http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 977 - 29.03.2024

oprea-nu-se-maiOprea nu se mai oprea din plagiat şi din profesorat(poveste care îţi arată, încă o dată, de ce învăţământul din România se duce dracului)

Şi directorul Registrului Comerţului, Oprea Răducan, are drepturi: 200 de zile amendă plagiat. Am scris şi rescris pe teme de ecologie morală, în idea că cineva trebuie să spună cum ajung mari atât de mulţi oameni mici. Unul dintre aceşti mici este profesorul, decanul şi directorul Răducan Oprea, care nu se mai opera din profitat, din profesorat şi din plagiat. Plagiatura a devenit a doua lui natură, îl reprezintă, ca şi Jaguarul din spatele Registrului Comerţului. Revenim asupra subiectului pentru că povestea de Galaţi a devenit virală pe internet, după ce publicaţia Vice a scris despre minunea de la Galaţi. În fond, plagiate au fost, plagiate vor mai fi, ei şi? De ce nu şi o plagiere în familie? Poate îl facem brand de Galaţi, nu? Chestia este că Gabriel Bejan semnalează în Vice un superbrand de Galaţi: Răducan Oprea a plagiat, amendat, dar vai, vai, nu poate fi oprit din profesorat.

 

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat: condamnă pe fiecare dintre inculpaţii Oprea Răducan şi Oprea Ramona Mihaela

Directorul Oficiul Judetean al Registrului Comerţului şi fost decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi a fost condamnat de către Curtea de Apel Bucureşti pentru că a plagiat lucrarea unui alt profesor de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Oprea Răducan şi fiica acestuia, Oprea Ramona Mihaela , au publicat lucrarea “Iniţiere în medologia cercetării stiinţifice” în anul 2008, la editura Universităţii “Dunării de Jos”. La scurt timp s-a dovedit că cei doi au preluat în proporţie de 91% lucrarea “Metodologia cercetării stiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat”, editia 1, Editura Didactică şi Pedagogică” semnată de Mihaela Rădulescu, cadru universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti – Departamentul de Limbi Străine şi Comunicare, care a susţinut că “Oprea Răducan şi Oprea Ramona-Mihaela au preluat integral chiar şi „Cuvântul  introductiv” al cărţii originale, după ce au suprimat cuvântul „Autoarea” şi au adăugat deasupra textului expresia „Stimate cursant”. Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat: „condamnă pe fiecare dintre inculpaţii Oprea Răducan şi Oprea Ramona Mihaela la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 10.000 lei fiecare, stabilită prin înmulţirea unui număr de 200 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanţă la 50 lei. În baza art. 112 lit. a C.pen. dispune confiscarea celor 56 de exemplare tipărite de Editura Galaţi University Press, astfel cum au indicate în procesul verbal de la fila 311 DUP. În baza art. 19 alin. 5 C.p.p. rap. la art. 998 C.civ. şi urm. obligă în solidar inculpaţii la plata către partea civilă Rădulescu Mihaela a sumei de 5000 Euro cu titlu de daune morale. În baza art. 397 alin. 2 C.p.p. respinge ca neîntemeiată cererea părţii civile Rădulescu Mihaela de luare a măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobiliare ale inculpaţilor. În baza art. 274 alin.1,2 C.p.p., obligă fiecare inculpat la plata a câte 1400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 276 alin. 2,4 C.p.p. obligă fiecare inculpat la plata către partea civilă Rădulescu Mihaela a câte 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”.

 

Fă cunoştinţă cu profesorul din Galaţi care a plagiat o carte despre cum să nu plagiezi

Are cuvântul Gabriel Bejan: Ţi-am povestit cu ceva vreme în urmă că, de când cu scandalurile de plagiat, în România există numai două cazuri de condamnări penale pentru infracţiunea asta. Unul e scriitorul Gheorghe Stanca, care şi-a însuşit o traducere din Tolstoi, celălalt este Răducan Oprea, fostul decan al facultăţii de drept din Galaţi, care a furat o lucrare ştiinţifică scrisă de un profesor din Bucureşti şi s-a semnat pe ea împreuna cu fiică-sa, după care a vândut-o studenţilor drept creaţie proprie. Bun, şi acum ţine-te bine: în timp ce scriitorul a fost dat afară de la editura unde lucra, profesorul universitar e bine mersi la aceeaşi universitate şi continuă să le predea studenţilor. Ştiu, probabil chiar acum îţi spui: „Băi, dar ce…”. Şi eu mi-am spus la fel când am aflat. Am mers pe firul poveştii ca să văd cum e posibilă această aberaţie şi dacă ce-am să-ţi povestesc acum nu te va face să fugi din această ţară îngrozitoare, atunci eşti un naiv irecuperabil. Ca şi mine, de altfel.

