logoImpact EST nr. 855 - 25.01.2021

Ileanaaaa MaricelooooIonutzzzIleana Andrei, Maricel Vitănescu şi Ionuţ Fluture ne propun soluţii de administraţie durabilă la Cudalbi

Reporter: Facem administraţie pentru cetăţeni, dar fiecare din cei 8000 de cetăţeni din Cudalbi are proiectul lui de viaţă şi de ţară.  Nu pare o administraţie a imposibilului?

Maricel Vitănescu: Fiecare cetăţean are cel mai bun proiect de localitate, dar eu am cel mai bun proiect de consultare a cetăţeanului pe proiectele importante de dezvoltare a comunei. Stabilim priorităţile prin consultare, o facem transparent, trebuie arătat exact sumele alocate şi cum le-am cheltuit. Nu face bine ceaţa în cheltuirea banilor publici. De asta apar multe nemulţumiri, e o necunoaştere…

Rep.: Dar poate că pe cetăţean nu prea îl interesează ce face primarul stăpân al bugetului!

M.V.: Ba îl interesează. Electoratul s-a maturizat, vrea mai mult, vrea şi înregistrarea şedinţelor de Consiliu Local.  Vrea să vadă cine le apără interesele, se uită la ce spun televiziunile şi presa, chiar dacă este copleşit de lehamite, de ratarea unor obiective importante pentru comună. Eu am propus ca tinerii să urce pe locurile eligibile în listele electorale, cei care au lucrat afară şi au experinţe din democraţiile vestice, să se implice în schimbările din administraţia locală. Dl Ionuţ Fluture, prezent aici, este un astfel de exemplu.

Rep.: Să-l ascultăm!

Ionuţ Fluture: Am fost plecat 12 ani şi am remarcat diferenţele dintre ţările Europei.

Rep.: În sensul că suntem şi noi românii europeni, dar nu cine ştie ce!?

I.F.: Vrem multe, dar nu avem corectitudinea necesară. Nu am experienţă politică, dar bunul simţ îmi spune că trebuie să înţelegem mecanismele politicii. O privire critică peste administraţie ne spune că trebuie să fie mai mult profesionalism şi respect. Ce e funcţionarul public? Un slujbaş în serviciul public, trebuie să explice, să îndrume cetăţeanul, să aibă răbdare cu cetăţenii, aceştia nu sunt întotdeauna echipaţi cum trebuie, unii sunt murdari şi urât mirositori, vin direct de la muncile câmpului, poate că şi funcţionarul s-a săturat… În Italia, de la uşă te preia cineva, te îndruma, chiar dacă sunt străin, funcţionarul este respectuos. Funcţionarii vestici nu fac diferenţă între cetăţeni, nu au duşmănii şi grosolănii în relaţia cu cetăţeanul. După alegeri, candidaţii se salută, se felicită, sunt respectuoşi, nu doar de ochii lumii… Este civilizaţia alegerilor, e luptă politică, dar nu şi privată.

Rep.: Vreţi să deveniţi consilier local?!

I.F.: Da, vreau să reprezint comuna, să am un cuvânt de spus. Nu vreau să fiu după modelul celorlalţi consilieri, să tacă şi să facă ce vrea Primarul. Vreau să am o opinie, să conteze ce spun ceilalţi, să fie cu adevărat un consiliu…

Rep.: Cum credeţi că se va vota? Tot după principiul turmei, nu contează valoarea omului, ci hipnoza de partid?

Ileana Andrei: Ce am constatat din discuţiile cu candidaţii, care aduc în prim plan problemele oamenilor, sau ale lor, personale-oamenii s-au schimbat, avem un alt electorat, reacţionează la campania aflată la limita decenţei. Sunt lucruri care nu mai merg, nu mai este agreat genul de discurs violent. Oamenii judecă, întreabă de ce vrea cineva să fie Primar…Vor să le ştie faptele, că de promisiuni nu mai au nevoie.

Rep.: Contează în aprecierile oamenilor că un anumit candidat a fost toată viaţa slujbaş la stat?

I.A.: Contează. S-au schimbat relaţiile economice, viaţa îi educă, dar nu prin sacrificii pe seama oamenilor. Când promite ceva, trebuie să meargă până la capăt cu promisiunea. Candidatul să nu vină cu o spoială de realizări în campanie, că nu convinge. Oamenii văd că vin cei de la partid, să-i susţină, şi se întreabă: „De ce îi văd numai acum? Patru ani unde au fost?” Până şi candidatul lor s-a plâns că este o defecţiune, de lipsa de colaborare cu cei de la regiune, de la centru…Nu poţi să arunci candidatul, să câştige şi apoi să-l laşi singur, să se descurce. El face proiecte, insistă, dar nu-i răspunde nimeni!?

Rep.: Nu există un manual de utilizare a funcţionarului! Ha, ha! Ar fi potrivite nişte norme de eficienţă ale funcţionarului în exerciţiul funcţiunii?

M.V.: Cred că nu s-a gândit nimeni, nici măcar mai sus…Programele electorale sunt o înşiruire de probleme din comună. Putea să-l facă orice cetăţean din cei 8000 de care vorbeam. Sunt lideri politici care supralicitează, trec pe liste cât mai multe probleme pe care şi le asumă candidatul, să impresioneze electoratul, şi poate chiar face unul, două. Oamenii nu mai înghit gogoşile, dar unii lideri nu realizează, merg pe aceeaşi linie…Există un şablon-eşti în politică, trebuie să ştii să minţi. Nu minţi, nu ai ce căuta acolo! Trebuie gândit aşa-ce ai votat, aia o să ai! Primul păcălit o să fii chiar tu, votantul. E drept, nimeni nu vine cu proiecte faraonice, parc industrial, şosea de centură, etc. Suntem la nivelul rural, e o îndârjire a dezinformării, a anihilării contracandidatului.  Cea mai des întâlnită este placa cu ajutarea unui alt contracandidat. E o tehnică promovată de alte partide mari…Este nepotrivit şi comportamentul câştigătorilor în alegeri. Câştigă, e mare sărbătorire, parcă a câştigat la loterie, a câştigat viaţa veşnică.  Ce câştigă un viitor primar? Griji, muncă, viaţă de familie neglijată…Apare sindromul ciuruirii, al distrugerii duşmanului. E lipsă de cultură civică. Şcoala şi familia ar trebui să facă ce trebuie. Cei în vârstă sunt fundaţia casei, tineretul este viitorul, speranţa, schimbarea, şansa meritocraţiei, satisfacţia de a câştiga pariul democraţiei.

Rep.: Toată lumea ştie să cheltuie, dar puţini ştiu să facă bani. Aţi stabilit cum se pot face bani în mod liberal la Cudalbi?

I.F.: Prin  muncă. Dar cu chibzuinţă. Cu studii terminate, cu afacere rezonabilă, sigură, cu o colaborare bună cu administraţia. Dacă voi fi consilier, voi schimba anumite obiceiuri ale incompetenţei şi ale imposturii.

Silviu VASILACHE 21 - mai - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Corp nou de clădire

Primăria municipiului Galați informează că a fost semnat contractul de ...

Primarul Ionuț Puch

Elevii gălățeni vor primi burse duble și chiar aproape triple, ...

Pași de urmat la pl

Pași de urmat la plata taxelor și impozitelor prin www.ghiseul.ro Având ...

Opt blocuri vor fi m

Primăria municipiului Galați informează că opt blocuri de locuințe vor ...