logoImpact EST nr. 899 - 21.01.2022

Mirela Amariei, Ruxandra Podlisnic şi Dumitru Topală privesc cu ochii de tânăr student în România la opţiunea europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova

 

Reporter: Stimaţi studenţi, am mai dat câteva file din istoria recentă a geopoliticii de după summitul de la Vilnius. Sunteţi oamenii unei tinereţi care refuză zona de influenţă rusească, îşi doresc ieşirea către Europa şi valorile ei. E moment istoric?

Ruxandra Podlisnic: Este un moment istoric chiar foarte important pentru Republica Moldova. Parafarea summitului de la Vilnius este evident o şansă pentru ieşirea din impas, o şansă pentru dezvoltare şi pentru libertate. Poate fi primul pas spre dezvoltare, căci ştim să muncim şi să gândim prosper.

Dumitru Topală: Forţăm menţinerea ţării pe linia de plutire. Ieşim din CSI, întoarcem spatele şantajului. Era şi mai bine dacă Ucraina nu renunţa la semnarea acordului, eram înconjuraţi de Europa şi ne ajuta şi pe noi să devenim mai repede europeni.

Rep.: Cum se explică ezitarea la o ţară atât de mare? Putea să fie pivotul Europei…

D.T.: Ucraina asta a şi făcut . A pivotat între Europa şi Uniunea Vamală. A jucat pe doi poli şi a ales unul nu tocmai favorabil. A ieşit dintr-un impas economic pentru scurtă durată, dar acesta se va răsfrânge negativ asupra ei.

Mirela Amarie: Sunt din Ucraina şi ştiu că modernizarea Ucrainei se poate face doar prin asocierea cu Europa. Cred că Ucraina nu a renunţat definitiv la asociere. Europa rămâne deschisă, jocul se face chiar dacă geopolitica este dificilă. Putin a declarat că nu face nici un şantaj asupra Ucrainei, că Europa face presiuni asupra Ucrainei…

Rep.: Cine să-l creadă?! Avem experienţe şi lovituri de propagandă, care au imunizat pe mulţi la jocul dublu al imperiilor.

R.P.: Şantajele sunt aplicate şi asupra Republicii Moldova. Rusia afirmă că este principala piaţă de desfacere a Moldovei. E fals, la sfârşitul lui 2012 s-a calculat că Republica Moldova exportă în UE 46% din bunuri, iar în ţările CSI doar 41%. Este o diferenţă mare… Rusia spune că prin aderare la UE, Moldova pierde legătura cu partenerii din CSI. Fals şi de data asta, Moldova are acorduri de liber schimb cu ţările CSI, iar prin parafarea acordului, devine partener şi cu Turcia, o ţară importantă. Rusia ne impune şi alt mit, că pierdem importanţa producătorului autohton. Şantajul total al Rusiei se face prin Transnistria, este arma principală împotriva Moldovei… Acolo Rusia are interese mari, cu complexul militar industrial, cel mai mare de pe teritoriul Basarabiei. Transnistria are datorii mari faţă de Gazprom, producătorul de gaze rusesc. Şi mai zice Rusia că Europa nu are nevoie de noi, că vom fi o umbră… Noi ştim că Europa este o şansă imensă pentru Republica Moldova.

Rep.: Țările mici nu fac politică mare, fac politici inteligente, dacă au o clasă politică inteligentă.

D.T.: Rusia impune embargoul pe vinurile şi fructele Moldovei. Trimisul Rogozin a spus „să nu dea Domnul să îngheţaţi la iarnă!” Asta nu e politică, e şantaj deschis, este insultarea unui popor la el acasă.

R.P.: Rogozin a promis deschiderea în Transnistria a unui consulat al Rusiei. E clar că se prelungeşte influenţa Rusiei în teritoriul basarabean.

Rep.: Comentarii persiflante pe forum: Republica Moldova este o republică semisovietică, semiautonomă, o fată care îşi peţeşte singură mirii şi mai are şi un cancer-Transnistria.

