logoImpact EST nr. 890 - 25.10.2021

La această provocare de presă, ruptă din realitatea de zi cu zi a penitenciarelor de România, răspunde pe larg biroul de presă al Penitenciarului Galaţi. Răspunde cam după 40 de zile(oficial), dar de fapt după aproximativ trei luni de meditaţii şi prefaceri ale unui răspuns, dacă notăm şi tăcerea de circa trei săptămâni dintre telefonul de contact şi înregistrarea cererii de informaţii publice. Să lăsăm deoparte astfel de mofturi de rigoare şi seriozitate în exerciţiul funcţiunii şi să ne dedăm nevoii de a mai spune şi adevăruri despre alba neagra vieţii de penitenciar. Azi aveţi în faţă adevărul şefului de penitenciare care spune, dar nu comunică, vorbeşte dar nu precizează esenţialul, Comisarul şef de penitenciare, Florentin MUSCALU, Directorul Penitenciarului Galați.

Familia deţinutului Dumitru Dănuţ cere ajutorul presei să latre la nişte rateuri ale democraţiei

Pe la începutul lunii mai, se contura cazul Dumitru Dănuț- deținut aflat în custodia Penitenciarului Galați din 2008-pr baza memoriilor trimise de rudele lui (mama şi soția) către Administrația Națională a Penitenciarelor şi din înregistrările făcute la VoxTv Regional. Astfel, familia acestui deținut relatează evoluția negativă a tratamentelor aplicate de cel puțin un an de către conducerea secției şi de către gardienii care răspund de paza deținutului. În urma unei petiții adresate ANP de către deținutul Dumitru, sefii de secție Ciucă şi Hardon au instituit un sistem de provocări şi maltratări, prin care deținutul devine violent-pe fondul afecțiunii psihiatrice recunoscute şi de medici-în urma cărora reclamantul Dumitru Dănuţ se alege cu rapoarte negative, menite să-i îngreuneze şi mai mult situația. O ultimă astfel de bătaie aplicată de gardieni mascați s-a soldat cu leziuni serioase, consemnate şi într-un certificat medico-legal, semnat de doctorul legist conf. Univ. Iuliu Fulga: în 23 aprilie 2015, a fost victima unei agresiuni în cadrul penitenciarului Galați, cu mijloace contondente, ce au dat plăgi liniare nesuturate, echimoze şi tumefacții la nivelul mâinii drepte, cu limitarea mişcărilor active, cu suspiciune de luxație metacarpiană şi cu dureri şi impotență funcțională. Au fost necesare 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Deşi are un grad de handicap accentuat şi permanent, ce-i reduc capacitatea de muncă la 30% şi fac necesară protecția specială şi tratament psihiatric, deținutul „beneficiază” de bătăi legat de mâini şi de picioare şi atenționări din partea şefului de secție Ciucă, de genul: „nu tu faci legea la noi!”, sau ”o să te batem până ți se trage moartea, cum i s-a mai tras şi altuia”, dar şi de rapoarte negative în serie. Anterior acestui incident, deținutul a mai spus rudelor despre alte maltratări, în urma cărora a avut mâna ruptă, pusă în ghips.

Cum e şi normal, am cerut direcţiei Penitenciarului Galaţi o serie de informaţii publice

Ce sistem de apreciere a comportamentului deţinutului este aplicat în mod uzual; dacă este permisă bătaia în Penitenciarul Galați şi dacă deținutul a fost bătut; ce face gardianul când deţinutul este violent; dacă afecțiunile psihiatrice recunoscute de certificate medicale sunt tratate în penitenciare sau sunt neglijate, dacă lipsa tratamentului este o circumstanță agravantă şi cine suportă consecințele lipsirii de tratament; dacă bătaia poate fi administrată deținutului la ordinul şefului de secție şi în prezența acestuia; dacă legarea deținutului de mâini şi de picioare şi fixarea cu lanțuri se aplică în anumite situaţii; dacă poliţia a luat declaraţii după plângerea deținutului; ce deținut a murit în condiții suspecte în penitenciarul Galați şi care au fost cauzele; dacă este posibilă mutarea deținutului în alt penitenciar, la cererea cui se face aceasta şi cine decide mutarea.

