logoImpact EST nr. 871 - 16.05.2021

Practicianul proprietar Emil Ancuţa şi teoreticianul cercetător Valentin Bodea ne oferă modelul „Case din trecut care râd la viitor”

 

Reporter: Dlor, serialul „Case care plâng la Galaţi” are un episod fericit şi diferit-„Case care râd la viitor” şi ai cărui autori sunteţi.Dl. Bodea a făcut cunoscută într-o carte istoria unor case istorice, monument de arhitectură, dl. Ancuţa le-a redat unora dintre ele deschiderea către un alt început. Să facem laudaţio!

Valentin Bodea: Iniţiativa dlui Ancuţa este lăudabilă .Mai ales că sunt puţine astfel de intreprinderi, de a da o şansă unor clădiri europene, care dau identitatea portului Galaţi. Statul nu se implică, legea retrocedării este precară…Este nevoie de mai mult voluntariat. Nu este un concept pe spiritul nostru balcanic, toţi vor profit…Dar, eu am continuat să scriu, poate apar proiecte, vin zidari, restauratori, poate se refac clădiri şi prin munca de voluntariat. Fapte, nu vorbe! Să se facă renovare şi restaurare, pentru cele din perimetrul de protecţie. Nu este admisibil să lăsăm case monument să se degradeze şi apoi să le declasăm. Statul ar trebui să se implice un pic mai mult. Brăila aduce firme din Franţa, ca să identifice clădirile de patrimoniu, caută fonduri europene, vrea să le valorifice. Ei au făcut Piaţa Regală, putem şi la Galaţi strada Domnească…Nu e suficient să faci o listă. Chiriaşii nu au bani, casele capătă repede bulina roşie, şi apoi…

Emil Ancuţa: Am luat o primă casă în zona istorică, şi de acolo mi-a vent pasiunea pentru restaurare. Am descoperit că e importantă identitatea unei zone, deci am revenit cu o altă clădire, pe str Alexandru Cuza. Casele care merită restaurate sunt pe Domnească, Cuza şi Bălcescu. Cei care nu au grijă de clădirile protejate, să fie amendaţi. Dacă nu au bani, ei trebuie relocaţi în alte locuri şi în clădirile monument să vină cei care pot să le refacă. Oraşul nostru ar putea arăta altfel, vizitatorii s-ar putea simţi bine…Ar fi mai mulţi turişti, ar fi bani mai mulţi la buget, deci şi oamenii din Galaţi ar putea deveni mai bogaţi. Trebuie găsită de urgenţă o zonă care să fie exclusiv pietonală. Aşa cum au toate marile oraşe.Brăila şi Constanţa au zonă pietonală. Nu mai spun de Braşov, Sibiu , Munchen şi alte oraşe, cunoscute tocmai prin zona lor pietonală, foarte activă. Ce aflux de oameni, ce relaxare crează…Magazine, restaurante, parcuri…

Rep.: Este melanjul fericit care face să pulsese inima turismului.

E.A.: Avem Faleza, dar nu e acelaşi lucru. Faleza este un parc, un muzeu…Zona pietonală este vitală. Când vine cineva în Galaţi, vrea să vadă identitatea locului. Acum nu ai unde să-l duci! O casă este făcută, zece nu. Un restaurant colo, peste un km altul. Trebuie să avem o zonă compactă, în care turistul să se poată plimba o oră. Și apoi să plece la treburile lui cu o impresie. Dacă e să propun ceva, aş face zonă pietonală între Parcul Eminescu şi str Gării sau Basarabiei. Zonele adiacente, dintre Parc şi Brăilei şi dintre Basarabiei şi Gării ar putea fi potrivite pentru parcări. Nu ar deranja foarte tare, doar traficul auto trebuie deviat. Ori pe str Cuza, ori pe Dogăriei. Staţiile pot fi mai lungi şi se rezolvă. Zona compactă cu clădiri vechi devine o sursă de bani. Toate clădirile s-ar renova rapid. Comunitatea nu ar trebui să investească nimic. Piatra cubică se află sub asfaltul de pe Domnească, deci nu trebuie decât decopertat şi aranjat puţin. Ar fi un început, trebuie văzute efectele.

Rep.: Nu e prea complicată devierea circulaţiei?

