logoImpact EST nr. 893 - 30.11.2021

Gheorghe Caruz citeşte manualul de utilizare al (in)justiţiei de România şi nu pricepe cum de scapă aşa uşor de sub control

 

„Suntem loviţi de grupările infracţionale şi deloc apăraţi de stat”

Reporter: Dle Caruz, de când am aflat de falimentarea a trei dintre firmele dv de top, trăim mult mai debusolaţi şi perplexaţi. Dacă e atâta flagrant şi intreprinzătorul este pândit, ameninţat şi executat, se cheamă că mai putem continua cu aşa zisul„mediu de afaceri”?

Gheorghe Caruz: Încă mă mir că anumite grupări infracţionale influenţează până şi Justiţia, să facă abuz după abuz, să închidă firme, să distrugă proprietăţi şi bunuri, în afară de bunurile mele personale, care sunt de fapt bunuri naţionale. Păi, dacă acolo lucrau 1500 de oameni în total, asta nu-i distrugerea unui bun naţional? În loc să fim sprijiniţi, să prosperăm, să reinvestim , suntem loviţi de grupările infracţionale şi deloc apăraţi de stat. Cum este posibil aşa ceva? Am luat Galco din faliment şi am investit toţi banii câştigaţi în această unitate. Aducea un profit anual enorm. Am făcut două proiecte, pe fonduri europene, unul pe modernizare, că atunci era totul vechi sau furat, piesele active erau de nefolosit. Am pus-o pe picioare şi funcţiona. Galaţi Company era cunoscută în toată Europa şi America, pentru preparatele din carne de cea mai bună calitate. Erau exportate la armatele din UE, la armata SUA, şi chiar şi la ruşi. Era un brand de Galaţi, am luat premii în Austria, dar s-a întâmplat un fenomen…Era când am terminat al doilea proiect, să facem modernizarea celui mai mare congelator din Europa – consuma lunar 1,6 miliarde energie electrică şi noi voiam să cheltuim doar 600 milioane, şi se închidea cercul. Eram şi producător şi prelucrător de produse din carne. Totul era bine organizat, dădea locuri de muncă la mulţi oameni. La un moment dat s-a făcut sesizare pentru 120 de firme din România care aveau suspiciuni de fraudare a fondurilor europene. Printre acestea era trecută şi Galco. Era incredibil, dar s-a dat dispoziţie să se facă procese verbale, apoi titluri executorii şi s-a trecut la poprirea conturilor. Făcusem şi al doilea proiect, făcusem şi recepţia şi mai rămăsese de plată un milion de lei la cei care făcuseră lucrările, şi care erau acoperite de banii de primit de la UE, adică 3,5 milioane. S-a făcut şi aici poprire, n-am mai putut plăti, şi la finanţarea europeană, dacă nu plăteşti furnizorii, nu primeşti.

Rep.: Se vede clar că băieţii deştepţi de la vigilenţa de partid vă doreau falimentat? I-aţi identificat?

G.C.: Da, am aflat, erau cei din echipa de conducere de la APRDP, in frunte cu directorul, care a semnat documentele. Când e fraudă, APRDP trebuie să trimită la Departamentul antifraudă, să verifice…Este fraudă, ajungi la justiţie, şi dacă justiţia spune că ai fraudat, se face procedura de poprire şi sechestru, cu titlu executoriu.

Rep.: Unde nu s-a respectat procedura?

G.C.: Nicăieri! Nu s-a respectat nimic din lege. Se spune că pe baza unui raport preliminar nu se pune poprire pe conturi, este prezumţia de nevinovăţie. În 90 de zile, cel care a făcut controlul dă un raport definitiv. Dacă scrie fraudă, e în regulă.

„Rugină era lichidator pentru Galco, dar bloca activitatea şi pentru Soroli”

Rep.: Dacă erau nemulţumiri, înseamnă că ori vi s-a cerut ceva şi nu aţi dat, sau aţi vorbit ceva ce nu trebuie despre cine nu trebuie.

G.C.: Cei de la APRDP nu mi-au cerut nimic. În schimb, am primit un telefon de la un deputat, care m-a avertizat. „Mă, vezi că am fost în cutare loc, erau doar două persoane, şi dacă nu dai banii celor de care îţi spun, o să ai necazuri.”Era o plată preferenţială la altă firmă de-a mea, care trebuia să primească, dar într-o anumită ordine. Firma avea probleme din cauza altor abuzuri- cum că analiza apei de porci nu era bună, şi că nu era laborator autorizat/acreditat. Ori tocmai că era, laboratorul Larex era acreditat. Mi s-a pus poprire pe conturi, mi s-au luat banii şi nu am mai putut continua nici activitatea de creştere a porcilor. Când e criză, creşterea porcului nu e rentabilă, deci nu ai cum să dai miliarde înapoi.

Rep.: Și nici o autoritate a statului nu intervine să-l apere pe intreprinzător?

