http://impact-est.ro/wp-content/uploads/anunt-nou.jpg
logoImpact EST nr. 912 - 21.05.2022

butunoiu_7843Dorin Butunoiu câştigă primul lui mandat de candidat independent într-o epocă a votului de turmă de Partid

Reporter: Dle Butunoiu, cum să privim succesul dv. la alegerile locale, unde s-a întâmplat minunea-sunteţi unul dintre cei doi consilieri locali aleşi pe principii uninominale, şi nu pe liste de partid. Se schimbă lumea şi electoratul?

Dorin Butunoiu: Nu e un succes de conjunctură, numai al nemulţumirii generalizate faţă de clasa politică. E un succes al muncii intense a fiecărui candidat, e un succes de analiză serioasă făcută de alegători. Cei care au pus ştampila, au validat partidele în proporţie de 10-15%, dar restul a fost puterea de convingere a fiecărui om, căruia îi ştiau activitatea şi voiau să-l sprijine. Printr-un anumit candidat, alegătorul vrea să transmită mesajele mai departe.

Rep.: Strângerea semnăturilor a fost cumva lejeră?

D.B.: Deloc! A fost vorba de doar o săptămână, dar a fost posibilă datorită apelului pe care l-am făcut la multitudinea de prieteni din agenda de telefon şi de pe facebook. Am reuşit să strâng 5000 de semnături pentru judeţ, deşi eu cred că este o anomalie…Am strâns semnături şi din Galaţi, dar şi de la Tuluceşti, Smârdan, Braniştea, Tecuci… Am alergat o săptămână, nu mi-am pregătit campania cu afişe, meşuri…Am făcut totuşi o echipă de campanie, am găsit avocat, mandatar, om pentru relaţia cu presa, un altul pentru monitorizare pe Facebook, grafician, am lucrat şi la un program electoral. M-am organizat, a fost multă muncă, dacă aveam mai mult timp, puteam aduna peste 10 000 de voturi.

Rep.: Ha, ha, puteaţi obţine două locuri!

D.B.: Nu am mers prea mult în judeţ…Am făcut totuşi afişaj, am mers efectiv în teritoriul municipiului. Am făcut contracte cu presa, cu tipografia, cu avocatul, am avut mandatar financiar…Am organizat campanie în parcuri şi pieţe, am fost la porţile marilor firme – Şantierul naval, Combinat, unde am discutat personal, de la om la om. Am fost mereu prezent cu echipa. Unii mă cunoşteau, alţii nu… Mă ştiau din activităţile cu fonduri europene, din scandalul cu Bacalbaşa, de la activităţile sportive. Am încercat să-i lămuresc despre lucrurile care se pot schimba. Am remarcat lipsa de interes a cetăţeanului de a mai credita partidele. Până şi prezenţa la vot trebuie să fie un semnal de alarmă. 37% pe municipiu şi 42 la sută în judeţ este o situaţie alarmantă. 37% procent pe municipiu este foarte puţin, este procentul cel mai mic înregistrat din toate alegerile de după 1990. Eu aş introduce din această cauză votul obligatoriu. S-a putut schimba legislaţia alegerilor, poate fi schimbată şi natura votului-să fie obligatoriu! Cetăţenii se plâng, dar libertatea de a se exprima presupune implicare. Unii m-au înjurat direct, deşi nu mă cunoşteau. Este o carenţă de educaţie , o fi şi frustrare, dar fiecare se poate exprima totuşi civilizat. Frustrările sunt explicabile, deziluziile sunt mari, se manifestă la astfel de contacte electorale. Eu nu am mers acasă la cetăţeni, mi-era jenă să deranjez, nu pot bate la uşă. Cum să baţi la uşă doar la campanie, şi apoi să uităm de ei?

Rep. Să introducem votul censitar, nu oricine ştie ce votează, mai ales dacă sunt atât de dependenţi de un anumit venit. Votantul nu trebuie să fie educat pentru votul responsabil?