 

Capitolul 1: tatăl, decan al facultăţii, îi face fiicei, preparator universitar, un cadou nepreţuit

O iau cu începutul. Prin 2008, Răducan Oprea era decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Mai era şi director al Oficiului registrului comerţului din acelaşi oraş (la fel ca şi acum), deci persoană importantă, dacă mă înţelegi. Cum în România succesul în viaţă este ereditar, după cum ai aflat deja, nici fiica decanului, Ramona Oprea, nu putea sta departe de mediul academic, aşa că fata avea un post de preparator universitar la aceeaşi facultate.

Ei bine, în acelaşi an apare la editura universităţii o lucrare intitulată „Iniţiere în metodologia cercetării ştiinţifice”, semnată de tată şi fiică. Toate bune şi frumoase, lucrarea a fost pusă în vânzare, studenţii au cumpărat-o, până când impostura iese la iveală. De fapt, cartea cu pricina fusese copiată în proporţie de 90% dintr-o altă lucrare numită Metodologia cercetării ştiinţifice. Elaborarea lucrărilor de licenţă, masterat, doctorat, care apăruse în urmă cu doi ani şi aparţinea unui profesor din Bucureşti, pe nume Mihaela Rădulescu.

După ce adevăratul autor a făcut scandal, au început investigaţiile şi au ieşit la iveală şi detaliile scârboase ale afacerii. Cei doi furaseră inclusiv cuvântul introductiv al lucrării, iar când a fost întrebată de ce s-a semnat pe o carte copiată de la alţii, Ramona Oprea a explicat că nu a ştiut că fusese semnată pe carte şi că tatăl său a vrut de fapt să-i facă un cadou, introducând-o astfel în lumea academică.

Te rog să reţii un amănunt important, anume acela că lucrarea plagiată avea rolul de a-i învăţa pe studenţi cum anume se scriu lucrările de licenţă, masterat şi doctorat, astfel încât acestea să aibă „valoare ştiinţifică”. Adică să nu copieze pur şi simplu din alte cărţi. Bun, a ieşit mare scandal când s-a descoperit plagiatul, iar victima a mers pe două căi pentru a-şi face dreptate: una penală şi una academică. În martie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe cei doi plagiatori la câte o amendă penală de zece mii de lei, plus cheltuieli de judecată, plus daune morale de cinci mii de euro pentru adevăratul autor, dar la Înalta Curte, ce să vezi, părţile s-au împăcat. Împăcarea autorului furtului cu victima înlătură răspunderea penală, adică omul nu mai face puşcărie (sau plăteşte amenda penală în cazul ăsta), dar asta nu înseamnă că plagiatul dispare pur şi simplu. El rămâne şi de aici încolo ar trebui ca mediul universitar să reacţioneze. Asta e de fapt problema. Universitatea „Dunărea de Jos” i-a pedepsit pe plagiatori exemplar: marele decan a fost suspendat timp de trei ani pentru a mai ocupa o funcţie de conducere sau de mai face parte dintr-o comisie de doctorat, master sau licenţă şi i s-a diminuat salariul de bază cu 15 %, timp de două luni. Fiica decanului a fost „pedepsită” şi mai drastic: i s-a suspendat dreptul, timp de doi ani, de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere sau de a face parte din comisii de doctorat, master sau licenţă. Jale, nu alta. Hai să-ţi mai dau o veste proastă. După ce victima a făcut contestaţie la Bucureşti, Consiliul Naţional de Etică de pe lângă Ministerul Educaţiei (adică organismul acela mirific care i-a spălat de plagiat şi pe Ponta şi Oprea) a considerat că sancţiunile date de universitate sunt suficient de dure. Şi cu asta basta. Aşa se face că şi în ziua de azi, Răducan Oprea este profesor titular la Facultatea de Drept din Galaţi. Despre fiică nu se mai ştie mare lucru, dar cred că nu ai delira prea mult, dacă ai bănui că şi-a revenit după drasticele sancţiuni primite în urma plagiatului. Povestea nu se termină însă aici, doar ţi-am spus că ai nevoie de lămâie ca să citeşti până la sfârşit. (va continua)

 

Gabriel BEJAN, Silviu VASILACHE 23 - decembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

ARGOUL

Definit ca „limbaj convenţional folosit mai ales de vagabonzi, răufăcători, ...

RESPECT...

Respect toate ființele lăsate de Dumnezeu pe Pământ! Se înțelege că ...

O luptă pierdută:

De când te știi tu pe lume,  cetățean model,  sistemul ...

ADIO, OCCIDENT, BUN

Nu-ți imaginezi ce se întâmplă în China, în Asia. Centrul ...