Stimate domnule, urmare solicitării dumneavoastră transmisă în data de 22.05.2015, vă comunicăm următoarele:

Referitor la aplicarea mijloacelor de imobilizare

Mijloacele de imobilizare sunt utilizate numai atunci când alte măsuri de menţinere a ordinii şi disciplinei în rândul deţinuţilor nu au dat rezultate, astfel:-pentru a împiedica evadarea în timpul deplasării deţinuţilor; pentru a proteja deţinuţii de autovătămare sau pentru a preveni vătămarea altor persoane ori producerea de pagube; pentru restabilirea ordinii şi disciplinei, ca urmare a opunerii sau împotrivirii deţinuţilor la o dispoziţie a organelor judiciare sau personalului locului de deţinere. În toate cazurile în care se ia decizia de a fi aplicate mijloacele de imobilizare, o persoană responsabilă de gestionarea incidentului poartă, anterior aplicării acestor mijloace, o discuție cu deținutul implicat pentru a-l convinge să înceteze actele de nesupunere activă sau pasivă, aducându-i se la cunoştință că, în caz contrar, i se vor aplica mijloacele de imobilizare. În toate cazurile în care medicul unităţii constată urme de violenţă sau persoana condamnată acuză violenţe, acesta consemnează în fişa medicală cele constatate şi declaraţiile persoanei condamnate în legătură cu acestea sau cu orice altă agresiune şi sunt sesizate de îndată organele de cercetare penală. Subliniem că folosirea mijloacelor de imobilizare se face gradual şi înceteazã de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.

Referitor la cercetările efectuate de organele de poliție după înaintarea unei plângeri de către o persoană custodiată

Precizăm că informaţiile referitoare la o anchetă aflată în desfăşurare sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor dacă se periclitează rezultatul acesteia, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane in urma anchetei.

Referitor la decesul unui deţinut custodiat de Penitenciarul Galaţi

Conform prevederilor legale, orice deces al unei persoane aflate în custodia unui penitenciar, spital penitenciare sau în arestul poliţiei este considerat a fi o moarte suspectă. Ultimul deces care a avut loc în Penitenciarul Galați în rândul persoanelor private de libertate a fost în data de 27 martie 2015, când deținutul S.A, pe fondul alterării stării de sănătate, a decedat, din motive medicale, în ciuda primului ajutor acordat de personalul medical al penitenciarului şi a manevrelor de resuscitare efectuate de către echipajul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Referitor la posibilitatea transferării unei persoane custodiate în alt penitenciar

În conformitate cu art. 45 alin. 2 din Legea 254/2013 ”Transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, ca urmare a stabilirii sau schimbării regimului de executare a pedepselor privative de libertate sau pentru alte motive întemeiate, se dispune, la propunerea comisiei prevăzute la art. 32 sau la cererea persoanei condamnate, cu avizul comisiei prevăzute la art. 32, de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”. Transferarea persoanelor condamnate în alt penitenciar, dacă este necesară activităţii unui organ judiciar, se dispune, la solicitarea organului judiciar, de către directorul penitenciarului iar, în cazul persoanelor condamnate solicitate de mai multe organe judiciare în aceeaşi perioadă de timp, transferarea temporară se dispune de către directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Cu deosebită consideraţie, Comisar şef de penitenciare, Florentin MUSCALU,

Director Penitenciarului Galați

Întocmit, Subinspector Simona COSTACHE,

Purtător de Cuvânt Penitenciarul Galați

PS: Şi totuşi, dle director de Penitenciar, de ce nu se dau numere de înregistrare petițiilor şi sesizărilor rudelor deținuților? De ce rudele deţinuţilor nu au dreptul la o sală de aşteptare, chiar stilul “penitenciar” şi sunt umiliţi direct în stradă, unde trebuie să aştepte pe frig sau pe caniculă câteva ore? Şi fondul problemei-bătaia, ca metodă de recuperare a deţunuţilor, se poartă la penitenciarul Galaţi? Bătăuşii Ciucă şi Hardon sunt personaje de ficţiune statistică sau au patent de invenţie pentru bătaia cu metodă a deţinuţilor? Sau doctorul Iuliu Fulga bate câmpii prin certificate medico-legale? Se va „reintegra” deținutul Dumitru Dănuț mai bine şi mai real în societate prin presiune psihică, amenințări, provocări şi bătaie?

Silviu VASILACHE 24 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Flux de vaccinare la

În urmă cu puțin timp s-a decis suplimentarea cu încă ...

Declaraţie Diplomat

București, 22 octombrie 2021   Violența împotriva femeilor și fetelor există în ...

Informare - centru d

Primăria municipiului Galați informează că, începând de luni, 25 octombrie ...

Amintiri din Naviga

În frumoşii ani luminoşi din epoca de aur, conducerea superioară ...