G.C.: Da, infractorii au atâta putere că nu intervine nimeni…Îmi ascultă şi telefoanele. Cum mi-am dat seama? Când s-a numit lichidator la Galco, au făcut în aşa fel încât să fie dna Rugină Doina din Galaţi. Cum a venit, dna Rugină a pus sigilii pe toate uşile, blocând şi utilajele lui Soroli Cola, care doar erau depozitate în aceste clădiri. Rugină era lichidator pentru Galco, dar bloca activitatea şi pentru Soroli. S-a făcut plângere penală. Ca să justifice abuzul, a făcut alt proces, prin care a afirmat că eu şi familia mea nu am ajutat firma cu bani. Ori, toţi banii din profit i-am dus la firmă, să se dezvolte. Pretinde că nu ar fi fost un împrumut real.

„Ne pricepem să ne distrugem singuri şi apoi să ne plângem că nu avem locuri de muncă”

Rep.: Și tot în această fază au apărut cecurile fără acoperire?

G.C.: Nu , acolo este altceva. Am plătit experţi, avocaţi, cheltuielile de judecată nu le pot recupera, iar utilajele, vrând să văd în ce stare mai sunt, am constatat că tot ceea ce se solicita să vând, era furat. S-a furat de aproape 600 000 de lei, banii se împart între ei, cei care fură cu cei care …S-au furat utilaje, bunuri, chiar şi uşile de inox. O uşă de inox are 300 de kg, s-a furat cu camioane, deşi era păzit de firma dl Morar, avea sigilii şi era în custodia lichidatorului. Totul era bine organizat pentru jaf şi furt. Când a preluat dna Rugină, a refuzat să ia de la Tribunal citaţiile pentru datornicii noştri. A refuzat să preia şi recuperarea furtului de 60 de miliarde, de carne luată de la abator…Nu s-a prezentat nimeni, toţi au scăpat. Este ceva de necrezut. Ne pricepem să ne distrugem singuri şi apoi să ne plângem că nu avem locuri de muncă. Anual se plăteau 250 miliarde lei impozite la statul român. Prin distrugerea societăţii, 500 de oameni au plecat la şomaj şi s-a pierdut de la buget doar în primul an 25,3 milioane de lei. Statul a pierdut enorm. Am fost la ministrul agriculturii, am spus de ce se întâmplă, cum se execută întreaga firmă în loc să se sanţioneze doar presupusa fraudă, un utilaj de tocat carne, de 30 000 de euro… A înţeles, a scris o adresă, am depus-o în instanţă, îi cerea directorului Găvan de la APRDP să retragă toate procesele verbale. Nu s-a retras nimic. Păi, ce fel de ministru era Tabără? Și de la Bruxelles s-a spus că trebuie luaţi banii doar pentru utilajul suspectat. Nici asta nu s-a făcut, firma trebuia distrusă. I-am dat în judecată, am ajuns la Înalta Curte, am câştigat, dar firma nu mai putea fi salvată. Au confirmat şi cei de la OLAF că nu este fraudă, au trimis instanţei, la APRDP, dar nimic.

Rep.: Pe cine aţi supărat acolo sus, de a dat ordin „Să moară!”

G.C.: Cred că pe Băsescu. Am spus în public că nu este posibil ca el să spună în public de fraudă, fără să verifice…Eu eram Preşedinte al Patronatului Producătorilor de Carne de Porc. Cum adică, suntem toţi nişte hoţi? Dar nu beneficiem şi noi de prezumţia de nevinovăţie? Am devenit insolent pentru că eram foarte lovit, şi pe nedrept. Nu puteam să accept ce se spunea. Am fost trecut pe site, firmele cereau plata anticipată, era criză deja, iar când s-au blocat şi conturile…Când am ajuns în justiţie, m-au lovit cu repartizarea aleatorie deloc aleatorie. În procesul dintre Soroli Cola şi BRD, de contestaţie la executare, dosarul meu a fost scos de pe ordinea de zi şi repartizat special judecătorului Mihăilă Surdu. Când a venit , l-am recuzat, pentru că s-a exprimat în alt dosar cam aşa: „Lasă, găsim noi ac de cojocul lor!” Cum să nu-l recuzi în condiţiile astea? Și a doua zi aveam conturile blocate. E clar, sunt grupuri infracţionale organizate!

Silviu VASILACHE 27 - iunie - 2014

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Informare contribuab

INFO-Solicitarea certificatelor de rezidenta din SPV de catre PF

Creșă nouă în cl

Primăria municipiului Galați informează că, în urma licitației publice, a ...

Informare - lumini f

Primăria municipiului Galați informează că în apropierea Sărbătorii Sfântului Apostol ...

Lucrări de semnaliz

Primăria municipiului Galați informează că, începând cu data de 26.11.2021, ...

Doi judecători ai C

Justiţiabilul Ion Banu este de zeci de ani într-o bătălie ...