http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

interviu-dimaReporter: Dle Cristian Dima, facem ce facem şi venim la ziua judecăţii proiectelor de esenţă pe care orice campanie de alegeri le propune alegătorilor din Galaţi. Cum să judecăm candidaturile tinerilor care s-au pornit să schimbe lumea politicii-sunt din categoria „noua clasă politică” sau „contributor serios, cer responsabilitate administrativă.”

Cristian Dima: Dacă este să fim riguroşi şi liberali de tradiţie, doar prin programe de dezvoltare bine structurate putem noi înşine să producem revirimentul economic de care ţara are nevoie acum. Experienţele şi experimentele făcute de „capitaliştii” socialişti ce s-au succedat la guvernare nu au adus prosperitatea economică aşteptată de electorat. Se fac promisiuni electorale fără acoperire în rezultate economice, capitalul uman are şi el destule probleme, continuă exportul de forţă de muncă ieftină, investiţiile în infrastructură sunt amânate sau ratate, deci este timpul ca la serviciul public să intre, aşa cum aţi sugerat, o altă garnitură politică, o altă tipologie de candidat să fie supusă votului popular. Este timpul ca o clasă politică novatoare să vină cu idei noi de dezvoltare, noi politicieni să răspundă cu seriozitate la contribuţiile fiscale îndeplinite cu prisosinţă de capitaliştii români, corespunzător ponderii lor în creşterea economică.

Rep: Aveţi în aspiraţiile dv. un suport de excepţie- programul economic al ALDE, „România – a 7-a putere economică a Europei”.

C.D.: Evident, avem în Programul economic ALDE un suport consistent în convingerea electoratului din România. Este un electorat din ce în ce mai pretenţios faţă de promisiunile electorale, priveşte cu circumspecţie propunerile politicienilor de rezolvare a migraţiei forţei de muncă sau pe cele de revigorare a economiei româneşti. După cum s-a mai vorbit în presă, Programul economic al ALDE, „România – a 7-a putere economică a Europei” prevede crearea a 500.000 de locuri de muncă, adoptarea programului ”Prima Afacere”, creşterea investiţiilor străine şi acordarea a 50.000 de euro repatriaţilor care îşi deschid afaceri în România. Programul economic ALDE este structurat pe două capitole principale: „Creştere sustenabilă” şi „Programe adresate diasporei şi generaţiei următoare”.  A crea 500.000 de noi locuri de muncă înseamnă a avea peste cinci milioane de angajaţi, şi astfel să putem rezolva marea ameninţare a sistemului de pensii- numărul angajaţilor nu va fi mai mic decât numărul pensionarilor de asigurări sociale”. Pericolele induse de scăderea dramatică a angajaţilor şi scăderea în general a populaţiei municipiului şi judeţului Galaţi sunt mari şi alarmante. Datele rezultate din ultimul recensământ ne furnizează cifre oficiale: în nouă ani, populaţia Galaţiului a scăzut cu 49.157 de locuitori, adică 16,46%. Ne raportăm la anul 1990, cu Galaţiul pu­ternic centru industrial, cu mari întreprinderi în siderurgie, industria navală şi construcţiile de maşini, cu mult peste o sută de mii de locuri de muncă. La starea de azi, economia axată pe combinatul ArcelorMittal şi Şantierul Naval Damen, dacă mai oferă 10.000 de locuri de muncă. Nu faci reformă prin falimentare şi lichidare, ci prin retehnologizare sau conversia afacerilor. În două decenii de restructurări şi privatizări eşuate, la Galaţi au fost desfiinţate 125.600 de locuri de muncă. În 1990, în judeţul Galaţi existau 234.400 de salariaţi. În ianuarie 2013 numărul salariaţilor era de 108.807 persoane. Punem la socoteală şi scăderea populaţiei judeţului-mai puţin cu 83.000 de locuitori-şi avem proporţia dezastrului. În acest context, ce este vital necesar? Stimularea capitalului românesc. Acum înţelegeţi de ce propunem în Program o creştere medie anuală de cel puţin 5% a PIB, utilizarea Fondului de investiţii şi dezvoltare „cel puţin 10 miliarde de euro”, şi a ajutoarelor de stat, „cel puţin 2 miliarde de euro”, ca modalitate de stimulare a capitalului românesc.

