logoImpact EST nr. 880 - 31.07.2021

„S-a spus mereu că România nu este foarte activă în deybaterile de la Bruxelles. De data aceasta însă asistăm la o excepţie: un deputat din România e pe punctul de a declanşa o schimbare de anvergură la nivelul întregului continent”

Deutsche Welle despre Monica Macovei

 

Monica Macovei este Raportor al uneia dintre cele mai importante Directive europene, cea privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni în Uniunea Europeană. La nivel mondial, averile din infracţiuni totalizează peste 2.000 de miliarde de dolari. Doar sub 1% din averea mafioţilor este sub sechestru ori se confiscă.

 

După graţii, dar şi fără averi

„Dacă nu confiscăm bunurile marilor corupţi şi liderilor lumii interlope, degeaba reuşim să îi trimitem după gratii.

De exemplu, cineva e condamnat pentru trafic de droguri de 1000 de euro, trimis la închisoare doi ani şi deposedat de cei 1000 de euro. Dar el face parte dintr-o reţea cu sute de oameni şi milioane de euro. Banii aceştia nu sunt confiscaţi, e confiscată numai mia de euro cu care a fost prins. Restul banilor rămâne în circuit, aceştia produc în continuare reţele de crimă organizată. Individul care stă la închisoare doi ani îşi poate conduce afacerile sau i le conduc ceilalţi, care au rămas afară. Oricum, când iese va avea mai mulţi bani decât atunci când a intrat”.

 

Schimbare de anvergură la nivel european

Odată adoptată, Directiva privind confiscarea va produce „Schimbări de anvergură” în UE în lupta contra corupţiei şi crimei organizate, după cum se exprimă Deutsche Welle.

Ca Raportor al Parlamentului European, Monica Macovei a avut sarcina de a trece prin Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne proiectul de Directivă elaborat de Comisia Europeană. Acest proiect a fost practic rescris de Monica Macovei şi negociat cu alţi deputaţi.

În mai 2013 a reuşit să treacă proiectul, şi nu oricum. În ciuda reticenţelor unor state membre, Monica Macovei a reuşit să obţină o majoritate de 48 de voturi „pentru” şi doar 7 „împotrivă” pentru amendamente ce vizează consolidarea dispoziţiilor privind „confiscarea extinsă” şi confiscarea de la terţi.

Acum Monica Macovei negociază în numele Parlamentului European varianta finală cu Comisia Europeană şi Consiliul UE. A reuşit să obţină până acum aplicarea „confiscării extinse” şi în cazul infracţiunilor informatice şi a celor de corupţie din mediul public şi privat şi din instituţiile europene, nu doar în cazuri de crimă organizată.

„Principiul cel mai important este „follow the money”: urmăreşte şi confiscă banii care provin din infracţiuni, chiar în lipsa unei condamnări, deoarece corupţia şi crima organizată se extind rapid, peste frontiere, şi trebuie să primească un răspuns pe măsură. Marea Britanie, Irlanda, SUA o fac deja”.

Va urma „Corupţia ne sărăceşte”.

12 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...