logoImpact EST nr. 844 - 25.10.2020

În şedinţa din 12 mai 2012, dosar 1367/D/2015, CCR a declarat neconstituţional art. 21 alin. (3) din vechea Lege a insolvenţei, apreciind că aceasta prevedere ar încălca dreptul la justiţie, prin faptul că împiedică efectiv accesul la justiţie creditorilor şi oricărei părţi interesate de a lua cunoştinţă într-un termen rezonabil de măsurile luate de administratorul judiciar în raportul lunar de activitate.

Art. 21 din vechea Lege a insolvenţei statua că măsurile administratorului judiciar cuprinse în raportul lunar puteau fi contestate în termen de 3 (trei) zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat şi în BPI – Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.

Decizia, încă nepublicată în Monitorul Oficial, dispune ca excepţia de neconstituţionalitate este aplicabilă în multe cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, respectiv în procedurile de insolvenţă deschise anterior intrării în vigoare a Legii 85/2014.

În realitate, însă, CCR nu s-a pronunţat pe fondul încălcării dreptului de acces la justitie ci, mai degrabă, a făcut trimitere la alte elemente, respectiv caracterul imprecis din momentul la care curge termenul de contestare a raportului pentru orice persoană interesată sau chiar creditorii care nu au posibilitatea de a lua la cunostinţă efectiv în termen util, fără a arăta altă modalitate.

În actuala Lege 85/2014 termenul de contestare a raportului lunar este de 7 (şapte) zile de la publicarea in BPI a extrasului prevăzut la alin. (2), legiuitorul modificând prevederea anterioară din Legea 85/2006.

Comunicatul CCR:

Curtea Constitutională a României (CCR) a admis în data de 12 mai 2016 excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocaţii societăţii de avocatură Zamfirescu, Racoti & Partners (ZRP) cu privire la prevederile art. 21 alin. (3) din vechea Lege a Insolvenţei nr. 85/2006, care statuează ca măsurile administratorului judiciar cuprinse în raportul lunar pot fi contestate în termen de trei zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat şi în Buletinul Procedurilor de Insolventă. Excepţia de neconstituţionalitate este aplicabilă în multe cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, respectiv în proceduri de insolvenţă deschise anterior intrării în vigoare a Legii 85/2014.

În concret, un creditor sau o persoană interesată să conteste o măsură dispusă prin raportul lunar nu avea cum să cunoască efectiv momentul depunerii raportului la dosarul cauzei decât ca urmare a unor eforturi nerezonabile de a face verificări în mod constant la grefa instanţei în vederea studierii dosarului, pentru a afla dacă raportul de activitate a fost depus şi dacă acesta conţine măsuri ce pot sau trebuie să fie contestate. Astfel, termenul de depunere a contestaţiei la măsură apărea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori, in practică, contestaţiile fiind formulate tardiv. Neconstituţionalitatea viza încălcarea liberului acces la justiţie, astfel cum este prevăzut de art. 21 si 57 din Constituţia României şi corect interpretat în concordanţă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.”

R.I. 6 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Persoană trimisă

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a ...

Farmaciile şi fieru

În două ediţii la rând am publicat TOP 2019, alcătuit ...