amărăciune, fâsâindu-se şi umplându-l cu rahat din cap până în picioare, chiar cu ridicol, pe primarul „care este”. Aşa o ruşine, aşa o înfrângere pe faţă, aşa o contestare a autorităţii, rar ne-a fost dat să vedem. Păi, dacă eram în Japonia, primarul şi-ar fi făcut harakiri în secunda următoare, la aşa afront făcut de colegii de partid, de consilierii săi, nu de cei ai opoziţiei, care au rămas stupefiaţi, nevenindu-le să creadă ce văd şi aud. Să deţii majoritatea în consiliul local, tu, pe-se-de, tu să fii Primarul în funcţie tot de la pe-se-de, să mai fii şi vicepreşedinte pe ţară la pe-se-de şi să o iei aşa în freză, e greu de imaginat şi digerat. Or tocmai aici e chichirezul, tocmai aici e fandacsia şi întrebările care curg în rândul populimii gălăţene, al celor gură-cască ce-şi dau toată ziua cu părerea şi fac politică la greu prin birouri, pe la colţuri, prin parcuri la o tablă de şah, sau prin cafenele. Părerile sunt totuşi diferite, dar majoritatea converg că în realitate, în pe-se-de-ul local e mai rău ca pe vremea lui Dragnea, când în trei ani s-au schimbat de ei înşişi trei guverne cu peste şaptezeci de miniştri, cauza dezastrului actual şi a pierderii puterii politice de către aceştia în România. Se afirmă în continuare că e unic în peisajul politichiei româneşti ce e la Galaţi, că nu se poate ca tu, Pucheanu, să fii primar şi să nu fii şi măcar preşedinte al Municipalei de partid, unde e şef Florin Popa. Aşa se face că în oraş există în fapt o dualitate a puterii, cea politică deţinută de către Popa şi cea administrativă, deţinută de către Pucheanu. Or politicul a fost dintotdeauna mai al dracului decât toate celelalte. În fapt e vorba de o dualitate bine gândită de Nica, în care puterea să nu fie pe deplin în mâinile lui Pucheanu, care altminteri ar putea deveni un pericol real pentru şeful „suprem” din partid.

Prăfuitul Florin Popa conduce politic Galaţiul

Contraponderea bine gândită şi aleasă este Popa, care are multă experienţa politică şi administrativă, are o vârstă la care nu mai visează „cai verzi pe pereţi” şi a făcut de-a lungul timpului dovada loialităţii faţă de stăpân. O să fim întrebaţi pe bună dreptate de ce nu mai e în Parlament, iar noi o să spunem că gurile rele afirmă pe şoptite că aşa a gândit „cel mare”, să-l pedepsească pentru că a pierdut două rânduri de alegeri, cele europarlamentare şi cele prezidenţiale, şi totodată să facă loc şi la alţi doritori, drept recompensă pentru devotament, muncă, loialitate. Aşa că Pucheanu e încorsetat cât cuprinde, neavând mână liberă, de unde şi rezultatele şi aprecierile negative ce nu ar trebui să-i fie atribuite în exclusivitate. Ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Local, cu nealegerea viceprimarului propus de Pucheanu, este clar o reglare de conturi internă. Este chiar un pumn în plex şi o înconvoiere în faţa tătucului Popa, care în realitate conduce Galaţiul de pe vremea lui Dumitru Nicolae, ca city manager (la vremea aceea Nicolae îl ura şi dădea din mână a lehamite), pe timpul lui Marius Stan cu care nu s-a înţeles NICIODATĂ, iar acum, cel mai bine, de peste cinci de când Pucheanu e primar. Deci terminaţi cu bârfa, că nici nu ştiţi ce se spune pe după gard, că pricina e madame Costea, consilier local provenită de câţiva ani de la UNPR, infiltrată prin metode tradiţionale şi arhicunoscute în obţinerea de aprecieri şi favoruri din partea tătucului, care pe repede-nainte, satisfăcut fiind de munca prestată, a propulsat-o la conducerea APDM. Acum când nu mai e acolo, dând de gust, bate din picior şi cere „făcând orice” numai să prindă postul de director general la Piaţă sau, de ce nu, viceprimar la Primăria lui Ionuţ, împotriva voinţei acestuia. TARE, NU?! Uite aşa s-au lămurit lucurile.

Îmbătrâniţii în rele îl carotează pe Pucheanu

Al doilea punct la ordinea de zi a Şedinţei Consiliului Local ar fi trebuit să fie, după pregătiri şi anunţurile de rigoare cel legat de acordarea ajutoarelor de minimis pentru agenţii economici ce s-ar fi calificat în acest sens, iar după cum cunoaştem noi, ar fi destul de mulţi. Aceştia aveau nevoie ca de aer de o astfel de modalitate spre a se salva de la insolvenţă sau faliment, toate acestea ca efect al măsurilor adoptate de guvern pentru combaterea pandemiei.
Nu e mai puţin adevărat, spun unii, că măsura ar fi urmare şi a presiunilor realizate de IMM-iştii lui Filimon care cică nu au resimţit nici un ajutor din partea autorităţilor şi au ajuns, unii, cu „apa până la gură”. Numai că şi aici e ca draku’, ADICĂ Pucheanu vrea, că şi aceştia sunt tot ai lui şi au un rol important în dezvoltarea economică şi socială a urbei, dar conţopiştii din Primărie îi pun frână Primarului, alde directori şi funcţionari cu state vechi, jemanfişişti, unşi cu toate alifiile, bazaţi pe relaţii şi legea funcţionarului public, îşi permit (sau sunt puşi) să-l caroteze pe Pucheanu şi să-l facă de ocară. Dar dacă e adevărat ce se spune în târg, aşa ca bârfă, că aceştia nu sunt de capul lor, ei sunt legaţi ombilical de „fostul”, adică de conducătorul de partid, cel care din umbră trage sforile, iar restul sunt marionete? Dar dacă prin aceste metode şi instrumente este temperat şi ţinut în frâu Pucheanu? Care mai e din raţiuni de tinereţe primar de mare municipiu, ales sau numit vicepreş la pe-se-de central, unde dă bine la imagine. Draku’ ştie! Încurcate sunt căile Domnului şi rafinate metodele burgheziei proletare. Oricum, nu murim de grija pe-se-de-ului şi a pe-se-diştilor.

Analistu' lui Peşte 12 - martie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...

Ex-deputatul gălă

Implicat într-un dosar de corupţie, alături de prim-procurorul gălăţean Roşca ...