logoImpact EST nr. 876 - 23.06.2021

inondatiooo bCe am scris în ediţiile trecute despre serviciile de poveste ale Apăcanal Gelu Stan? Câteva mici fapte de vitejie ale angajaţilor de la Apăcanal , aflaţi după definiţie în serviciul cetăţenilor, cu sevicii rapide, ieftine, sociale, pesediste. Ei, aproximativ aşa, căci de fapt am demonstrat cu exemple de pe teren că Serviciile Apăcanal nu sunt rapide, nici pomeneală sociale, ci contracost şi pe mulţi bani. Un prim exemplu venea din mocirlele caselor scufundate în fecale de pe str Moruzzi. Acolo, Apăcanal Romilă vidanjează de zor de bani buzunarele abonaţilor, nevoiţi să treacă dintr-o calamitate în alta, în funcţie de anotimp şi de hachiţele lucrătorilor de la societatea Apăcanal. Locatarii caselor din zonă sunt nevoiţi să cheme maşina pentru vidanjarea canalizărilor din curte la fiecare 2-3 zile, deoarece curtea devine lac pentru broaşte, mlaştină impregnată cu fecale sau bazin de decantare a nămolurilor pluviale. Deşi conducerea Apăcanal şi a Primăriei cunoaşte situaţia de dezastru a canalizării, nu procedează la finanţarea şi decolmatarea magistralei de evacuare, lăsând abonaţii la mila angajaţilor vidanjei Apăcanal. Lucrătorii fac vidanjarea prompt, dar contra cost şi fără documente de plată a serviciilor. Direcţia de dezvoltare a Primăriei a promis încă din 2015 că va aloca fonduri pentru intervenţii la canalizare în bugetul pentru 2016. Bugetul a cam trecut de mandatul lui Stan, lucrarea nu s-a făcut, vidanjarea şi estorcarea de Apăcanal Gelu Stan – Romilă rămâne.

Societatea Apăcanal aduce monopolismul de stat pe culmile nebănuite ale cinismului şi abuzului

atunci când facturează până şi apa de spălare a conductelor. Au experimentat senzaţiile tari şi dezagreabile ale livrării la robinet de apă tulbure şi toxică locatarii de la blocurile Asociaţiei 279 din Cartierul IC Frimu. Şi nu accidental, ci de fiecare dată când se fac intervenţii la reţea. Apă tulbure şi toxică, dar facturată rapid şi bine. Dacă Apăcanal vrea documentare, să meargă după detalii la Petrică Cioroi, preşedintele Asociaţiei 279 din Cartierul IC Frimu. Deci, şi aici, monopolistul de partid Apăcanal e ingenios şi arogant: în loc să procedeze la spălarea instalaţiilor după intervenţii, Apăcanal procedează la o curăţire tehnică prin instalaţiile consumatorilor, pe banii lor.

Apăcanal facturează şi ce nu prestează

Şi cu 1 m de fecale la subsol, şi cu tupeul cât blocul, directorul Gelu Stan ordonă-facturaţi-i să le sară democraţia şi corectitudinea din cap! Se întâmplă la fostele cămine ale Combinatului, unde Apăcanal trebuie să vidanjeze canalizarea supercolmatată şi înfundată de ani de zile. Apăcanal refuză, pretextând că tunelul tehnic din stradă nu a fost şi nu este în administrarea sa. Are însă facturile pregătite pentru încasat servicii de canalizare de la asociaţiile de proprietari 887 şi 890 ale blocurilor H şi F din str. Siderurgiştilor, chiar dacă nivelul reziduurilor menajere din subsolul blocurilor a urcat până la nivelul inadmisibil. Adrese de intervenţie au fost făcute încă din 2009, către Apăcanal, şi în 2013, către Primar. Pe Primarul Stan l-a durut în cot de genocidul cu mirosuri şi pestilenţă de la blocurile H şi F, iar pe directorul Gelu Stan îl doare-n cur de stratul de 1 m de căcat colmatat, atât în canalizarea Apăcanal, cât şi în subsolurile celor două blocuri. Nu uită însă să factureze, căci primele lui de director PSD de performanţă şi salariile familiilor de partid din Apăcanal sunt obiectiv de forţă majoră. A trimis oamenii la faţa locului, a constatat că cele sesizate se confirmă, a făcut adrese către CL (312328 02 2008 şi înregistrată la CL cu nr 19510/28 02 2008), dar de atunci aşteaptă ca canalizarea să se desfunde singură. De altfel, directorul vidanjelor Apăcanal, Romilă, e în general ocupat cu încasarea la negru de taxe de vidanjare, cum am văzut mai sus, dar dacă locatarii vor vidanjare, se faceeee, dar contracost!

Ploaia de iunie, dar fecale de extracţie ISPA

Fu şi vremea de ploi rapide şi cu apă multă, şi s-a redescoperit ceea ce am scris şi filmat încă din 2010, pe când turco-danezii de la Yapi făceau ultimul răcnet de canalizare cu finanţare europeană-ISPA. A fost încă o pleaşcă pentru clienţii de partid, canalizată cu mare măiestrie de directorul pe viaţă Gelu Stan. A fost simultan şi un fiasco, demonstrat de evenimentele ulterioare-serviciile tot mai scumpe, canalizare urcată la deal, cu mari consumuri, prăbuşiri catastrofale ale Falezei la Scările Monumentale, tasarea pe toată lungimea tubulaturii de pe Faleza Inferioară, deversarea continua de fecale în Parcul Durbacă, inundaţii-catastrofă repetate în Valea Oraşului (în 2010, din cauză de economii de electricitate, repetate şi în 2013), inundaţii şi distrugere ale caselor de pe str. Columb, tasarea cu distrugere de pe str Griviţei (12 case compromise), etc. Şi zilele trecute, infestarea cu mirosuri cumplite de fecale a tuturor străzilor din jurul Marelui Rondou, de pe Brăilei. A fost încă o probă de nefuncţionare a canalizării „modernizate” cu 75 de milioane de euro, prin proiectul ISPA, dar şi cu împrumuturi de la Guvern şi de la bănci (13,4 milioane de euro). Directorul Gelu Stan a tras obloanele pentru presă de mult timp şi nu răspunde la „provocări”, de parcă pentru provocări este el ţinut acolo de partid (dar directorul adjunct nepot de director general o fi o provocare?) A fost cel mai mare proiect de canalizare din România, început în 2008, falimentat în 2010, terminat în 2012, cu mari probleme de proiectare şi dimensionare, ce a produs imediat alte catastrofe (vezi surparea de mari dimensiuni de la Elice, întreruperea circulaţiei pe Faleză şi îmbârligarea ei prin labirintul de lâgă P-uri). 13 miliarde de lei vechi cheltuiţi degeaba, circulaţia deviată definitiv , adăugarea unei noi surpări la faleza de jos-iată indiciile (in)competenţei directorului Apăcanal, Gelu Stan. Se pune întrebarea: nu cumva operatorul regional Apăcanal nu mai administrază canalizarea de rahat a oraşului?? Nu cumva Apăcanal este doar un serviciu de facturare pentru familiile de partid? Nu aşteptăm răspuns, dar sugerăm o oarecare fandoseală de administraţie. Nu-i aşa că o demisie ar merge? Hai, mai cu curaj, după noi: Gelu Stan, demisiaaa!

Silviu VASILACHE 10 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...