D.T.: Rusia este specialistă în cancere naţionaliste – vezi Găgăuzia, vezi republica Sovietică Bălţi, care din fericire a eşuat. Se încercă federealizarea, e joc hegemonic, dar nu a reuşit…

R.P.: Încă se mai finanţează manipulări, mitinguri ale comuniştilor…Oamenii au ieşit în stradă în 23 noiembrie fără să ştie pentru ce. Voronin este o ruşine a neamului, punem capul în jos când vedem ce face. Are rădăcini româneşti, dar este rusificat, e un mancurt.

Rep.: Europenizare, românizare, schimbare de generaţie. Se văd lucrurile altfel din unghiul tinerilor?

D.T.: Sutele de mii de oameni ieşiţi la mitingul din 3 noiembrie au dat un mesaj. Oamenii vor să aibă un parcurs european, să se distanţeze de ideile comuniste. Chiar dacă şantajul rusesc nu se va opri.

D.T.: S-a pus la punct o nouă metodă de descurajare a traseului vestic. Imigraţia pentru muncă în Rusia a adus un alt fel de deportare. S-a introdus interdicţia pe teritoriul Rusiei, deşi acei oameni n-au văzut niciodată Rusia. Microbuze întregi se întorc de la vămile cu Rusia. Rusia este o sursă de venit pentru mulţi moldoveni care merg să muncească acolo, şi au lovit dur.

R.P.: Este un factor de presiune considerabil. Chiar dacă moldovenii fac munci grele, Rusia va interzice acestora dreptul la muncă. Au muncit mulţi ani în Rusia, i-au adus progres şi… Asta îi va face pe unii să fie împotriva drumului pe calea europeană.

D.T.: Rusia susţine orice minoritate din Moldova, că sunt ruşi, bulgari sau găgăuzi. Bulgarii sunt proruşi, deşi Bulgaria este în UE. Chiar şi aşa, majoritatea este proeuropeană, s-a demonstrat şi la mitingul din 3 noiembrie. Proporţia de participare spune totul-la comunişti 10. 000, la proeuropeni 120. 000. Voinţa poporului este clară.

Rep.: Ucraina este un eşec al pactului de asociere.

M. A.: Este o spaimă a Ucrainei pe teme economice, că vor pierde mult. E o economie mai slabă, nu ar rezista competiţiei din vest… În această variantă însă Ucraina va avea de pierdut pe viitor. Miza este modernizarea Ucrainei. Este şi miza Transnistreană. Dacă Ucraina semna, Transnistria era constrânsă să accepte şi nişte valori europene, putea vedea un alt model de civilizaţie…

Rep.: Tot ce se întâmplă este cu voie de la Rusia? Sunt nişte cinici sau sceptici care fac astfel de ipoteze de lucru: „Mai vreţi cinci-şase milioane de săraci? Luaţi-i!”

D.T.: Moldovenismul cu gir sovietic nu este departe de realitatea Republicii Moldova. Este totuşi un procent mic. La mitingul lui Voronin s-au dus nişte bătrâni care s-au oprit, poate se dă ceva… Curentul proeuropean este prea puternic. Curentul celor care sunt dependenţi de Rusia nu mai atrage. Cei care învaţă în România rămân aici sau pleacă în Franţa, Italia. Nu cred că procentajul tinerilor care învaţă la Moscova sau Sankt Petersburg este mai mare decât cel al tinerilor care învaţă în Europa. Avem mari speranţe de la acest acord de asociere. Rusia este un jucător puternic, un jucător mondial, o economie mare, dar jocurile pe care le face politicul ne duc către nevoia de a scăpa de ei. Şi apoi nu uitaţi că CSI nu este doar Rusia. Cele 41 procente pleacă către statele CSI, nu către Rusia.

Silviu VASILACHE 14 - decembrie - 2013

One Response so far.

  1. Basil spune:

    CRACIUN FERICIT IMPACT-EST SI CAT MAI MULTE IMPLINIRI !

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Dan Dobrea şi-a cun

Frumoasa şi distinsa co-fondatoare a restaurantului THE LIVINGROOM din Galaţi, ...

A venit vremea ţapi

O spun cu părere de rău, dar a venit vremea ...

Un interviu CUTREMUR

Ioan Sabău Pop, Prof. Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, ...

Scrisoare deschisă

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea ...

Eficienţă şi efic

Municipiul Galați, în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție/Unitatea de implementare ...