logoImpact EST nr. 875 - 16.06.2021

Un proces tăcut, cunoscut doar unor initiați, se desfășoară de ceva timp și pare să fie exact proiectul proiectelor, pentru care toată suflarea Galaților trebuie să se ridice la lupta cea mare. Este vorba de realizarea proiectului unei mari metropole dunărene, singura metropolă românească dunăreană, numit deja Dunărea Polis. Va fi chiar azi, la apariția ediției Impact, seminarul nr 4 Dunărea Polis, care este organizat la Sala Senatului din Universitatea Dunărea de Jos, ora 17 30. Este al patrulea pas al constituirii unui centru de acțiune, gândit și susținut de societatea civilă din Brăila și Galați. Grupul de inițiativă al Marii Asocieri a fost coordonat de liderul Federației UGIR, regiunea sud-est, Iulian Zamfir. Această a patra dezbatere din seminariile Dunărea-PolisDunărea Polis are conotații istorice: frăția de neoprit Galați-Brăila pentru realizarea fuziunii celor două mari orașe dunărene într-un sistem urban de 1 milion de oameni se concentrează fundamental pe un obiectiv cheie-va fi constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea Polis”a sistemului urban Brăila-Galați, Vădeni, Măcin. Aceasta presupune că în următoarele luni, persoane fizice, ONG-uri, Consiliile locale si Consiliile judetene din Brăila și Galați, dar și instituții regionale deja (Arhiepiscopia Dunării de Jos, Uniunea Scriitorilor, Agenția de Dezvoltare Regională sud -est) vor da năvală să se înscrie și să constituie nucleul dur al celui mai important proiect regional al sud-estului României. Poate că chiar al României, dacă vrem să băgăm de seamă că odată realizat, sistemul urban Dunărea Polis discută doar cu Bucureștiul ca dimensiune și forță economică, demografică și administrativă. Desigur, trebuie să fim cu mare băgare de seamă la SABOTAREA acestui proiect, acțiune începută demult, încă din epoca socialistă, printr-un separatism imbecil și rudimentar, adânc implantat și puternic susținut chiar de aleșii din Parlament.

Până atunci, din seminarul nr III, din 26 mai, susținut în Aula Facultății Constantin Brâncoveanu din Brăila să extragem niște idei forță, exprimate prin rotație de membri ai societății civile din Galați și din Brăila, în fața a 49 de invitați. Iulian Zamfir, președinte al Federației UGIR, Regiunea S-E a României: „Seminarul anterior a avut ca obiectiv al dezbaterii realizarea unei platforme de comunicare pentru cunoasterea oportunităților de dezvoltare. O cale de comunicare a reprezentat-o Adunarea Generala UGIR, de luni 16.05.5016, la Hotel Sheraton din București. Am reusit o diseminare a Proiectului “Dunărea – Polis”, nu numai pe plan regional, ci si pe plan naţional. Personalităţi de seamă din cadrul UGIR au dat mâna, ca sprijin real în promovarea şi realizarea Proiectului. Dunărea Polis va atrage implementarea unor proiecte de maximă importanţă pentru zona de Sud Est a României – proiecte de infrastructură, pod peste Dunăre, autostrada, aeroportul, port comercial şi port turistic. Numai aşa putem recupera decalajele economice faţă de celelalte centre regionale din ţară. Mediatizarea Proiectului Dunărea Polis se face deja pe pagina de facebook – “Dunărea-Polis” . Este de remarcat că ideea acestui proiect a pornit de la baza piramidei, anume societatea civilă din cele două oraşe BR-GL, şi nu de la vârful ei. Iulian Zamfir a obținut de asemenea promisiunea profesorului Radu Săgeată, membru al Academiei Române, care a elaborat o lucrare despre zona metropolitana BR-GL, că va participa la cel de-al patrulea pas al proiectului ca fiu al Galațiului. S-a raliat susținerii proiectului și academicianul Dan Bălteanu, care a promis o colaborare cu proiectul ”Dunărea–Polis” prin lucrări ştiinţifice în cadrul Academiei Române.

Dan Buteică, Director Ceprohart Brăila evoca în cuvântul său momente din anul 2012, când a lansat o viziune pentru oraşul viitorului prin asocierea oraşelor BR-GL şi comuna Vădeni.

Enumera câteva din cauzele eşecului de atunci: lipsa participării societăţii civile, prezenţa luptei dintre orgolii, lipsa unui lider care să pună în practică obiectivele proiectului. De aceea doreşte ca viitoarea asociaţie a proiectului “Dunărea–Polis” să se deosebească total de trecut. Consideră că ”inima” proiectului să fie realizarea campusului universitar şi, bineînţeles. proiectele de infrastructură de transport, de port turistic, dar cel mai important element este: ”să folosim Dunărea”.

Mihai Angheluţă, jurnalist din Galaţi afirmă că o modalitate de comunicare, de diseminare a ideiilor din proiectul “Dunărea-Polis” a reprezentat-o prezența sa la “VoxTV”. Ceea ce atrage la acest proiect este implicarea societăţii civile şi numai asa acesta va avea un drum bun.

Marian Ghionu, Consultant Fonduri Nerambursabile: suportul pentru Dunărea Polis este proiectul “Brăila-Capitală Culturală”, proiect care s-a “stins”din “n”motive. Vis-a vis de proiectul “Dunărea-Polis”, afirmă “ca obiectivul major îl reprezintă dezvoltarea zonei prin colaborarea celor două oraşe, Brăila-Galaţi. Considera că trebuie să ne preocupăm de elementele tehnice şi ştiinţifice, fără ele proiectul stagnează. Trebuie urmărite două căi: una pe nivel tehnic, iar a doua direcţie să arate paşii concreţi, ca un prim exemplu referendumul de la Vădeni pentru integrarea lui în Brăila. Proiectul nostru are două obiective: unul principal, anume dezvoltarea comună şi unul secundar – realizarea unui centru universitar comun. Ca model de urmat acitează “Proiectul Oradea” ca find cel mai funcţional, apoi exemplul Iaşi.

Ștefan Fusea – Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Brăila salută calduros această întâlnire de început, proiectul “Dunărea-Polis” este un proiect greu, de lungă durată, cere multă consecvenţă şi luptă. Proiectul “Dunărea-Polis” leagă de fapt trei regiuni, Muntenia, Moldova şi Dobrogea și este optimist ca acest proiect va reuşi. Remarca faptul ca mediul economic duce la unire (aşa cum s-a creat Uniunea Europeană) şi nu interesele politice care duc la dezbinare, și crede că ADR are principalele sarcini ale dezvoltarii transportului, atât pe Dunare cat si pe căile ferate

Elena Donglas – tânăra studentă ce face parte din grupul de initiatica JCI Galati – (Federaţia Internaţională a Tinerilor Lideri şi Antreprenori).

Fiind o primă participare în cadrul derulării proiectului Dunărea Polis, afirmă că materialele de mediatizare prezentate aici, o face să se alăture acestui proiect măreţ, indiferent de vârstă şi doreşte să se implice. Consideră că de aici, din proiect se va produce marea schimbare in zona de Sud – Est a ţării. Are multe întrebări la care nu îşi poate raspunde acum, dar cu o documentare şi implicare serioasă speră să devină o tânără speranță în Proiectul “Dunărea-Polis”.

Silviu VASILACHE 18 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Important

Din motive judiciare, suspendăm apariţia tipărită a Impact-est, începând de ...

Fotbalul – „Oţe

Tot am stat şi ne-am gândit, să scriem, să nu ...

Fostul BJATM, actual

După aproape doi ani de judecare cu firmele administrate de ...