http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXIII – 2024, nr. 984 - 25.06.2024

Mafia din justiţie e mai puternică decât oricând. Cu sprijinul judecătorilor, o bancă încearcă de ani de zile să falimenteze un fermier. Magistraţii au închis ochii la decizii irevocabile ale instanţei care dădeau dreptate fermierului, pentru a ajuta „gulerele albe” să-şi atingă scopul.

Justiţia din Galaţi a închis ochii la falsuri şi erori grave de procedură, ajungând să pronunţe soluţii contrare unor hotărâri anterioare irevocabile. Toate acestea pentru a netezi calea unei bănci de a aduce în sapă de lemn un fermier.
Calvarul lui Ion Banu a început în anul 2003, atunci când o secetă cumplită, care a lovit şi sudul Moldovei, a distrus complet culturile agricole ale Agromec, asigurate integral, cu garanţie de stat instituită prin lege. Calamitatea de 100% a fost constatată, cu acte legale, atât de reprezentanţii autorităţilor locale, cât şi de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, însă Ion Banu nu a primit niciun leu despăgubire, chiar dacă asigurarea era, subliniem, garantată de Statul român.
Asta a antrenat apoi un adevărat tăvălug. Fără să încaseze despăgubirile legale, firmele Agriban SRL şi Agromec SA nu au mai avut cu ce plăti creditele, printre care şi două contractate la BRD, prin programul SAPARD (achiziţia de utilaje agricole). Ion Banu a invocat clauzele de forţă majoră din contracte, obţinând în justiţie, în 2010, o hotărâre definitivă şi irevocabilă, care îl exonera de la plata creditelor.
Mai mult, şi Uniunea Europeană a recunoscut starea de forţă majoră, scutindu-l pe agricultor de la obligaţia de restituire a fondurilor accesate prin SAPARD.
BRD însă a pornit un adevărat război cu agricultorul, care nu s-a încheiat nici până în prezent, încercând cu orice preţ să-l aducă în sapă de lemn. Şi practic a reuşit!
Ziarul Cetăţeanul a dezvăluit caracatiţa intereselor şi a jocurilor de culise din justiţia gălăţeană, din care fac parte judecători, executori judecătoreşti, avocaţi.

Hotărârile definitive ale instanţei, călcate în picioare

BRD nu s-a sinchisit de hotărârea definitivă a instanţei care recunoştea forţa majoră şi îl exonera pe fermier de la plata creditelor şi a cerut executarea silită a grupului de firme pentru o datorie care nu mai era exigibilă din punct de vedere legal.
BRD a deschis succesiv nu mai puţin de cinci dosare de executare silită a agricultorului, toate respinse în final de justiţiei pentru că erau ilegale, în condiţiile în care se stabilise deja, irevocabil, forţa majoră în cazul fermierului Ion Banu!
Sentinţele judecătoreşti au stabilit că titlurile executorii ale BRD la executorul judecătoresc Costel Mândrilă sunt perimate. Ca atare, actele de executare silită au fost desfiinţate de către instanţă.

Breşa pentru BRD din justiţie: judecătoarea Magdalena Hanu şi Curtea de Apel Galaţi

Ulterior, BRD a încercat o altă strategie: a cerut în instanţă insolvenţa Agriban SRL, în baza titlurilor executorii respinse deja de instanţă ca fiind perimate!
Bancherii au găsit breşa din justiţie care să încline balanţa în favoarea lor: judecătoarea Magdalena Hanu, de la Tribunalul Galaţi.
Legăturile sale cu avocata BRD, Gina Palade, ar fi trebuit să o determine pe judecătoare să facă pasul înapoi în aceste dosare. Potrivit unor surse, atât judecătoarea Magdalena Hanu cât şi avocata BRD Palade Gina provin din oraşul Târgu Bujor (Galaţi) şi ar avea o strânsă relaţie de prietenie.
Mai mult, soţul judecătoarei, preotul Corneliu Hanu, şi-ar fi făcut stagiul de preoţie în parohia tatălui Ginei Palade, adică la preotul paroh de la Târgu Bujor, Pohrib Toader, susţine Ion Banu.
Culmea, printr-o sentinţă din octombrie 2016, judecătorul sindic Magdalena Hanu stabilise că nu sunt întrunite condiţiile de deschidere a procedurii insolvenţei, întrucât creanţa pretinsă de BRD este prescrisă.
Ulterior, BRD a deschis mai multe procese de executare silită împotriva firmei din Tecuci, iar magistraţii au ignorat sentinţa irevocabilă de constatare a forţei majore (nr. 1335/2009) a Curţii de Apel Galaţi. Respinsă la procesul pe fond, cererea de insolvenţă a BRD a fost încuviinţată de doi judecători ai Curţii de Apel Galaţi, care au aprobat intrarea în insolvenţă pentru aceleaşi creanţe pe care instanţele, în cinci dosare de executare silită, le constataseră ca fiind perimate.
Ce este dubios este că unul dintre judecători, Alexandru Bleoancă, a ţinut să judece cazul deşi ar fi putut să formuleze o cerere de abţinere de la a judeca reclamaţia BRD. Spunem aceasta deoarece înainte de a fi judecător, Bleoancă a lucrat la compania Ernst & Young, iar BRD e principal client de mai bine de 20 de ani, inclusiv atunci când Bleoancă lucra acolo.
La manşă a trecut din nou judecătoarea Hanu. Pe 13 decembrie 2022, judecătoarea Hanu Magdalena este acuzată că s-a antepronunţat asupra soluţiei din dosar când a scăpat porumbelul că creanţa BRD este certa lichidă şi exigibilă şi că toate cele cinci dosare în care s-a judecat executarea silită pentru sumele din cele doua contracte de credit în care s-a constatat prescripţia nu au legatură cu dosarul de insolvenţă!!!
Judecătoarea Hanu ţine cu dinţii de dosarele Agriban
Victimele acestei mascarade în justiţie au cerut de mai multe ori recuzarea judecătoarei Magdalena Hanu, considerând atitudinea sa drept părtinitoare, pe lângă suspiciunile de legături cu reprezentanţii uneia dintre părţi.
Ultimele cereri de recuzare au fost făcute de Ion Banu în toate cele patru dosare judecate de Magdalena Hanu, cereri care au avut termen de judecată la 18 ianuarie 2023. Atunci judecătoarea a comis-o în mod flagrant – deşi cererile de recuzare aveau acelaşi obiect în toate cele patru dosare, judecătoarea a trimis doar trei dintre cereri la următorul complet de judecată pentru a fi soluţionate (aşa cum prevede legea). Cea de-a patra cerere, taman cea din dosarul principal(!?) a respins-o însă ca inadmisibilă, ca în celebra butadă „Cei patru evanghelişti care erau trei – Luca şi Matei”. Lăsând deoparte ironia stârnită de ridicolul din Justiţia gălăţeană, ceea ce a făcut judecătoarea din Galaţi chiar merită atenţia Inspecţiei Disciplinare a CSM.

Articol realizat de Cătălin Antohe şi Sorin Ghica 17 - februarie - 2023

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

#HaiRomania

Acum două săptămâni, după 0-0 cu Liechtenstein, se punea problema ...

LA GALERIILE DE ART

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni Preponderența figurii umane Așteptat cu ...

Hai, România!

1. "Ne-au luat băieții prin surprindere, știți", îmi aruncă în ...

Info - ecran pentru

Primăria municipiului Galați informează că meciurile naționalei de fotbal a ...