logoImpact EST nr. 876 - 19.06.2021

18 Februarie 2015 a fost desemnată Ziua mondială de acţiune pentru apărarea dreptului la grevă, drept care este atacat de grupurile de angajatori din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). De trei ani la rând divergenţele privind recunoaşterea dreptului la grevă de câtre patronate afectează activitatea Conferinţei Internaţionale a Muncii blocând rapoartele elaborate de experţii OIM, prin care aceştia semnalează abuzurile şi încălcările convenţiilor internaţionale.

Confederaţia Naţionala Sindicala „Cartel ALFA” subliniază încă odata că dreptul la grevă al lucrătorilor este un fundament solid şi esential al democraţiei şi justiţiei economice, fiind specificat şi în Constituţia României.

Când angajatorii refuză negocierea cu lucrătorii, atunci când oamenii se ridică împotriva dictaturii, aceştia pot suspenda relaţiile de muncă pentru a echilibra poziţia dominantă şi privilegiile unei minorităţi prin puterea acţiunii colective. Acest drept fundamental este ceea ce a stat mereu în calea nedreptăţii şi exploatării.

Aceştia doresc o forţă de muncă globală neputincioasă şi pasivă, dorind să elimine ultimul bastion împotriva dictaturii şi exploatării şi să schimbe pentru totdeauna echilibrul de putere la locul de muncă şi în societate.

Practic, toate ţările din lume recunosc că lucrătorii au dreptul să desfăşoare acţiuni greviste. Aproximativ 90 de ţări au acest drept consfinţit în constituţiile naţionale, transpunînd în legislaţia naţională drepturile stabilite timp de decenii în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). După 50 de ani de recunoaştere juridică internaţională a dreptului la grevă, angajatorii încearcă să întoarcă timpul, începând cu OIM şi apoi demontând legile naţionale care garantează acest drept legal fundamental. Au încercat să paralizeze procedurile OIM, creând un impas în activitatea agenţiei de muncă la nivel mondial, iar lucrătorii plătesc preţul în măsura în care deciziile OIM privind aspecte cheie în desfăşurarea relaţiilor de muncă sunt blocate.

Există o cale de ieşire din acest impas. Conform Constituţiei OIM, când exista o dispută între angajatori, lucrători sau guverne care nu poate fi rezolvată în cadrul OIM, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) trebuie solicitată să se pronunţe asupra diferendului. Cu toate acestea, grupurile de angajatori încearcă să blocheze statul de drept opunându-se CIJ. Ei nu doresc ca justiţia să se impună. Preferă să încerce să îşi şantajeze adversarii, astfel încât aceştia să cedeze.

Trebuie să ne ridicăm vocile pentru a face public acest atac.

Sunt mulţi cei care consideră că procedurile institutiile Naţiunilor Unite, cum ar fi OIM, sunt departe de problemele cu care aceştia se confruntă zi de zi în viaţa lor profesională sau în căutarea unui loc de muncă decent. Cu toate acestea, în cazul în care angajatorii reuşesc să elimine dreptul la grevă, consecinţele vor fi grave pentru lucrători şi, în fapt, pentru toţi cei care se opun despotismului şi sclaviei.

Doar în dictaturile cele mai dure dreptul la grevă este interzis. Dacă angajatorii vor face ceea ce doresc, acesta va fi interzis peste tot. Toate câştigurile realizate de mişcarea sindicală în secolul trecut vor fi în pericol – ore de lucru rezonabile, salarizare echitabilă, concedii şi weekend-uri, sănătate şi securitate sau protecţia împotriva exploatării şi discriminării.

Lucrătorii vor face în continuare acţiuni de grevă dacă va fi necesar – doar că agenda angajatorilor va face din aceştia infractori. Eliminarea dreptului la grevă ne va transforma pe toţi în sclavi. Nu vom permite să se întâmple asta.

În acest sens reluăm solicitarea către ministrul muncii să ia o poziție publică in numele Guvernului Romaniei asupra acestui aspect, dar si o poziţie clară de respectare a constituţiei OIM şi susţinere – ca membru adjunct in cadrul Consiliului de Administratie a Organizatiei Internationale a Muncii – a solicitării sindicatelor de a prezenta divergenţa privind recunoaşterea dreptului la grevă în faţa Curţii Europene de Justiţie.

27 - februarie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Încă o ultimă or

Din Galaţi, oraşul cu cea mai multă apă, pentru profit ...

Ultima oră: Ploi to

Formarea ciclonului din Marea Neagră a fost filmată din satelit. ...

Susanul lui Rodeanu

Avem o ştire de... penultima oră, doamnelor şi domnilor! Ea ...

Ghetoul de la Viaduc

Documentarea care stă la baza acestui reportaj a fost realizată ...