logoImpact EST nr. 853 - 16.01.2021

Ne adresăm către autorităţile statului român, pentru a semnala că anumite acţiuni şi decizii ale Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe ale României sunt de natură să nedumerească şi să descurajeze iniţiativele societăţii civile din România şi din Ucraina de Sud, ce au ca obiectiv susţinerea comunităţilor de români din sudul Ucrainei. În fapt, în scopul de a folosi programele Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni ale MAE, pentru a păstra valorile identitare româneşti din Ucraina de sud, am răspuns la apelul formulat de DPRRP, în sensul dezvoltării parteneriatelor cu asociaţiile reprezentative ale românilor din afara graniţelor. Noi, reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale din România şi Ucraina, am procedat la parcurgerea şi completarea cererilor de finanţare nerambursabile către entităţi publice sau private din ţară şi din afara frontierelor României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora şi am prezentat spre aprobare finanţarea unor proiecte de extremă necesitate pentru viaţa comunităţilor româneşti din Regiunea Odesa. Proiectele noastre „Iniţierea şi susţinerea activităţii curente a Bibliotecii de carte românească din localitatea Hagi Curda/ Camâşovca – Ucraina, pentru anul 2016-2017-Societatea Jurnaliştilor din Galaţi, „ Şcoala de vară Dunăreană- ediţia a II-a” –Asociaţia Danubiana Galaţi şi „Încălzirea grădiniţei „Martichka”, Satul-Nou (sat Novoseliskoe)”-Public Organisation ,, Danube Euro Bridge” / Gromatska Organizacia „Dunay Evromist” au fost respinse în sesiunea de finanţare din 2016, organizată de DPRRP –MAE, deşi erau singurele proiecte prezentate pentru Regiunea Odesa. Având în vedere modul de repartizare şi de utilizare a sumei prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru activităţile românilor de pretutindeni, considerăm că DPRRP nu a acţionat în beneficiul românilor din Bugeac/Regiunea Odesa/Ucraina.

Astfel, principiul menţinerii identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul comunităţilor româneşti stabilite peste hotare a fost păstrat de DPRRP doar pentru menţinerea identităţii religioase a enoriaşilor bisericii aparţinând de Patriarhia Rusă din Parohia Ortodoxă „Sfânta Parascheva” din Priozornoe- Efectuarea picturii interioare în Biserica Ortodoxă „Sfânta Parascheva”.

Considerăm că sesiunile de finanţare precedente şi cea de anul acesta demonstrează că DPRRP se conduce după un alt principiu-cel al marginalizării, desconsiderării şi umilirii românilor din sudul Basarabiei-regiunea Odesa.

În urma rezultatelor negative obţinute de singurele patru ONG-uri care au depus proiecte pentru linia de finanţare a DPRRP pentru sudul Basarabiei-Regiunea Odesa , MAE ( Ministerul Afacerilor Externe) prin DPRRP a reusit să confirme o tendinţă în aprobarea finanţărilor pentru românii din Ucraina- toate proiectele prezentate de comunităţile românilor din Cernăuţi au prioritate(12 proiecte din Regiunea Cernăuţi au primit finanţare ), toate proiectele pentru Bugeac-Regiunea Odesa trebuie să fie respinse. Ne întrebăm dacă DPRRP şi reprezentanţii românilor de la Consulatul din Odesa mai au vreun rol în selecţia proiectelor prioritare pentru comunităţile româneşti din Sudul Ucrainei şi dacă Obiectivele”( cap. V) din Strategia privind relaţiile cu românii de pretutindeni se regăsesc în modul de acţiune şi în criteriile de selecţie a proiectelor pentru românii din sudul Ucrainei. Cum să interpretăm alocarea de fonduri din România către Biserica Ortodoxă Rusă(biserica din Priozornoe), care a decurs în următoarele faze:

a) în sesiunea din 2013 a achiziţionat o catapetasmă de care nu ştie niciun român din comunitate că a fost finanţată de DPRRP, părintelui Mihail fiindu-i teamă să spună că a primit bani din România;

b) în august 2015, Biserica din Priozornoe a încasat 50.000 lei de la DPRRP, pentru un centru cultural-religios;

c) în februarie 2016 primeşte de la DPRRP 40.000 lei, pentru pictura din biserică;

d) în urma contestaţiei celui de-al doilea proiect, din februarie 2016, biserica din Priozornoe mai primeşte încă 60.000 lei, pentru încălzirea prin pardoseală;

Ne intebăm cu mirare, de ce încălzirea prin pardoseală a unei biserici, supraalimentată deja cu bani în sesiunile anterioare, este mai importantă decât încălzirea unei grădiniţe? De ce este atât de importantă suprafinanţarea de către statul român a unui edificiu religios care aparţine Patriarhiei Ruse?

Dacă DPRRP finanţează astfel de proiecte măreţe, de ce nu vedem la intrarea în această biserică şi pe faţada centrului cultural-religios o siglă a DPRRP, sau măcar o tablă pe care să fie afişat finanţatorul- MAE din România, prin DPRRP? Să fie oare prioritate de stat încălzirea picioarelor enoriaşilor şi a părintelui, în defavoarea copiilor de la Gradiniţa Martichka”, Satul-Nou” (sat Novoseliskoe), prezentat de Asociaţia Danube Euro Bridge, căreia i-a fost respins proiectul?

Nu înţelegem de ce profesionalizarea cadrelor didactice din şcolile de limbă română din Bugeac nu este o prioritate, în condiţiile în care învăţământul în limba română este tot mai defavorizat în Regiunea Odesa; nu înţelegem de ce o biserică primeşte serii de finanţări iar singura biserică romanescă din Hagi Curda, care aparţine de Patriarhia Română, nu a avut prioritate în selecţia dosarelor, ştiind că este prioritar să se susţină la un nivel minimal comunitatea românească(40.000 lei -înfiinţarea unei biblioteci de carte românescă). Cum se face ca o singură entitate poate primi 100.000 de lei, iar celelalte au fost respinse? Ce politică duce DPRRP? A cui politică este susţinută de MAE din România?

 

Silviu Vasilache, preşedinte Societatea Jurnaliştilor din Galaţi

Marius Crudu, vicepreşedinte Asociaţia Danubiana, Galaţi

Stepan Clopot, vicepreşedinte Danube Eurobridge, Ismail-Ucraina

10 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...