http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST anul XXII – 2022, nr. 918 - 11.08.2022

Reporter: Sunteţi a treia oară în vizită la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, în fruntea unei delegaţii de 10 profesori de istorie şi membri ai conducerii Universităţii Umaniste din Ismail. Marcaţi prin aceste proiecte de colaborare universitară o altă viziune privind cooperarea dintre cele două ţări şi zone de vecinătate?
Iaroslav Kiciuk: Zona de sud a Ucrainei din regiunea Odesa este o zonă multiculturală, şi tocmai prin aceasta, este foarte interesantă. Ştiu că dv. în publicaţia Bugeac aţi numit-o „A patra Europă”. Pornind de la realitatea acestei Europe, şi de la faptul că Universitatea Umanistă din Ismail este unica universitate de stat din zona de sud a Ucrainei, autoritatea ucraineană o doreşte a fi nu numai o instituţie de educaţie, dar şi de promovare a culturii minorităţilor din zona dată. Evoluţii de ultimă oră fac ca la Universitatea Umanistă din Ismail să se dezvolte un Centru al culturilor naţionale din Bugeac. Avem modelul Centrului de informare, propus din partea României. Plecând de la acest model, şi alţii au venit cu propunerea de a crea astfel de Centre, astfel că peste o lună se va înfiinţa şi Centrul de Informare al Bulgarilor din regiune.
Rep.: Se vrea imprimarea unei dimensiuni universitare realităţilor etnice şi multiculturale din regiunea Odesa?
I.K.: Da, va fi o structură cu personalitate juridică distinctă. Scopul acestui centru este de a armoniza şi conecta culturile multinaţionale care trăiesc în Ucraina de Sud, pe un mediu actual favorabil desfăşurării unor manifestări interculturale. La Centru vor putea fi organizate diferite manifestări: conferinţe ştiinţifice, dezbateri, dialoguri, vor fi nu numai activităţi educaţionale, de învăţământ, dar şi culturale.
Rep.: Este un context favorabil comunicării, facilitat de schimburi de profesori şi studenţi între universităţile Dunării de Jos?
I.K.: Da, comunicăm în spirit european şi în acest mod. Suntem onoraţi de invitaţia făcută de colegii de la Universitatea Dunărea de Jos, există deja un fel de prietenie profesională, este a treia oară când ne întâlnim. Azi am adoptat formatul mesei rotunde, a fost de fapt o conferinţă ştiinţifică, centrată pe probleme de istorie comună, pe dialogul cultural româno-ucrainean. Pregătim o dezbatere pe 11 mai, când Universitatea din Ismail este invitată la Universitatea din Galaţi, la o altă conferinţă ştiinţifică. Astăzi, profesorii de istorie au propus mai multe teme, idei de proiecte, ce vor fi realizate în comun de cercetătorii din cele două centre universitare. În 2 aprilie, studenţii de la Facultatea de Filologie vor veni la Galaţi, la cursurile de limbă română. Eu sunt un rector care are numai doi ani de experienţă, mă cred un rector tânăr şi democrat. Este important să fiu rector la un moment cheie-catedra de Limba şi Literatura Română era practic în proces de  desfiinţare, dar prin aceste relaţii de reînnoire a colaborării, promovate de rectorul Iulian Bârsan, se înviorează relaţia dintre cele două universităţi. Studenţii care vor dori să studieze, o pot face la  Universitate, şi suntem bucuroşi că se întâmplă asta. Avem o strategie de colaborare, o perspectivă, o apropiere europeană cu Galaţii, cu studenţi care pot studia fie la Ismail, fie la Galaţi. Nu putem neglija un fapt-studenţii noştri sunt elita intelectuală a Ucrainei, şi facem tot posibilul ca după absolvirea universităţii, tinerii să găsească un loc de muncă, să se realizeze, în Ucraina sau peste hotare. Îi susţinem pe aceşti tineri, să acumuleze cunoştinţe, să se întoarcă în ţară, să aibă o altă viziune, europeană.
Rep.: Ne oferim ca prin demersurile de informare şi promovare, publicaţia „Bugeac” să devină prima platformă de cooperare multiculturală transnaţională la Dunărea de jos!
I.K.: Suntem gata să extindem acest proiect în zonă, avem multe comunităţi care citesc, publicaţia poate fi o prezenţă binevenită şi în bibliotecile din zonă, există această deschidere. Putem promova diverse programe de pregătire a tinerilor, pentru munca de corespondenţi ai publicaţiei. Suntem recunoscători pentru sprijinul Universităţii din Galaţi în dezvoltarea acestor programe, educaţionale şi informaţionale, ce ne va permite pregătirea de cadre didactice, dar şi în ştiinţe administrative şi management. Pregătirea pentru deprinderea limbii române este foarte importantă pentru noi, studenţii să aibă această practică curentă, folosirea limbii române. Mă bucur că rectorul Bârsan este foarte progresist, şi că acceptă aceste colaborări şi relaţii. Trebuie să spun că această cooperare aste atractivă şi pentru administraţie, este interesantă şi pentru primării, se pot propune multe proiecte pe această relaţie. Noi vom susţine cu mijloacele noastre aceste posibile punţi de cooperare europeană.

Interviul a fost realizat pentru publicaţia „Bugeac”, editată de Societatea Jurnaliştilor din Galaţi

Silviu VASILACHE 9 - aprilie - 2017

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

Controale operative

La momentul de față, Casa de Asigurări de Sănătate Galați ...

România a ratat pri

Comisia Europeană a anunţat în exclusivitate pentru G4Media că prima ...

O plictisitoare oră

Este marţi, 26 iulie, anul de greaţă 2022. Ceasurile arată ...

Rafila, un agramat c

Era luni, 25 iulie, 2022. Pe toate canalelele TV s-a ...