logoImpact EST nr. 853 - 16.01.2021

Pe 8 şi 9 iunie a.c. au avut loc în oraşul nostru două manifestări prilejuite de sărbătoarea Înălţării Domnului care a fost aleasă şi ca zi de cinstire şi pomenire a eroilor neamului. Primul eveniment s-a constituit într-un simpozion organizat de Asociaţia Cultul Eroilor la Cercul Militar. M-am dus la acest simpozion cu speranţa că voi afla lucruri noi şi interesante despre eroii noştri dar mai ales despre misterul care învăluie lipsa oricărei referiri în cadrul Mausoleului Eroilor din cimitirul Eternitatea despre ostaşii români căzuţi în primii trei ani ai celui de-al doilea război mondial. În holul sălii de festivităţi era o expoziţie de fotografii, printre numeroasele fotografii care arătau monumente de tot felul închinate eroilor noştri se afla şi fotografia mausoleului din cimitirul Eternitatea. Sub ea era scris un text de o sinceritate crudă: Acest monument este închinat ostaşilor români care au căzut eroic în anii 1877, 1916+1918 şi 1944+1945.

Am asistat la desfăşurarea simpozionului care, cu excepţia unei defecţiuni la prezentarea în deschidere, a unui documentar despre istoria As. Cultului Eroilor, a cuprins momente interesante, emoţionante chiar, despre regina Maria şi despre istoria Soldatului Necunoscut, nici programul folcloric care a încheiat simpozionul nu a fost mai prejos.

M-am ţinut scai de persoana care a prezidat întregul eveniment, un domn colonel paremi-se pe care l-am bănuit a fi şi liderul As. Cultul Eroilor şi am încercat în faţa fotografiilor să-l determin să mă scoată din nedumerirea pe care mi-a produs-o omisiunile şi neclarităţile acestor monumente. Am avut un eşec total! Domnul în cauză mi-a replicat din primul moment că dacă vreau să se clarifice problema ostaşilor căzuţi pe frontul de răsărit să-i aduc eu informaţii. Pentru că a subliniat dânsul în mai multe rânduri, „prestează activitatea în cadrul As. Cultul Eroilor în mod voluntar”. Nu am vrut să-l enervez şi mai tare pe distinsul personaj şi să nu mă enervez şi eu mai mult, amintindu-i ceva despre ce presupune „voluntariatul” şi nici de informaţiile care pot fi obţinute de la o arhivă aflată la o unitate militară din Piteşti, arhivă de la care au obţinut informaţii amănunţite despre participarea la război mii de veterinari prin anii ’90.

Mi-am transferat speranţele unor clarificări la nivel declarativ, bineînţeles, la ceremonia care avea să aibă loc a doua zi, pe 9 iunie chiar de Ziua Eroilor la Mausoleul din cimitir, adică chiar la „locul faptei”, cum s-ar spune.

Nu am reuşit nici acum nimic, bineînţeles câţiva ofiţeri şi chiar câţiva prelaţi pe care cu delicateţe i-am abordat prezentându-mi dilema, au privit în gol a nepăsare cu aerul unor oameni cărora le-a aterizat în faţă un om de pe altă planetă.

Am ascultat cuvântul de pomenire rostit de un înalt prelat bisericesc precum şi ceremonia depunerii de coroane de către tot felul de oficialităţi politice şi administrative care nu s-au obosit să participe la procesiunea care implica parcurgerea a 2-3 km pe jos de la biserica Înălţarea Domnului până la cimitir (probabil de teamă să nu apară obosiţi în faţa aparatelor de filmat).

În condiţiile existenţei omisiunilor relatate, la Mausoleu şi la alte monumente, îndrăznesc să afirm că această ceremonie, ca şi toate celelalte care au avut loc de 26 de ani, are un mare grad de falsitate, cu fiecare ceremonie mii de eroi ai neamului au fost omorâţi încă o dată.

Ghiţă Lungu 30 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Ce troc! Dai mită 1

Da, dar eu şi sămtămânalul pamfletistic Impact-est nu avem voie ...

Fără portbagaj şi

Poliţiştilor locali, mai ales celor de la rutieră, care câştigă ...

Ciorici a picat la p

În sfârşit a venit vremea ca tizul meu întru nume ...