logoImpact EST nr. 871 - 15.05.2021

Camerele reunite ale Parlamentului României au omagiat 101 ani de la Marea Unire. A fost ca o compensaţie, dacă vechiul regim insolent şi cu un ministru al culturii incapabil a ratat omagierea centenară s-a încercat această compensaţie întârziată.
Aşadar, cum era de aşteptat şi cum stă bine unei naţii care se respectă – cu rădăcinile adânc înfipte în fertilul sol românesc şi cu faţa spre azimutul misiunii viitoare – Parlamentul României a omagiat, în sesiune solemnă comună, Unirea Românească înfăptuită acum mai bine de o sută de ani în urmă.
Discursuri multe, frumoase, simţite, şi bine articulate. Vorbitorii s-au întrecut între ei în găsirea verbelor cele mai potrivite şi mai patetice, pentru a-şi arăta cât mai claxonat dragostea de ţară şi patriotismul nemărginit de care sunt animaţi. Toţi cred că şi-au justificat, prin chiar această însufleţire studiată, că-şi merită locul politic pe care-l ocupă, ba chiar că merită încă multe mandate viitoare. Un cronicar responsabil ar avea ce să comenteze, dacă şi-ar propune o cronică a evenimentului.
Sigur, rândurile noastre au altă menire şi nu-şi propun să jubileze laolaltă cu vorbitorii de la înalta tribună. M-a surprins însă ideea, clamată de mai mulţi vorbitori, convinşi că vremea disputelor politice între partide şi-ntre liderii lor a trecut şi-a venit timpul concordiei, al armoniei, al toleranţei şi construcţiei. Ideea este frumoasă, dar, cât se poate anticipa, lipsită de perspectivă practică. Nici nu se poate şi nici nu este bine să cântăm cu toţii, la unison, aceeaşi melodie, dând ea este dispusă pentru mai multe voci. Menirea omului politic – cât mai mult bine pentru câţi mai mulţi – capătă substanţă şi conţinut numai în condiţii de dispută, de contradicţie, de opoziţie lucrativă, pusă în rosturi concrete şi punctuale,
Şi-apoi, cum Doamne să fii tolerant cu un partid, cu liderul lui, care ar trebui judecat pentru crimă împotriva naţiunii tocmai pentru felul cum s-a poziţionat, într-un moment istoric decisiv, faţă de ideea de Unire? Oare nu ştia Ion Iliescu, atunci, în 1991, în momentul cel mai oportun pentru restaurarea ţării în vechile sale hotare statornicite istoric, de rezoluţia nr. 148 din 28 iunie a Congresului SUA prin care se arăta cu claritate că Statele Unite susţine eforturile Moldovei de a reveni la trunchiul din care-a fost desprinsă prin violenţă, prin Diktat şi prin înţelegeri ticăloase? Oare ambasadorul României în SUA de atunci şi ministrul nostru de externe nu ştiau de această rezoluţie şi nu l-a informat pe şeful statului de conţinutul ei? De ce a fost ţinută secret, de ce n-a întreprins nimic pentru a-şi arăta gratitudinea şi pentru luarea unor măsuri concrete de punere în act şi-n active practice?
Înţelegem că nu voia să-l supere pe Gorbaciov cu care avea excelente relaţii personale, dar cum poate fi catalogată sacrificarea interesului naţional doar pentru conservarea unor relaţii personale? În vreme ce noi, populaţia din ambele ţări, ne amăgeam cu iluzia unor nevinovate poduri de flori, Ion Iliescu ţinea dosit în sertare un document de maximă importanţă, care ar fi mobilizat mult mai productiv energia ambelor ţări în înfăptuirea visului cel mare al românilor din totdeauna, acela de a reveni în graniţele sale fireşti. Îmi imaginam cu cât cinism privea vechiul tovarăş al celui împuşcat la zbaterile noastre şi cum se hlizea perfid la nevolnicia noastră!
Să reconstituim momentul: Era imediat după cumplita mineriadă, pusă la cale în toate amănuntele de şeful statului de atunci – de Iliescu şi de guvernul său condus de Petru Roman – Europa şi lumea întreagă era cutremurată de barbaria şi gregarismul cu care hoardele cu lămpaşe au fost îndreptate asupra studenţimii nevinovate. Iliescu şi Roman erau compromişi definitiv şi nu mai aveau curajul unor hotărâri ferme şi rezolubile. Piaţa Universităţii a fost Tien An Men-ul românesc organizat cinic şi criminal şi liderul pesedist de atunci nu era dispus la gesturi plăcute poporului peste care guverna.
Acum toţi vorbesc despre armonie şi toleranţă, ceea ce n-ar fi rău, dar mai întâi cred că trebuie ca să aşteptăm pronunţarea justiţiei. Şi sper, dacă tot se va ajunge în instanţă, foştii guvernanţi de la acea dată să răspundă şi la mărturia ambasadorului României la Chişinău de la acea dată, Aurel Preda, care susţine că Mircea Snegur a trimis de două ori delegaţii la Bucureşti, cerând doar o funcţie de vicepreşedinte al României pentru sine, în schimbul declanşării procedurii Unirii şi poate explică fostul preşedinte şi care au fost raţiunile refuzului. Din păcate, Iliescu n-a avut luciditatea şi clarvederea lui Marghiloman, n-a dorit să-şi răcească relaţiile bune cu Gorbaciov şi-a sacrificat cel mai scump ideal al românilor în schimbul conservării unei relaţii personale. De unde să ştie, bietul de el, crescut în spiritul cursului scurt al PCUS bolşevic că şi Marghiloman, la vremea respectivă a trebuit să răspundă unor cerinţe, dar le-a acceptat pentru că ceea ce se obţinea era infinit mai important decât trecătoarele lor pretenţii.
Nu sunt jurist şi nu vreau să mă pronunţ, dar cred că gestul lui Iliescu poate fi interpretat, printre altele, şi ca trădare de ţară. Dac-a făcut-o intenţionat, din orgoliu, din neştiinţă sau din calcule care priveau strict persoana sa, nu mai contează. A rămas credincios programului comunist care, în timpul Cominformului cerea, nici mai mult, nici mai puţin decât integrarea întregii Românii în interiorul hotarelor trasate de balşoiul colos răsăritean. Dar poate Iliescu ne va explica mai bine raţiunile de care a fost călăuzit într-un ceas astral al devenirii româneşti.

Ionel Necula 20 - decembrie - 2019

One Response so far.

  1. Antonia spune:

    Parlamentul României, unit sau nereunit, o şleahtă de profitori pentru care noi alegătorii nu contăm, contează doar ei.

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...