E.A.: Nu. Se pot găsi locuri de parcare pe Cuza, poate chiar clădirea de lângă Prefectură, tot stă degeaba de 10 ani…Este şi afectată, nu s-a făcut nici o conservare, trebuie luată de la zero. Acolo, poate fi amenajată o parcare, o piaţetă, ar putea fi chiar parcare suptraterană, nici nu mai investeşti prea mult. Și pe Cuza nu trebuie să opreşti prea mult, pot fi staţii lungi.

Rep.: Dle Bodea, aţi participat la dezbaterile din timpul alcătuirii Planului de Urbanism General. Care au fost concluziile ?

V.B.: Dezbateri au fost, dar nu s-a demonstrat ceea ce trebuia. Au fost extrase câteva idei, dar nu s-a demarat nimic. Poate în viitor. Pe hârtie arată bine, dar realitatea este alta. Nu se ştie pe unde se poate devia traficul. Pe Basarabiei şi Traian sau pe Dogăriei şi Cuza? Rămâne de văzut. Nici nu ştim dacă se doreşte devierea traficului. Nu e complicat, e doar un sens şi Transurb, cu troleul, deci s-ar putea devia în alte părţi.

Rep.: Pe Domnească sunt clădiri sănătoase, dar altele îşi dau duhul. Mai pot fi salvate?

E.A.: Aproape toate pot fi salvate. Este şi câte una afectată grav, nu mai poate  fi păstră…Dar, chiar şi în aceste cazuri, clădirea poate fi reconstruită, cu păstrarea elementelor de arhitectură.

Rep.: Spuneaţi că parcările sunt esenţiale, dar Primăria nu achiziţionează terenuri pentru amenajări publice, dimpotrivă, vinde. E sănătoasă tendinţa asta?

E.A.: Se pot vinde. Părerea mea este că toate casele şi terenurile Primăriei trebuie vândute. Tot ce nu este util. Este jenant că nu poate prelua spaţiile care îi aparţineau. Mă refer la sediul Primăriei din anii 30-40, Casa Lambrinide, sediul CFR. Este o clădire bună pentru sediul Primăriei şi la ora actuală. Și oricum, regionala CFR nu mai este la Galaţi, e la Iaşi, în gară au ditamai clădiroiul, deci CFR în faliment are două clădiri şi nu e normal ca noi să plătim chirie de 10 000 de euro lună de lună ca să păstrăm clădirea veche şi uzată. Alte oraşe, ca Aradul, ca Oradea, au obţinut bani europeni pentru a restaura centrul vechi. Numai la noi nu reuşim nimic. Suntem în urmă cu 10, cu 20 de ani. Suntem în urmă şi faţă de Brăila.

Rep.: Ce strategie ar trebui aplicată pentru a reveni pe drumul european?

V.B.: Primăria ar putea să investească, are în administrare nişte clădiri, cum ar fi Palatul Simion Gheorghiu. Nu s-a reuşit, nu se va reuşi nici de acum. E clădirea cu care începe rezervaţia de arhitectură. Stă bine acolo, face legătura şi cu alte case de pe Gamulea, acolo e şi casa fostului primar Codreanu. S-a încercat o renovare, dar se aşteaptă. Nici pe Logofăt Tăutu nu se întâmplă nimic, nici la Casa Mantu. Moştenitorii lui Tecla Corvisianu nu vor să recunoască plăcuţa de monument istoric, au scos-o. Cred că o lasă să se dărâme. La fel se dărâmă clădirea din faţă, făcută praf de chiriaşi. Nu se ocupă nimeni. Ce nu poate să salveze, demolează! Serviciul de arhitectură are tot timpul altceva de făcut, decât să restaureze. Undeva pe Domnească s-a comis ceva oribil, au construit în curtea grădiniţei Elena Doamna un bloc. Cu termopane nu faci restaurare, e brutalizare a ideii de rezervaţie de arhitectură.

Rep.: Ar trebui ca Primăria să aibă serviciu juridic şi mai ales arhitect.

V.B.: Avem arhitect, dar nu prea colaborează. Nu-i place nici presa, nu-i plac nici localnicii, nu-i plac nici oamenii din diferite instituţii. Nu colaborează.Nu face decât muncă de birou. Dar din birou nu se văd decât câteva cărămizi din acest oraş.

Silviu VASILACHE 11 - octombrie - 2013

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

În dosarul penal di

Gălăţenii au sfidat din nou instanţa Săptămâna trecută a avut loc ...

Şeful Casei de Pens

Încercăm să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici, ...

Funcţionar de prim

Funcţionarul public al unei primării, condamnat în trei dosare penale. ...