Rep.: Partidele au venit cu finanţări pentru „Prima Casă”, pentru „Prima Maşină”, dv. plusaţi cu „Prima Afacere”?

C.D.: Da, este realizabilă, prin acordarea a 50.000 de euro repatriaţilor care îşi deschid afaceri. Este capitolul dedicat „diasporei şi generaţiei următoare”. „Prima Afacere” va fi scutită de impozitul pe venitul salarial şi de contribuţiile sociale datorate de angajator şi de impozitul pe dividende, pentru o perioadă de trei ani. Am propus încă o reformă de esenţă- înfiinţarea în Guvernul condus şi de liderii ALDE, a unui Minister pentru Românii de Pretutindeni, şi nu doar a actualei Direcţii din MAE. Modelul de urmat este cel aplicat în Israel, ţară ce are un PIB foarte mare, deoarece a folosit eficient resursa umană adusă din diaspora. Acesta este fondul Programului adresat diasporei şi generaţiei următoare. ALDE propune progres prin stimularea capitalurilor autohtone. Libertatea economică este o formă de progres. România trebuie să fie o ţară atractivă. ALDE este probabil singura forţă politică capabilă să dea ţării şi libertate economică, şi atractivitate investiţională. Iată cât de simple sunt principiile pe care se fundamentează proiectele ALDE! ALDE este busola politică ce poate aşeza nava România pe direcţia dezvoltării economice rapide şi durabile. Dacă adăugăm o creştere a investiţiilor străine „de la 3 miliarde de euro în prezent la cel puţin 5 miliarde de euro”, este posibil de aplicat planul salarial. În anul 2020 salariul mediu net, de la cca. 2.000 de lei în prezent, poate ajunge la 3.000 de lei, iar pensia medie la 1.500 lei.

Rep.: „România a 7-a putere economică a Europei”are rezolvările cerute de un proiect de ţară?

C.D.: Este proiectul de ţară prin excelenţă. După cum aţi văzut, şi guvernul tehnocrat este în căutarea unui proiect de ţară, pe care nu prea îl găseşte.  România trebuie să devină o ţară cu o putere semnificativă în Europa, nu este permis să ocupe ultimul loc în Europa la toate capitolele, aceasta chiar dacă are resurse. România trebuie să devină o putere economică a Europei, doar atunci va avea un cuvânt de spus în problemele politice. Nu e uşor, dar putem avea  capacitatea de a face un nou proiect de ţară, în care trebuiesc  angrenate toate instituţiile statului, ale mediului academic, ale societăţii. Cum a spus şi preşedintele Senatului, o creştere a puterii României în Europa nu ar însemna o supraperformanţă a ţării, ci doar ar duce-o acolo unde îi este locul. Nu trebuie uitat că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, are experienţa  perioadei în care a fost prim-ministru al României, când ţara noastră a dovedit că este capabilă să îndeplinească obiective majore, cum a fost cel de aderare la UE.

Rep.: Aţi propus consilierilor locali să vă sprijine în acţiunea de extremă importanţă privind strângerea de semnături pentru iniţiativa „Drum expres Focşani-Tecuci-Galaţi-Brăila-A2. „Nu vreau să merg doar eu cu târnăcopul, să vină şi consilierii cu lopeţile!” aţi glumit, numai că aleşii locali nu au nici umor, nici initiaţivă.

C.D.: E treaba lor, consilierii sunt vocea partidelor, sau mai degrabă tăcerea lor pe chestiunile vitale ale momentului. Eu am solicitat coalizare pe chestiunile esenţiale, pe nevoia de infrastructură, fără de care nici un investitor nu vine în Moldova. Eu voi continua să cer guvernanţilor eliminarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile ţării, considerând că Programul pentru dezvoltarea Moldovei trebuie demarat de urgenţă, cu accent prioritar pe infrastructură. Am mai spus, România trebuie să devină atractivă nu doar prin preţul mic al forţei de muncă, ci şi prin infrastructură.

 

Silviu VASILACHE 18 - noiembrie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...