logoImpact EST nr. 900 - 28.01.2022

Ajuns la a şasea ediţie, Festivalul Filmului Românesc la Montréal – FFRM, organizat în decembrie 2012, de asociaţia culturală ROCADE, din Canada, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, a avut, şi de această dată, invitaţi de seamă: regizorul Radu Gabrea, actriţa Victoria Cociaş şi criticul de film Irina Nistor.

În cele trei zile, Festivalul şi-a delectat publicul numeros la Cinéma Beaubien cu o mulţime de filme proaspete şi bune, lungmetraje şi scurtmetraje.

Din această ediţie, organizatorii au introdus o nouă secţiune, aceea de promovare a României, Experience Romania, ocazie cu care a avut loc proiecţia documentarului “Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda”, produs de Consiliul Judetean Vrancea, în regia lui Radu Tora.

Filmele de lung şi scurt metraj prezentate în cadrul Festivalului au fost:

Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), regia Radu Gabrea, Reuniune de familie, regia Florina Dumitrache, cu prezentarea regizorului Radu Gabrea, a actriţei Victoria Cociaş şi a criticului Irina Nistor. Tatăl fantomă, regia Lucian Georgescu, Hello, Kitty, regia Millo Simulov, cu prezentarea Irinei Nistor, Şi caii sunt verzi pe pereţi, regia Dan Chişu, Cheful, regia Andrei Sitaru, cu prezentarea Irinei Nistor, Ho, Ho, Ho!, regia Jesús del Cerro, Pui, cartofi prăjiţi şi o Cola, regia Emanuel Pârvu, Baraseum (Si s-au dus ca vântul…), regia Radu Gabrea, Gobbel, regia Raluca David, cu prezentarea lui Radu Gabrea şi a Irinei Nistor, Naşa, regia Virgil Nicolaescu, Jesús del Cerro, Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu, Umilinţa, regia Cătălin Apostol, Tenis, regia Vladimir Dembinski, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru, Periferic, regia Bogdan George Apetri, Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia Radu Tora, la secţiunea de promovare a imaginii României, Experience Romania.

Evenimentul s-a bucurat de aprecierea publicului larg prezent la proiecţii şi dezbateri şi, un lucru notabil, la fiecare ediţie, deşi numărul spectatorilor de origine română este unul relativ constant, se remarcă participarea unui număr tot mai mare al spectatorilor canadieni. Opiniile acestora din urmă nu diferă foarte mult una de alta, au aprecieri pozitive privind organizarea Festivalului, dar ceea ce este cu adevărat important, descoperă prin intermediul lui o ţară şi o cultură care le sunt, din păcate, aproape necunoscute. Festivalul Filmului Românesc la Montréal este un excelent prilej ca tinerii regizori să-şi promoveze producţiile şi peste ocean şi nu în ultimul rând, unul de a face cunoscute în lume valorile autentice romaneşti.

În acelaşi context, cei prezenti şi-au exprimat speranţa că va lua naştere şi în Romania un festival internaţional de film documentar, cu tematica etnografică, aşa cum există festivale de acest gen în mari orase turistice, istorice şi culturale ale lumii precum Edinburgh (Marea Britanie), Ljubljana (Slovenia), Istria (Croatia), Sardinia, Peruggia (Italia), Ierusalim (Israel), Moscova (Rusia), Vancouver (Canada), Gottingen (Germania).

Cu ocazia prezentării filmului Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia Radu Tora, echipa Festivalului de Film Romanesc de la Montréal a lansat în faţa celor prezenţi propunerea realizarii unei noi producţii, tot în zona Vrancea, cu un subiect tratat succinct în film, obiceiul popular Chipăruşul, specific doar zonei Vrancea. Propunerea vine ca o soluţie de salvare şi de promovare în acelaşi timp a acestui obicei absolut fascinant, astăzi, aproape dispărut. Iniţiatorii proiectului îl văd ca pe soluţie de conservare, până la urmă, a unui crampei din însăşi tradiţia şi spiritualitate vrânceană, şi nu în ultimul rând românească, un obicei a cărui apariţie datează, cel mai probabil, chiar din perioada de formare a poporului român. Mentionăm că, regizorul Radu Tora a realizat în 2009, împreună cu Consiliul Judeţului Galaţi, documentarul “Europe discovers Galaţi County” (Europa descoperă judeţul Galaţi). 

G.C. 25 - ianuarie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Gelu Ţăranu, adic

Gelu Radu a pus un picior ca un stabilopod în ...

Deficit de 18 judec

O fi ea extrem de grea, sau aproape imposibilă admiterea ...

Jupân Pucheanu taxe

De când e primar,don Pucheanu a dublat taxa de habitat ...