http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 981 - 24.05.2024
Donatien Alphonse François de Sade (1740-1814), descendent al unei familii de mici aristocraţi, creşte într-o mănăstire căreia fusese încredinţat de mama lipsită de afecţiune şi de tatăl ambiţios şi libertin. La zece ani intră într-un colegiu iezuit, unde educaţia religioasă este însoţită de pedepse corporale dure. Copilul constată cu surprindere că biciuirile îi produc satisfacţie şi începe să le provoace, aşteptându-le fremătând. După ce împlineşte 15 ani, se înrolează în cavaleria uşoară regală, iar în Războiul de Şapte Ani dă dovadă de curaj, ajungând la gradul de căpitan.
Reîntors în viaţa civilă, duce o existenţă parazitară, îngrijorându-i pe mulţi cu instabilitatea lui comportamentală. În 1763, la insistenţele tatălui, se căsătoreşte cu Renée-Pelagie de Montreuil, o tânără dintr-o familie foarte bogată, care l-a iubit şi l-a admirat atât de mult, încât a devenit complice al faptelor lui, participând la practicarea sexului în grup, ori la sfidarea unor prejudecăţi sociale, prin organizarea de orgii marcate de înfricoşătoare excese sexuale (sodomie, blasfemie, cuplări întâmplătoare etc.). Scandalurile de pomină se succed altemând cu procese, condamnări, ani de închisoare: după afacerea Testard (sex însoţit de înspăimântătoare exagerări cu o prostituată, 1763) este închis la Vincennes, prin eforturile inspectorului Marais, care îl va urmări ca o umbră tot timpul; în 1768, cazul Rose Keller (torturarea femeii în vederea stimulării plăcerilor sexuale) îl determină să se ascundă, dar nu poate evita închisoarea; în 1772, fuge în Sardinia, ca să scape de o condamnare pentru o orgie la care s-a dat participanţilor un afrodiziac cu efect grav; reuşeşte să evadeze după arestarea din Sardinia şi continuă actele sale nebuneşti până în 1777, când o întemniţat pentru următorii 13 ani. Este eliberat în 1790, când deteriorarea fizică este compensată de notorietate şi de un număr de cărţi intrate definitiv în antologia destrăbălării.
„Erotismul marchizului de Sade” constituie formulă metaforică pentru manifestări de comportament sexual deviant, practicate în scopul de obţinere a plăcerii prin provocarea durerii.
Pentru întreaga poveste citiți „Dicționarul enciclopedic de expresii celebre”.
Dacă v-am stârnit interesul și vreți să aflați mai multe despre expresii celebre, lăsați un comentariu și vă contactăm pentru mai multe detalii sau sunați la 0751051314.
Comandă acum „Dicționarul enciclopedic de expresii celebre”, vol I și II, la numai 500 lei și o carte cadou!
Atenție! Stoc limitat!
Teodor Parapiru 14 - mai - 2024

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Astăzi, despre un d

Acest film este făcut de mine în data de 29 ...

Galaţiul meu!

[video width="640" height="360" mp4="https://impact-est.ro/wp-content/uploads/Danut-Lungu-Galatiul-meu.mp4"][/video]

A murit Bernard Pivo

Mai jos, un text despre bătrânețe... "Bătrânețe Aș fi putut spune: Îmbătrânirea ...