logoImpact EST nr. 893 - 30.11.2021

Deputatul francez Jean-Francois Mancel a lansat un proiect pentru garantarea concretă a respectării secretului profesional al avocatului: „Avocatul comunică numerele liniilor pe care le utilizează… Nici o interceptare nu poate avea loc pe aceste linii, decât dacă se stabileste că avocatul este suspectat în prealabil că a comis o infracţiune… Cabinetul, vehiculul şi domiciliul avocatului nu pot face obiectul niciunei perchezitii”.
România o astfel de lege, dar ce DNA o respectă?

Deputatul francez Jean Francois Mancel este autorul unei initiaţive legislative menite să garanteze confidenţialitatea relaţiei avocat-client, a secretului profesional şi să stopeze orice formă de abuz împotriva avocaţilor. Jean-Francois Marcel a înregistat la, 3 iunie 2015, la Preşedinţia Adunării Naţionale a Franţei, Proiectul de lege pentru garantarea concretă a respectării secretului profesional al avocatului.

Acesta conţine o serie de prevederi extrem de interesante, printre cele mai importante numărându-se cea prin care se încearcă stoparea interceptării „prin ricoşeu” a avocaţilor. Adică situaţiile în care mandatul de interceptare este emis doar pentru client, nu pentru avocat, însă chiar şi aşa acesta din urmă este automat interceptat.

Potrivit proiectului, postat pe site-ul UNBR, avocaţii vor comunica poliţiei, justiţiei şi administraţiei numerele pe care le utilizează, astfel că niciunul dintre aceste numere nu va putea fi interceptat. Singurele situaţii în care avocatul va putea fi interceptat sunt cele în care acesta este suspectat în prealabil că a comis o infracţiune. De asemenea, conform aceluiaşi proiect, cabinetul, maşina şi locuinţa avocatului nu pot fi percheziţionate, dacă avocatul nu este suspectat în prealabil de comiterea vreunei infracţiuni.

Conform UNBR, deputatul Jean-Francois Mancel a explicat că secretul profesional a fost instituit, nu pentru protejarea avocatului, ci a justiţiabilului şi a drepturilor acestuia: „Trebuie reafirmată urgent, prin lege, importanţa crucială a dreptului apărării la un proces echitabil şi o justie imparţială, concretizând respectarea secretului profesional între avocat şi clientul său. (…) Fără o garanţie concretă a respectării acestui secret profesional, nu putem avea o exercitare normală a drepturilor de apărare. Şi fără această exercitare normală a drepturilor apărării, nu exista Stat de drept. Pentru că, să nu ne înşelăm: secretul profesional nu a fost instituit pentru protejarea avocatului, ci a justiţiabilului şi a drepturilor acestuia”.

N.R. Aşteptăm comentarii şi completări de la persoanele care fac parte din sistemul judiciar.

LUJU 24 - iulie - 2015

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...