logoImpact EST nr. 880 - 06.08.2021

Medicina de familie pare să fi intrat şi ea în programul de destructurare şi anihilare, aplicat de mai mult timp, dar grăbit de guvernul tehnocrat Cioloş. Avertismentele lansate în aceste zile de medicii de familie se vor  radicaliza  dacă contractul cadru înjositor impus de Ministerul Sănătăţii nu va fi retras. Liderii Patronatului Medicilor de Familie anunţă că se va trece de la mesaje scrise şi banderole de grevă japoneză la nesemnarea contractului cu Casele de Sănătate şi închiderea cabinetelor.

Sistemul medicinii de familie este foarte aproape de colaps

Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale şi pachetul de servicii medicale pentru anii 2016-2017 care intră în vigoare începând cu data de 1 aprilie a fost detonatorul unor tensiuni acumulate în anii anteriori în reţeaua medicinii de familie. Finanţarea deficitară a asistenţei medicale primare, birocraţia din sistem, dar şi problemele cu care se confruntă de la introducerea cardului de sănătate i-a determinat pe medicii de familie din judeţ să ia atitudine. În semn de protest, dar şi de solidaritate cu ceilalţi medici din sistem, începând de luni, aceştia au purtat banderole albastre, iar în cabinete au fost afişate mesaje pentru pacienţi. Acestea fac referire la proasta funcţionare a sistemului informatic din cauza căruia pacienţii stau cu orele pe holuri, la transformarea medicului într-un birocrat care manipulează hârtii în loc să facă consultaţii medicale, la plimbarea excesivă a pacientului pentru obţinerea de scrisori medicale, adeverinţe, declaraţii şi certificate.

În ce-i priveşte, medicii de familie se simt desconsideraţi şi subfinanţaţi

deoarece contractul impune până şi consultaţii gratuite, acordate unor pacienţi care nu sunt asiguraţi, forţând medicii să facă muncă voluntară. Mai mult, e aproape imposibil de oferit servicii medicale de calitate pacienţilor, în condiţiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcţionarea sa deficitară. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de finanţarea deficitară a sistemului medical românesc şi a asistenţei medicale primare, dar şi de disfuncţionalităţile şi birocraţia excesivă în toate sectoarele sistemului medical. Se cere creşterea procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistenţa Medicală Primară. Protestatarii reclamă accesul greoi al pacienţilor la serviciile medicale, din cauza deficienţelor multiple ale sistemului informatic PIAS al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a sistemului cardului de sănătate. Neplata serviciilor medicale şi imputările nejustificate în sectorul medicinii de familie, datorate multiplelor erori ale sistemului SIUI sunt cauze ale falimentării previzibile ale cabinetelor medicinii de familie.

Dacă noul Contract cadru pentru Medicina de Familie nu va acorda dreptul de negociere a medicilor de familie în ceea ce priveste legislatia specifică activităţii lor, nu va elimina supra-sarcinile administrative şi restricţionările economice în activitatea medicală şi va continua să impună un contract înjositor, medicii vor refuza semnarea contractelor cu Casa de Sănătate. O închidere a cabinetelor de familie va genera un blocaj total al sistemului medical în celelalte nivele de organizare.

Silviu VASILACHE 25 - martie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Doar corupţia ucide

Un tren străbate ţara noastră de la dreapta la stânga ...

Util pentru contribu

INFO - formulare facilitati fiscale

Viorica Sandu, deput

PSD respinge vaccinarea obligatorie a medicilor și a profesorilor! Statul ...

Diminuarea risipei a

Material de opinie de Camelia Malahov, Director Taxe Directe, Deloitte ...

Directorul Magearu s

Jupân Pucheanu se încăpăţânează să termine în ultimul său mandat ...