logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Judecătorul Horaţius Dumbravă: „Solicităm demisia de onoare a doamnei procuror Oana Hăineală, precum şi a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte… Secţia îşi exprimă consternarea faţă de acţiunile conducătorilor Ministerului Public de instigare a procurorilor împotriva asociaţiilor profesionale şi de subminare a poziţiilor publice exprimate de acestea.

 

Curtea de Apel Galaţi a rejectat-o din decembrie pe Hăineală

Judecătorul Horaţius Dumbravă (foto) fost preşedinte al CSM a dat citire luni, la orele 15.00 unei declaraţii adoptate de Secţia de judecători a Consiliului, cu 7 voturi din 8, prin care este blamată alegerea preşedintei CSM Oana Hăineală, dar mai ales acţiunea de învrăjbire a procurorilor cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, pusă la cale de şeful interimar al Ministerului Public, Daniel Marius Morar. Din capul locului, judecătorul Horaţius Dumbravă a precizat că: „Este o declaraţie de presă şi nu o conferinţă de presă, este o declaraţia a noastră, a judecătorilor”, iar la finalul declaraţiei a părăsit sala fără să răspundă vreunei întrebări a presei. Publicăm în continuare declaraţia Secţiei deJjudecători a CSM, care scoate în evidenţă faptul că CSM este o instituţie deja divizată, în care majoritatea judecătorilor încearcă să salveze ce se mai poate salva după ce a ajuns la concluzia că „CSM trebuie resetatrezultatul alegerilor din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate ridicând şi serioase probleme de legalitate!”

Declaraţia de presă a Secţiei pentru Judecători ca urmare a şedinţei extraordinare de astăzi

În perioada de după Şedinţa Plenului CSM din 4 ianuarie 2013 prin care s-a derulat procedura alegerii conducerii CSM, membrii Secţiei pentru Judecători, în majoritatea lor, au decis să se abţină în a adopta o poziţie legată de această procedură  pentru a nu inflama şi mai mult dezbaterile pe marginea acestui subiect.

Acum suntem în măsură să vă prezentăm poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa Secţiei pentru Judecători, din 14 ianuarie 2013:

Evenimente derulate înainte, în timpul si după procedura alegerilor creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi ca jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate.

La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate ridicând şi serioase probleme de legalitate.

Membrii Secţiei pentru judecători resping ferm şi categoric afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor Secţiei.

Criza de legitimitate şi de legalitate în care se află azi CSM, nu aparţine în nici un caz Secţiei pentru Judecători, în marea ei majoritate.

Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice cu consecinţe grave pentru statul de drept din România.

Cerem atât reprezentanţilor sistemului judiciar cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei.

Ca o deblocare a acestei situaţii solicităm demisia de onoare a doamnei procuror Oana Schimdt Haineală,  precum şi judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte.

Avem şi câte un mesaj public pentru colegii procurori şi pentru asociaţiile profesionale.

Pentru colegii procurori: Nu vă lăsaţi amăgiţi de falsa problemă a punerii în pericol a statutului de independenţă a dvs., prin votul dat la data de 4 ianuarie 2013. Dimpotrivă afirmăm ferm şi public că independenţa reală a Ministerului Public constituie un corolar indispensabil al independenţei sistemului judiciar, că îtare noi sprijinim independenţa procurorilor ca o garanţie a unei justiţii coerecte, imparţiale şi eficiente.

Pentru asociaţiile profesionale: Secţia pentru Judecători a CSM apreciază că fiind dăunătoare acţiunile de învrăjbire a celor două corpuri profesionale din interiorul magistraturii. Secţia îsi exprimă consternarea faţă de acţiunile conducătorilor Ministerului Public de instigare a procurorilor împotriva asociaţiilor profesionale legal înfiinţate şi de subminare a pozitiilor publice exprimate de acestea.”

Oana Haineală: „Nu demisionez!”

Contactată de jurnalişt,i luni, imediat după comunicatul Secţiei de Judecători, proaspăta preşedintă a CSM, care a generat tot scandalul din Justiţie a replicat nervoasă: „Demisia nu este o opţiune, nu intenţionez să demisionez! Nu demisionez! E clar?

Lumea Justiţiei 18 - ianuarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF