logoImpact EST nr. 893 - 02.12.2021

Acum vreo două săptămâni vin în redacţia noastră „doi nene” supăraţi rău de tot, îndemnându-ne la treabă, să vedem „ce şi cum” se întâmplă în zona centrală a oraşului, acolo unde se spune că s-a aşezat emblema Republicuţei. Şi, uite aşa, ne-am tot documentat zi şi noapte, iar concluziile vrem să le cunoşti şi tu, cititorule, ca să nu mai spunem de „organe”, administraţie, structuri şi instituţii de tot felul. În primul rând constatăm că zona de la Elice, de când s-a închis Faleza, pe motiv de eternă groapă de mâncat bani, de neputinţă a primarilor, a devenit zonă de agrement pentru copii. Da, dar aici apare buba iresponsabilului, a pericolului produs de gaşca de motociclişti ce sar peste borduri, se plimbă „turând” prin spaţiul închis şi parchează într-o zonă care nu este parcare. Vede cineva? Nu. Ăştia de la Poliţia locală, aflaţi în zonă, se întorc cu spatele cu ignoranţă criminală şi nu îndrăznesc să facă vreun gest. Mai jos, pe Faleza inferioară, la pontonul – vasul sau ligheanul plutitor al lui Răzvan Avram, fost patron de Sex-shop, director la Centrul Cultural al Consiliului Judeţului, iar acum director al unei deconcertate ce răspunde de plăţile sociale, finul lui DURBACĂ – este ora 24.00 şi se cântă manele de mama focului, stabilimentul are formaţie, clienţi interlopi, curve, fauna de noapte a Galaţiului. Şi, pentru că e frumos şi lună plină, ne ambiţionăm să vedem când se închide paranghelia, când se termină cu „teroarea” pentru întreaga zonă a Falezei locuibile, când poate să doarmă cineva. Oameni buni, totul s-a încheiat (s-a spart) la ora 5.00 dimineaţa.

În acelaşi decor, dar de data aceasta pe Faleza superioară, la parter de Hotel, între blocuri, lângă biserică, la cârciuma Union Jack, blocaj de maşini bengoase, muzică, ţipete, râsete, cuvinte de alint „să-mi bag, să-mi scot”. Mă uit la ceas şi nu-mi vine să cred că este ora 3.00, iar noi citisem în ziarul „cel mai” că în urma sesizării cetăţenilor din zonă şi a controlului autorităţilor, al celor de la Garda de Mediu (care dorm la această oră) stabilimentul cu pricina are program până aproape de miezul nopţii. Claxoane, motoare tunate, fluierături, ţipete de tipe isterice şi bete, ce mai, tot tacâmul. La Libertatea 2000, pe vasul „Cormoran”, e nuntă, muzică, gălăgie cât cuprinde, iar în zonă, la miez de noapte, începe războiul, adică se trage cu bombardeaua, artificii, bombe de calibru mare, de se zgâlţâie pământul şi se sparg geamurile, pornesc alarmele de la autoturisme etc.

Unde e Poliţia? Care Poliţie? Unde e Primarul? Unde sunt autorităţile? Dorm. Mama voastră de rapandule plătite din banul public (vi s-au mărit lefurile, sporurile, vi s-au şters datoriile şi ce aţi păpat moacă de la stat – adică de la noi). Dormiţi? Momâilor!

A doua zi de dimineaţă ne ducem la Caffe Milano, lângă o mândreţe de hotel să bem cafeaua, că deh!, suntem chiori de nesomn din cauza a ceea ce am văzut şi v-am relatat. Pe scările hotelului coboară turiştii, cei cazaţi peste noapte, cărora nu le pasă de noi, cei de sub umbrele şi înjură de mama focului, ameninţă cu reclamaţii, că nu mai pun piciorul „neam” în Galaţi din cauză că nu au avut cum să se odihnească ei şi copii.

Ne aducem aminte brusc că pe lângă tot ceea ce am relatat nu trebuie să uităm de motocicliştii care pe la 1.00 de noapte zburdau, turând la maxim, pe Faleză, de spuneai că te afli la un concurs de Formula 1, sau de două maşini tunate, cu tobele de eşapament modificate (sparte?) ce se roteau cu o viteză ameţitoare în scrâşnet de roţi, dispărând şi apoi reapărând ca nişte năluci în noapte.

Dar, ce spunem noi? Cui spunem noi? Îi doare în moţul conştiinţei pe responsabili? Ba bine că nu. Ştim, ne vor înjura, or să spună că nu avem somn, că delirăm, că inventăm, că suntem „bombastici”, lăsând totul mai apoi în uitare şi derizoriu.

Păi, ce mă, Stane! Târguşorul acesta al nostru este Ibitza, ce la noi este la Mamaia lui Mazăre, aici e o comunitate locuită permanent, nu sezonier, cu un mod de convieţuire după reguli ce trebuie respectate de toată lumea.

Pentru fauna de noapte, beizadele, nişte curve, interlopi, peşti, cocalari, mârlani şi târtani re-veniţi din catacombele UE unde sunt mieluşei, iar aici se dau zmei, pentru nişte cârciumari certaţi cu legea, dar care „cotizează” din greu, să ne batem joc de oraş?!?

Ne povesteşte un prieten, care a fost în vizită la Viena, că după ora 23.00 nu a găsit un restaurant deschis unde să mănânce şi că liniştea metropolei este sfântă.

Cineva care s-a întors din Canada, spune că nimeni, dar absolut nimeni nu încalcă legea fără să fie pedepsit. Că nu îndrăzneşti, că regulile nu se discută, că ordinea şi disciplina în comunitate sunt vegheate de autorităţi cu străşnicie, fără nici un fel de compromis.

Dar, haideţi şi în alte oraşe, chiar din România, care au Primari cu „boaşe”şi au Poliţie locală care funcţionează corect. Dar nu putem să încheiem fără a relata faptul că în peregrinările noastre nocturne, am oprit lângă o maşină a Poliţei locale, era un el şi o tanti, am încercat civilizat, politicos, să le spunem de „ore şi orarul nerespectat”, de manele etc. Răspunsul umil al acestora a fost că nu e treaba lor, ei sunt de la „ordine publică”, de cele reclamate se ocupă cei de la departamentul „comerţ” sau „mediu” al POLUŢIEI LOCALE.

Absurd de GALAŢI.

Observator 19 - septembrie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Primarul şi cei 15

Aceşti izmenari stau toată ziua cu stufu-n gură şi calcă ...

HARTA COLINDELOR ROM

HARTA COLINDELOR ROMANESTI  

Andrea Chiş candide

Judecătoarea Andrea Chiş, plecată în CSM de la Curtea de ...

Gabriela Baltag, can

• „Mi-aş dori să redau CSM transparenţa de odată. Trebuie ...

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF