logoImpact EST nr. 893 - 03.12.2021

Cu toate că guvernarea Brătienilor reprezintă un moment important în istoria Partidului Naţional Liberal (PNL), un articol de ziar din anul 1928 vorbeşte despre modul în care liberalii de la acea vreme vindeau posturi administrative precum cel de primar sau prefect, contra unor sume importante de bani.
Un astfel de articol apare în numărul 105 din 20 februarie 1928 al ziarului „Dreptatea”, scos la lumină de fostul consilier prezidenţial Cristian Preda. „PNL păstrează până azi cu sfinţenie tradiţia”, susţine acesta.
Titrat „Un loc de primar costă 50.000 lei un loc de prefect costa 200.000 lei”, articolul vorbeşte despre modul în care posturi administrative erau traficate sub patronajul ministrului de interne.
„La Bihor, district din România posturile administrative sunt traficate după un tarif special. „Prefect de judeţ” este o demnitate ce poate ocupa după vărsarea sumei prevăzute în tarif: 200.000 lei. Sunt şi locuri mai ieftin: de pildă modestul post de primar se poate obţine contra sumei de 50 mii lei, fără nici o altă reducere.
Locurile au fost tarifate după punga fiecăruia, astfel sunt şi sărăcăioase posturi de notari comunali ce se vând cu preţul minimal de lei 7.000, deşi în regiunile mai bogate un notar nu poate funcţiona decât după plata sumei de 16.000 de lei”, se arată în articolul citat.
Publicaţia continuă apoi cu acuze la adresa lui Ion G. Duca, fost ministru de Externe în timpul guvernării lui Ion I. C. Brătianu, iar mai apoi preşedinte al consiliului de miniştri.
„Iată fapte ce nu s-ar fi petrecut decât pe vremea strămoşilor ministrului Duca, metode fanariote reînviate sub ocrotirea guvernului liberal, iată fapte menite să pună într-o lumină adevărată pe aceia care au confundat ţara în noroiul imoralităţii punând în fruntea adeministraţiilor pungaşi calificaţi”, mai scrie ziarul.
În 2016, preşedintele de onoare al PNL Mircea Ionescu Quintus afirma că l-a cunoscut personal pe I. G. Duca si ca acesta a fost „cel mai adevarat liberal (…), un mare roman si martir al PNL”.
„Tatal meu si alaturi de el si eu o vreme am avut niste relatii extraordinare cu cel mai bun si cel mai adevarat liberal din cati am cunoscut noi. Un liberal mai valoros decat Duca nu se putea inchipui in partidul nostru. Un mare liberal, un mare roman si martir al PNL. In ultimii 10-15 ani nu am lipsit niciodata la comemorarea care se facea in 29 decembrie, pe peronul Garii Sinaia (locul unde fostul premier a fost asasinat de legionari, in 1933-n.r). Asa mi-am exprimat eu pretuirea fara seama fata de acest mare roman, liberal si martir”, preciza în 2016 Quintus.

Fostul premier I G Duca, al doilea din stânga FOTO Facebook / Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe

Ziarul Dreptatea a apărut la scurt timp după înfiinţarea Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ) în 1926, devenind principalul oficios al partidului.

sursa: comisarul.ro 25 - noiembrie - 2021

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF