http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 984 - 25.06.2024

• Acestea sunt efectele managerierii defectuoase ale fostului director al Regionalei Vamale, Mihai Bucur •

Sursele noastre, apropiate de evenimentul consumat pe 17 ianuarie 2022, ne-au relatat că ce s-a întâmplat acum este efectul unor acţiuni de supraveghere, care au început încă din anul 2020, în vămile de pe ambele maluri ale Prutului. De atunci sunt în lucru la procurori şi dosarele privind poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali, care luau (pretindeau) şpăgi între 50 şi 250 de euro, contra „neobservării” unor nelegalităţi privind circulaţia produselor accizabile şi a persoanelor. Lovitura de graţie a fost dată de un cetăţean moldovean, care a avut aparatură de înregistrare montată pe corp de către ofiţerii judiciarişti din Parchetul Anticorupţie din Republica Moldova.
De la Biroul Vamal Oancea, un poliţist de frontieră şi doi lucrători vamali au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Vameşii se numesc Silvian Cristea şi Vasile Uţă.
Iată că acum se văd efectele slabelor prestaţii ale lui Mihai Bucur, cel care a picat la pensie din funcţia de director executiv al Direcţiei Regionale Vamale Galaţi, abia în prima decadă a lunii ianuarie, 2023. Iar noi vrem să intrăm în Shengen cu penelişti ca alde Bucur, cel mumificat în funcţia de şef suprem peste corupţia din vămi.
Iată şi comunicatul Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova:

Gelu Ciorici

COMUNICAT

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 42/VIII/3 din 17 ianuarie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unor măsuri preventive, începând cu dată de 17 ianuarie 2023, faţă de un număr de 23 lucrători vamali şi agenţi ai poliţiei de frontieră, după cum urmează:
– a fost dispusă măsura reţinerii faţă de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni şi patru agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş)
– a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de 15 persoane (cinci agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi – Sculeni, un agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea, doi agenţi de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albiţa, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea şi un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).
În sarcina celor 23 de inculpaţi a fost reţinută comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, comise în formă simplă şi continuată.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2021-2022, inculpaţii menţionaţi mai sus, lucrători vamali şi poliţişti de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins şi primit sume de bani cuprinse între 20 şi 250 euro, de la persoane care efectuau activităţi de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în ţări ale Uniunii Europene şi invers.
În schimbul banilor primiţi cu titlu de mită, inculpaţii şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor şi/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispoziţiilor referitoare la transportul anumitor cantităţi de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de şedere în Uniunea Europeană de către cetăţeni extra-comunitari.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Activităţile descrise au fost desfăşurate în cadrul unei acţiuni în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală).

Detalii despre activitățile desfășurate per teritoriul Republicii Moldova https://www.facebook.com/ProcuraturaAnticoruptie/

Gelu CIORICI 18 - ianuarie - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

#HaiRomania

Acum două săptămâni, după 0-0 cu Liechtenstein, se punea problema ...

LA GALERIILE DE ART

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni Preponderența figurii umane Așteptat cu ...

Hai, România!

1. "Ne-au luat băieții prin surprindere, știți", îmi aruncă în ...

Info - ecran pentru

Primăria municipiului Galați informează că meciurile naționalei de fotbal a ...