D.B.: Avem mari probleme la educaţie, la votul responsabil…Abia 2% din cei din mediul rural mai merg la universităţi. E grav, sunt mulţi copii, dar gradul de cultură e limitat. Puţini ajung mai sus, puţini au ambiţii…Se plafonează majoritatea, şi nu e din cauza sărăciei…

Rep.: Sunt loviţi de fenomenul lehamitei?

D.B.: E un sindrom al involuţiei. Nu suportă succesul celuilalt.

Rep.: Dv. aţi adus în atenţie câteva propuneri esenţiale. Care sunt acelea?

D.B.: Am propus câteva proiecte forte. Intrările în municipiul Galaţi trebuie să fie corespunzătoare unui oraş european. M-am prezentat cu realizările mele din proiectele anterioare-locuri de muncă noi, reabilitări de clădiri, asfaltări, construire piaţă la Lieşti, un drum la Schela, am făcut prelungire de iluminat public la Braniştea şi Şendreni, am reabilitat căminul cultural la Hanu Conachi. Am dezvoltat GAL-urile, am atras banii, a fost o iniţiativă dusă la capăt fără sprijinul nimănui dintre autorităţi. Am fost discret, am mers direct la beneficiari…Dacă spuneam, ori lua cineva ideea, ori erau blocate iniţiativele. Am dezvoltat şi câteva proiecte sportive, am luat vreo şapte oameni cu mine, funcţionează şi aşa… Metalosport este un club de fotbal propus în acest mod, pe bazele de sport ale municipalităţii. Ulterior, am obţinut şi finanţare de la municipiu. Practic, Metalosport a rămas singura echipă municipală, restul s-au desfiinţat. Am adus o serie de idei care pot fi preluate şi de actualul Primar-Plaja Dunărea, soluţia potrivită pentru câinii comunitari, o serie de proiecte europene, management nou la Primărie.

Rep.: La ce v-aţi gândit-la o altă normă de calitate a serviciilor, la un sistem mai prietenos cu cetăţeanul?

D.B.: M-am gândit la nişte contracte de management performant, cu directorii de instituţii din subordinea Consiliului Local, pe termen de doi ani. Managerul are timp şi pentru buget, poate face corectări după un an, dar apoi…M-am gândit şi la angajarea city-managerului prin concurs, nu pe relaţii de partid. Iar acesta să împartă oraşul în cinci zone, unde să angajeze cinci manageri de zonă, cu birou chiar în teritoriu, care să vadă bine problemele din teritoriu, să urmărească investiţiile. Nu poate doar Primarul să urmărească tot oraşul, să ştie ce copaci trebuie tăiaţi…Problemele curente aparţin managerilor de zonă, Primarul priveşte la proiectele mari. În ce îmi revine, la Consiliul Judeţului vor activa pentru realizarea unor proiecte de drumuri, pe POR, rezolvarea rapidă a Strategiei judeţului, în două luni, asfaltarea drumurilor judeţene, sprijin financiar judeţean pentru cluburile de liga 4 şi 5, să fie încurajate să practice sportul… Nu sunt interesat de funcţii, ci doar de proiectele importante şi utile.

Rep.: Cum o să acţionaţi în calitate de consilier independent în marea de consilieri cu ordine de partid? Aplicaţi o strategie de cunoaştere a derapajelor, veţi face conferinţe de presă, veţi face public telefonul de contact?

D.B.: Nu m-am gândit…O să fiu independent şi vocea cetăţeanului. Îmi voi face cunoscut un număr de telefon, voi fi vocea lor, voi prelua problemele sesizate şi le voi promova în Consiliul Judeţului.

 

Silviu VASILACHE 24 - iunie - 2016

Lasa un raspuns


http://impact-est.ro/wp-content/uploads/Main_Logotype_Galati.jpg

De prin piaţa centr

Ştie cineva cam cât de bine mă simt când văd ...

Sesizare penală pen

Despre degradarea gravă a clădirii Casei Agronomului, situată la intrarea ...

Moldo-gălăţencele

De ceva ani, se poate spune că cele două moldovence, ...

Circotecă la şedin

În urmă cu două săptămâni a avut loc şedinţa de ...